16. 11. 2022

33 rokov po Nežnej revolúcii. Pripomeňte si ju s programom RTVS

33 rokov po Nežnej revolúcii 

Pripomeňte si ju s programom RTVS

 

Pre divákov RTVS je tento týždeň pripravený bohatý program. Na čo sa môžete tešiť?

Tento týždeň sa ponesie v znamení výročia Nežnej revolúcie. Vo štvrtok 17. novembra si totiž pripomíname pád totalitného režimu a nástup demokracie a slobody.

RTVS si 17. november pripomenie pestrou ponukou filmov, dokumentov a pripravená je aj premiéra novej diskusnej relácie Pod povrchom.

Okrem toho sa môžete tešiť na bohatú ponuku filmov, seriálov či zábavných relácii, ktoré budeme ponúkať počas celého týždňa.


17. november s RTVS

Už v utorok o 22:00 hod. si na Dvojke budete môcť pozrieť diskusnú reláciu Večera s Havranom, ktorá sa bude venovať nostalgii za socializmom.

Vo štvrtok o 14:25 hod. Dvojka odvysiela dokumentárny film o jednom z lídrov Nežnej revolúcie, disidentovi Jánovi Langošovi. Jeho životný príbeh prinesie film Ján Langoš – strážca pamäti. Nasledovať bude film Fair play o mladej atlétke, ktorá sa v normalizačnom Československu dostane do štátom riadeného dopingového programu. Ten odvysiela Dvojka o 15:20 hod.

O 17:25 hod. si na Dvojke budete môcť pozrieť dokumentárny film Nežná ´89, ktorý zachytáva 21 dní, počas ktorých sa postupne zosypal starý režim. Dvojka o 20:00 hod. odvysiela priamy prenos z odovzdávania Cien Pamäti národa piatim laureátom, statočným ľuďom zo Slovenska a Česka.

Na Jednotke si o 20:30 hod. budete môcť vychutnať skvelý film Učiteľka v hlavnej úlohe so Zuzanou Mauréry. Film sa odohráva v roku 1983 a zachytáva príbeh učiteľky, ktorá zneužívala svoje postavenie na šikanovanie a manipulovanie detí a ich rodičov.

Po filme Učiteľka bude nasledovať premiéra novej diskusnej relácie Mareka Vagoviča Pod povrchom. Pozvanie do prvej epizódy prijal líder Nežnej revolúcie Fedor Gál, s ktorým sa moderátor bude rozprávať o nenávisti, antisemitizme a tiež o tom, kam sa Slovensko posunulo za 33 rokov od Nežnej revolúcie.

Večer môžete zakončiť s filmom Amnestie, ktorý ponúkneme na Jednotke o 22:40 hod.