28. 11. 2022

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS


China Covid: BBC journalist detained by police during protests - BBC News

Britská stanica BBC v nedeľu uviedla, že jej novinára, ktorý v Šanghaji informoval o priebehu protestov za ukončenie prísnych opatrení čínskej vlády proti šíreniu covidu, zadržala a zbila čínska polícia. TASR prevzala správu z agentúry AFP.
Demonštranti vyšli v nedeľu do ulíc najväčšieho čínskeho mesta Šanghaj. Protest proti prísnym protipandemickým opatreniam v Číne zorganizovali aj študenti elitnej univerzity v čínskej metropole Peking.
"BBC je mimoriadne znepokojená zaobchádzaním s naším novinárom Edom Lawrenceom, ktorý bol zatknutý, keď informoval o protestoch v Šanghaji," napísala BBC vo vyhlásení.
Lawrence, ktorý v Číne pracuje ako akreditovaný novinár, bol zadržaný na niekoľko hodín, počas ktorých ho policajti udierali a kopali, tvrdí BBC. Polícia neskôr novinára prepustila.
"Je veľmi znepokojujúce, že jeden z našich novinárov bol takto napadnutý, keď si plnil svoje povinnosti," uviedla BBC. Dodala, že od čínskych úradov nedostala oficiálne vysvetlenie ani ospravedlnenie okrem tvrdení, že novinára zatkli pre jeho vlastné dobro, pretože sa v dave ľudí mohol nakaziť koronavírusom. "Nepovažujeme to za dôveryhodné vysvetlenie," uzavrela BBC.
Čínske ministerstvo zahraničných vecí v pondelok uviedlo, že reportér BBC zadržaný počas víkendového protestu v Šanghaji sa na mieste nepreukázal novinárskym preukazom.
"Na základe toho, čo sme sa dozvedeli od príslušných šanghajských úradov, sa neidentifikoval ako novinár a dobrovoľne nepredložil novinársky preukaz," uviedol hovorca ministerstva zahraničných vecí Čao Li-ťien. Zároveň zahraničným médiám odkázal, aby "v Číne dodržiavali čínske zákony a predpisy."
Čína v nedeľu hlásila najvyšší počet nakazených od začiatku pandémie – celkovo 39.506 prípadov komunitného prenosu covidu. Stalo sa tak napriek tomu, že komunistická vláda v Pekingu nepoľavuje v uplatňovaní čoraz nepopulárnejšej stratégie nulovej tolerancie koronavírusu, spojenej so zavádzaním striktných lockdownov a ďalších obmedzení.

Radiotelevizija Slovenija - Wikipedija, prosta enciklopedija

Slovinci v nedeľu v referende podporili návrh zákona na oslabenie politického vplyvu na verejnoprávnu televíziu RTV Slovenija a na obnovenie jej redakčnej nezávislosti. TASR prevzala správu z tlačovej agentúry AFP.
Mediálne a občianske organizácie totiž kritizovali skresľované spravodajstvo v RTV Slovenija – hlavnej slovinskej verejnoprávnej stanici s vyše 2000 zamestnancami. Jej súčasné vedenie vymenovala bývalá konzervatívna vláda.
Vládnuca stredoľavá koalícia, ktorá zvíťazila vo voľbách v apríli, schválila návrh tohto zákona o reforme RTV krátko po nástupe k moci.
Návrh zákona poveruje organizácie a inštitúcie občianskej spoločnosti dohľadom nad televíziou a bráni vláde a parlamentu vymenovávať nové vedenie po každých voľbách.
Slovinská demokratická strana (SDS) bývalého premiéra Janeza Janšu sa ešte narýchlo snažila prekaziť tento návrh, a preto žiadala referendum. Zozbierala 40.000 podpisov, ktoré sú na základe slovinskej legislatívy potrebné na zvolanie ľudového hlasovania.
Návrh zákona podporilo vyše 62 percent hlasujúcich, čo umožňuje, aby vstúpil do platnosti. Približne 38 percent ľudí hlasovalo proti. Údaje zverejnila volebná komisia Slovinska.
Janša počas svojich dvoch rokov vládnutia v rokoch 2020–22 často útočil na kritické médiá, pričom sa dopúšťal aj osobných útokov proti žurnalistom.
Jeho SDS vymenila riaditeľov RTV i šéfredaktora spravodajského programu, čo viedlo k protestom proti cenzurovaným reláciám, výmenám redaktorov a ďalším krokom označovaným za zasahovanie do slobody médií.
Podľa správy organizácie na ochranu novinárov Reportéri bez hraníc (RSF) z roku 2022 sa hodnotenie slobody médií v Slovinsku zhoršilo a táto členská krajina Európskej únie klesla z 36. na 54. miesto.
Občanov vyzývalo na podporenie návrhu zákona aj Združenie novinárov Slovinska (Društvo novinarjev Slovenije). Vysvetľovalo, že je to jediný spôsob, ako chrániť televíziu pred "politickým zneužívaním a rozkladom".
Návrh podporili aj popredné medzinárodné organizácie na ochranu médií, ako Medzinárodný tlačový inštitút (IPI) a RSF.
Regionálna organizácia na ochranu novinárov juhovýchodnej Európy (SEEMO) privítala výsledok referenda. "SEEMO dúfa, že RTV Slovenija bude v budúcnosti pracovať ako nezávislé profesionálne médium verejnoprávnej služby a bude pozitívnym príkladom pre mnoho ďalších verejných služieb v Európe," uviedol pre AFP generálny riaditeľ SEEMO Oliver Vujovič.
Oficiálne výsledky referenda budú zverejnené v januári. A potom – ako to nariaďuje schválený návrh zákona – sa musia zmeny do dvoch mesiacov zaviesť do praxe.

KInIT — Slovak Alliance for Innovation Economy SAPIE

Nový animovaný web vysvetľuje, ako sa s pomocou odporúčacích algoritmov šíria dezinformácie na internete. Spustil ho Kempelenov inštitút inteligentných technológií (KInIT). Na webe zverejnili príbeh, ktorý vychádza zo štúdie realizovanej výskumníkmi inštitútu.
Príbeh priblíži manažéra, ktorý ochorie a cez odporúčanie od kamaráta sa na internete dostane k zaručeným radám, ako poraziť prechladnutie. Postupne sa prepracuje k informáciám o nefunkčnosti bežnej medicíny a nakoniec ho po vypití čistiaceho prostriedku odváža sanitka.
Ťažiskom príbehu nie je on sám, ale technologická príčina šírenia dezinformácií. "Chceli sme poukázať na silný vplyv odporúčacieho algoritmu na uzavretie používateľa do dezinformačnej bubliny," vysvetlil výskumník Jakub Šimko. Web sprevádza aj edukačné video.
Príbeh má ukázať, ako algoritmy fungujú a priamo zasahujú do životov užívateľov bez toho, aby o tom vedeli. Vysvetľuje aj systém personalizovaného obsahu a reklamy, ktorá je zdrojom príjmov pre sociálne médiá a popisuje rozdiel medzi sociálnymi médiami a tradičnými médiami a ich reguláciou.
Autorka príbehu Andrea Horváthová pripomenula, že za posledné dva roky, od prepuknutia pandémie ochorenia COVID-19, sa situácia s dezinformáciami na Slovensku výrazne zhoršila. "Spoločnosť je citeľne polarizovaná a šírenie dezinformácií cez sociálne médiá ovplyvňuje každodennú komunikáciu, diskurz aj dianie. Ľudia však často nerozumejú, akú rolu v tomto konflikte hrajú sociálne médiá," uzavrela.


MS 2022 v Katare: Zápasy, časy, súpisky, ubytovanie, letenky | Refresher  news

Futbaloví priaznivci po celom svete mohli v pondelok sledovať oslavy fanúšikov Ghany pri víťazstve svojho národného tímu nad Južnou Kóreou na majstrovstvách sveta v Katare, avšak čínska televízia prinášala iné zábery, než mohol sledovať zvyšok sveta – vystrihávala totiž fanúšikov bez rúšok. Informuje o tom TASR na základe správy britskej stanice BBC.
Namiesto záberov na oslavujúcich fanúšikov Ghany či smutných priaznivcov juhokórejského tímu – ktorí boli bez rúšok – prinášala čínska televízia zábery na lavičku jedného či druhého tímu.
Ako poznamenáva BBC, v Číne v súčasnosti prebiehajú protesty proti covidovým lockdownom a štátna televízia si dáva pozor, aby nesprostredkovala zábery zo zvyšku sveta, ktorý postupne upúšťa od opatrení proti šíreniu ochorenia COVID-19.
Na záberoch zachytávajúcich davy fanúšikov síce vidno ľudí bez rúšok, avšak čínska televízia si dáva pozor, aby v detailných záberoch neukazovala osoby bez rúška či respirátora.

Copyright  © TASR 2022