1. 12. 2022

Š. Agh nemá vedomosť, že by Pavol Rusko plánoval vraždu S. Klaus-Volzovej   

Š. Agh nemá vedomosť, že by Pavol Rusko 

 Agh nemá vedomosť, že by Rusko plánoval vraždu Volzovej

plánoval vraždu S. Klaus-Volzovej 

 

Podnikateľ Štefan Agh nemá vedomosť o tom, že by exriaditeľ TV Markíza Pavol R. v minulosti plánoval vraždu bývalej spoločníčky Sylvie Klaus-Volzovej. Uviedol to pred senátom Okresného súdu (OS) Bratislava II na štvrtkovom pojednávaní. Agh si odpykáva 13-ročný trest vo väzení v súvislosti s falšovaním televíznych zmeniek.
Vo štvrtok absolvoval svedecký výsluch v rámci kauzy prípravy vraždy Klaus-Volzovej. "Čo sa týka prejednávaného skutku, informácie mám len z médií. Neviem sa vyjadriť k skutočnostiam, ktoré sú uvedené v obžalobe," podotkol Agh. Nemá vedomosť, že by sa mal Pavol R. usilovať o život poškodenej. "Takto sa pani Klaus-Volzová predo mnou nikdy nevyjadrila," uviedol.
Zdôraznil, že poškodenú spoznal v súvislosti s kauzou TV Markíza, keď si spoločnosť Gamatex uplatňovala voči televízii pohľadávku. Klaus-Volzová túto pohľadávku uznala. "V roku 1998 som nadobudol spoločne s pánom Kočnerom podiel v tejto spoločnosti," povedal.
Obžalobe z prípravy vraždy Sylvie Klaus-Volzovej čelia bývalý riaditeľ TV Markíza Pavol R., bos skupiny sýkorovcov Róbert L., prezývaný Kýbel, Mikuláš Černák a Miloš Kaštan. Černák a Kaštan sa k príprave vraždy na prvom pojednávaní priznali.
Znalkyňa z oblasti psychológie Elena Fortis vypracovala posudok týkajúci sa Róberta L. Zdôraznila, že obžalovaný absolvoval tzv. detektor lži a jeho výpovede boli konzistentné. Vyhlásila, že polygraf sa nedá oklamať, avšak spoľahlivá je táto metóda len vtedy, keď ju používa profesionál.
Pred senátom vypovedal aj znalec Dušan Kešický, ktorý ešte v prípravnom konaní vypracoval znalecký posudok z oblasti psychológie. V prípade Černáka konštatoval problém s udržiavaním vzťahov s inými v dôsledku nižšej tolerancie k robeniu kompromisov. Pavla R. charakterizoval ako človeka s narcistickými prvkami. Príznaky duševnej choroby nezistil, skonštatoval však zníženú mieru vierohodnosti. "I osoba nevierohodná môže podať výpoveď špecificky vierohodnú," zdôraznil.
Podľa znalca sú pre Černáka prednostnejšie osobné ciele ako motivácia poškodiť inému. Práve Černák usvedčuje z objednávky vraždy Klaus-Volzovej Pavla R. Obhajca bývalého šéfa TV Markíza Marek Para tvrdí, že Černák klame. "Od začiatku sme upozorňovali, že má nezákonnú a utajenú dohodu, nejaký prísľub, ktorý sa síce nemusí naplniť, ale snaží sa docieliť podmienečné prepustenie z doživotného trestu odňatia slobody. To je jeho prioritná motivácia," zdôraznil Para.
Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry Michal Šúrek zdôraznil, že doterajšie vykonané dokazovanie potvrdzuje dôvodnosť podanej obžaloby. "Znalci štandardným spôsobom spracovali problematiku, ktorej sa venujú. Vyjadrili sa k otázkam, ktoré im boli položené. Nerád by som sa k tomu komplexne vyjadroval, keďže nie je ukončené dokazovanie," podotkol prokurátor.
Po výpovediach znalcov bolo hlavné pojednávanie vo štvrtok popoludní odročené na 7. marca 2023. Oboznamovať sa budú listinné dôkazy.

Zdroj: TASR