2. 12. 2022

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Kanye West, Parler Terminate Acquisition Deal - Variety
Sociálna sieť Twitter suspendovala v piatok účet amerického rapera a speváka Kanyeho Westa, oznámil nový majiteľ Twitteru Elon Musk. Deje sa tak po tom, čo spevák na tejto sociálnej sieti zverejnil obrázok zobrazujúci svastiku vo vnútri Dávidovej hviezdy. TASR informuje podľa správy agentúry AFP.
"Len objasňujem, že jeho účet je pozastavený z dôvodu podnecovania k násiliu, nie pre moju nelichotivú fotku," uviedol Musk v reakcii na pozastavenie Westovho účtu. Raper totiž zdieľal aj obrázok Muska hore bez s popisom: "Navždy si to pamätajme ako môj posledný tvít".
Musk, ktorý sa nedávno označil za "absolutistu slobody prejavu", už viackrát vyjadril presvedčenie, že na Twitteri by mal byť povolený všetok obsah v medziach zákona. Po dokončení kúpy tejto sociálnej siete koncom októbra tohto roku avizoval viaceré zmeny v jej fungovaní. Okrem iného začal s hromadným prepúšťaním, v rámci ktorého prišla o prácu viac než polovica zamestnancov spoločnosti – vrátane tých, ktorí mali na starosti sledovanie dodržiavania pravidiel upravujúcich zverejňovanie obsahu.
West, ktorý si legálne zmenil meno na Ye, minulý týždeň vyhlásil, že má v roku 2024 v úmysle kandidovať za prezidenta USA, a to aj napriek tomu, že v uplynulom čase čelil viacerým škandálom pre svoje správanie a výroky vrátane antisemitských komentárov.
Spevák sa vo štvrtok objavil v relácii na webovej stránke InfoWars, ktorú vlastní krajne pravicový šíriteľ konšpiračných teórií Alex Jones. West vo zverejnenom rozhovore niekoľkokrát povedal, že "má rád Hitlera".
Hudobník nedávno vyvolal vlnu kritiky, pretože na parížsky týždeň módy si obliekol tričko s nápisom White Lives Matter (Na životoch bielych záleží). Tento slogan v USA používajú stúpenci nadradenosti bielej rasy. West tiež vyhlásil, že jeho kritici sú platení tajnou skupinou Židov, čo je bežnou súčasťou antisemitských konšpirácií. Pre poburujúce komentáre s ním prerušili spoluprácu módne spoločnosti Gap, Adidas a Balenciaga.

Gyurcsány Ferenc | Demokratikus Koalíció

Maďarská opozičná strana Demokratická koalícia (DK) spustila v piatok večer svoj vlastný on-line televízny kanál. Predseda DK a expremiér Ferenc Gyurcsány na Facebooku tento krok zdôvodnil tým, že verejnoprávne médiá si neplnia riadne svoje povinnosti, informuje spravodajca TASR v Budapešti.
"Úlohou strany nie je zakladať televíziu. Televízie by mali čestne poskytovať informácie a strany by mali čestne zastupovať svojich voličov," napísal predseda DK na sociálnej sieti.
Verejnoprávna televízia vysiela provládnu propagandu a s výnimkou jedného dôležitého kanála tak robí aj veľká väčšina komerčných televízií – niekedy úplne zjavne, inokedy v skrytej forme, tvrdí Gyurcsány. "V takejto situácii pomôžu prežiť iba takéto riešenia," uzavrel predseda DK.
Televíziu opozičnej strany budú môcť záujemcovia sledovať na Facebooku a prostredníctvom kanálu YouTube.
Gyurcsányova strana priťahuje čoraz viac politikov. V novembri vstúpili do DK štyria poslanci iných opozičných strán a predseda očakáva, že prestupy budú pokračovať, píše hvg.hu a dodáva, že DK tým vylepšuje svoju vyjednávaciu pozíciu s opozičnými subjektmi pre regionálne voľby v roku 2024.
Od septembra stratila maďarská vládna strana Fidesz 300.000 voličov. Podporuje ju 2,7 milióna priaznivcov a v Maďarsku je naďalej jednoznačne najsilnejšou politickou stranou. Z opozičných strán sa dokázala posilniť iba DK, a to o jeden percentuálny bod. V novembrovom prieskume verejnej mienky agentúry Závecz Research ju preferovalo 11 percent opýtaných.

 
                               

Copyright  © TASR 2022

 Google



Technologický gigant Google sa odvoláva proti rekordnej pokute od Európskej komisie, ktorá sa zameriava na úlohu operačného systému Android pri obmedzovaní mobilnej konkurencie a výberu spotrebiteľov. Spoločnosť vo štvrtok uviedla, že podala odvolanie proti pokute vo výške 4,125 miliardy eur, „pretože existujú oblasti, ktoré si vyžadujú právne objasnenie od Európskeho súdneho dvora“.
Google sa už odvolal na súde nižšej inštancie, ktorý mierne znížil pôvodnú pokutu vo výške 4,34 miliardy eur. Je to vôbec najväčšia protimonopolná pokuta, ktorú Európska komisia, ktorá dozerá na hospodársku súťaž v Európskej únii, uvalila.
Vo svojom rozhodnutí z roku 2018 komisia zistila, že dominancia Androidu od Googlu viedla k menšej konkurencii a možnosti výberu pre spotrebiteľov. Google vtedy argumentoval, že bezplatný a open source Android viedol k lacnejším telefónom a podnietil konkurenciu s jeho hlavným rivalom, spoločnosťou Apple, ktorá má operačný systém iOS.
„Android vytvoril viac možností pre každého, nie menej, a podporuje tisíce úspešných firiem v Európe a na celom svete,“ uviedol vo štvrtok Google.
Google tiež na Súdnom dvore Európskej únie podal odvolanie voči jeho prvej protimonopolnej pokute od eurobloku vo výške 2,4 miliardy eur za nespravodlivé uprednostňovanie porovnávacej služby Nákupy Google. Odvoláva sa tiež voči pokute 1,49 miliardy eur za zneužitie dominantného postavenia v reklamách v online vyhľadávaní. 

Flanders and the Netherlands join 'EDMO' in the fight against  disinformation | VRT Innovation

V Európskej únii (EÚ) vznikne šesť nových antidezinformačných centier. Tie budú súčasťou Európskeho strediska pre monitorovanie digitálnych médií (EDMO), ktoré je nezávislou platformou pre overovateľov faktov, akademických výskumníkov a iné príslušné zainteresované strany, ktoré prispievajú k riešeniu dezinformácií v Európe. Na svojej webstránke o tom informuje Európska komisia.
Centrá, ktoré teraz pokrývajú všetky krajiny EÚ, budú v prevádzke od začiatku budúceho roka a doplnia súčasných osem centier, ktoré už fungujú od roku 2021. Prispejú k vytvoreniu multidisciplinárnej komunity na vytvorenie siete schopnej odhaľovať a analyzovať dezinformačné kampane, k organizácii aktivít zameraných na mediálnu gramotnosť na národnej alebo nadnárodnej úrovni a ďalším aktivitám podporujúcim boj proti dezinformáciám.
Nové národné a regionálne centrá budú pokrývať jednu alebo viac krajín, a to Rakúsko, Bulharsko, Chorvátsko, Cyprus, Estónsko, Nemecko, Grécko, Maďarsko, Litvu, Lotyšsko, Maltu, Rumunsko a Slovinsko.
Na sociálnych sieťach Facebook a Instagram budú môcť používatelia v priebehu decembra hlasovať za najväčší hoax tohto roka. Najväčší hoax vzíde z vybraných ôsmich hoaxov, ďalších desať hoaxov bude symbolicky ocenených v osobitných kategóriách. Anketa Hoax roka 2022, ktorú prostredníctvom svojich sociálnych sietí organizuje Policajný zbor (PZ), sa začína už dnes. V tlačovej správe o tom informovala hovorkyňa prezídia PZ Denisa Bárdyová.
Cieľom ankety je populárno-náučnou formou pripomenúť ľuďom tie najväčšie dezinformácie uplynulého roka. Súčasťou jednotlivých statusov bude aj objasnenie, prečo ide o hoax, a to prostredníctvom analýz PZ a vyjadrení expertov z daných oblastí. Na Silvestra verejnosti oznámia "víťaza" ankety.
 

©2022 Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.