30. 11. 2022

Medzinárodný festival animácie Fest Anča spustil prihlasovanie filmov

Medzinárodný festival animácie Fest Anča 
 
 Fest Anca
spustil prihlasovanie filmov




Medzinárodný festival animácie Fest Anča spustil prihlasovanie filmov na šestnásty ročník, ktorý sa uskutoční od 29. júna do 2. júla 2023 v Žiline. Tvorcovia ich môžu prihlasovať v kategóriách krátky animovaný film, animovaný videoklip, animovaný film pre deti a študentský film. TASR o tom informovala PR manažérka festivalu Regina Ulejová.
Registrácia je podľa nej otvorená do 31. januára 2023. "Tím organizátorov akceptuje len krátke animované filmy a videoklipy vyrobené po 1. januári 2021, prihlásené s anglickými titulkami. Proces prihlasovania je bezplatný do 31. decembra 2022. Prihlášky zaregistrované v období medzi 1. januárom a 31. januárom 2023 budú spoplatnené registračným poplatkom," doplnila.
Cieľom festivalu je prezentovať súčasné progresívne animované filmy spolu s tým najlepším z histórie žánru. "Festival sa snaží zvyšovať povedomie o animovanom filme ako o plnohodnotnej umeleckej forme a vzdelávať publikum o rôznych podobách animácie. Každoročne zahŕňa medzinárodnú súťaž animovaných krátkych filmov a hudobných videí, ale aj tematické a špeciálne filmové sekcie. Fest Anča ponúka prednášky, výstavy, workshopy, premietania pre deti a množstvo ďalších sprievodných podujatí," priblížila Ulejová.
Na festivale budú tvorcovia súťažiť o ocenenie Anča Award v kategóriách najlepší krátky animovaný film, najlepší študentský krátky animovaný film, najlepší animovaný videoklip, najlepší detský krátky animovaný film a najlepší slovenský krátky animovaný film.
Medzinárodný festival animácie Fest Anča je jediný slovenský multimediálny festival zameraný na animovaný film primárne pre dospelého diváka. Každoročne sa koná v Novej synagóge v Žiline a v kultúrnom centre Stanica Žilina-Záriečie.

Zdroj:TASR