12. 6. 2023

Hovorkyňou Konferencie biskupov Slovenska sa stala Katarína Jančišinová

  Hovorkyňou Konferencie biskupov Slovenska 

 Hovorkyňou Konferencie biskupov Slovenska sa stala Katarína Jančišinová

sa stala Katarína Jančišinová


Konferencia biskupov Slovenska (KBS) bude mať od 1. augusta novú hovorkyňu. Stala sa ňou Katarína Jančišinová. Predtým pracovala ako redaktorka, editorka a prekladateľka pre Vydavateľstvo Nové Mesto. Zároveň sa venovala prekladom a tlmočeniu z talianskeho a nemeckého jazyka. TASR o tom v pondelok informovala Tlačová kancelária KBS.

Voľba hovorcu KBS sa uskutočnila na úvod 105. plenárneho zasadnutia KBS v Badíne. "Uvedomujem si, že po prvý raz prichádza na miesto hovorcu žena a laička. Je to pre mňa veľká a zodpovedná výzva. Beriem ju však ako službu, ktorú chcem vykonávať v tvorivej spolupráci s biskupmi a generálnym sekretariátom KBS. Verím, že moje pôsobenie bude prínosom pre Konferenciu biskupov Slovenska a pre veriacich, a tiež pre komunikáciu so svetom médií," uviedla Jančišinová.

Jančišinová vyštudovala nemecký jazyk a literatúru (učiteľský smer) na Filozofickej fakulte Univerzity Komenského v Bratislave. Na rovnakom mieste neskôr vyštudovala taliansky jazyk a literatúru a talianske reálie (tlmočníctvo-prekladateľstvo). Titul master získala na Teologickom inštitúte Jána Pavla II. na Lateránskej univerzite v Ríme. Pôsobila ako lektorka nemeckého jazyka, neskôr ako učiteľka v Trebišove. Od roku 2016 doteraz spolupracovala s portálom, časopisom a Vydavateľstvom Nové Mesto. Je konateľkou spoločnosti so zameraním na prekladateľské a tlmočnícke služby. Hovorí po taliansky, nemecky a anglicky.

Do funkcie hovorkyne KBS nastúpi po Martinovi Kramarovi, Jozefovi Kováčikovi a Mariánovi Gavendovi.

 

Zdroj: TASR