16. 6. 2023

Reakcia Krajskej prokuratúry Nitra na článok redaktora denníka SME zo dňa 14. 6.


Reakcia Krajskej prokuratúry Nitra na článok
 
 Primátor Nitry podľa krajskej prokuratúry prekročil svoje kompetencie -  Správy RTVS
 
 redaktora denníka SME zo dňa 14. 6.

Aj keď Krajská prokuratúra Nitra spravidla nereaguje na mediálnu obhajobu obvinených v neskončených veciach, v ktorých vykonáva dozor, vzhľadom na zjavné faktické chyby a nesprávnosti uvedené v článku redaktora Petra Kováča dňa 14. 6. 2023 o 21.36 h na portáli sme.sk považujeme za potrebné uviesť:
1. Prokurátor, ktorý sa z konania vylúčil, nie je prokurátorom Okresnej prokuratúry Levice, ale je prokurátorom Krajskej prokuratúry Nitra. Dozor nad trestným stíhaním príslušníkov ozbrojených bezpečnostných zborov je príslušný vykonávať, z dôvodov uvedených v zákone, prokurátor krajskej prokuratúry a nie okresnej prokuratúry.
2. Dôvody, pre ktoré sa prokurátor krajskej prokuratúry vylúčil z konania sú odlišné ako dôvody, pre ktoré ho z konania navrhovali vylúčiť obvinený a obhajoba.
3. K mediálnym obhajobným tvrdeniam obvineného a obhajcu nepovažujeme za vhodné ani potrebné vyjadrovať sa prostredníctvom médií.
4. Možno by bolo zaujímavé poznať názor redaktora na skutočnosť, že Úrad inšpekčnej služby, ktorý v tejto trestnej veci realizuje trestné stíhanie, vedie brat obvineného, pričom vedenia úradu sa ujal až po odstúpení veci na ďalšiu realizáciu Úradu inšpekčnej služby.
Krajská prokuratúra Nitra dôrazne vylučuje akékoľvek ovplyvňovanie jej dozorovej a rozhodovacej činnosti.
Záverom je potrebné uviesť, že apriek tomuto spôsobu mediálnej obhajoby bude Krajská prokuratúra Nitra postupovať v konaní zákonným spôsobom.