15. 6. 2023

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS
Agenzia Nazionale Stampa Associata - Wikipedia




Tlačová agentúra ANSA sa šiesty rok po sebe umiestnila na prvej priečke dôveryhodnosti médií v Taliansku. Vyplýva to z výročnej správy Digital News Report, ktorú pripravuje britský Inštitút pre štúdium žurnalistiky Reuters. TASR správu prevzala z agentúry ANSA.
Agentúre dôveruje 78 percent Talianov, čo predstavuje nárast o päť percentuálnych bodov oproti minulému roku.
Spravodajská televízna stanica SkyTg24 sa v rebríčku dôveryhodnosti umiestnila na druhom mieste so 71-percentnou dôveryhodnosťou. Ekonomickému denníku Sole 24 Ore dôveruje 69 percent Talianov.
Inštitút dodáva, že webstránka agentúry ANSA.it si polepšila v týždennom dosahu – aspoň raz za týždeň na ňu klikne 20 percent Talianov. Posunula sa tak na druhé miesto spoločne s online novinami so sídlom v Neapole Fanpage.it. Na prvom mieste sa umiestnila webstránka spravodajskej televízie TgCom24 zo skupiny Mediaset bývalého premiéra Silvia Berlusconiho, na ktorú každý týždeň zájde 21 percent Talianov.
Inštitút Reuters už 12 rokov vo svojich správach analyzuje mediálnu situáciu v 46 krajinách.



Zdroj: TASR
 
 Twitter Logo with Bird Isolated Over White Background. Social Media and  Networking. Editorial Image - Illustration of networking, symbol: 130861855

Skupina hudobných vydavateľstiev podala na spoločnosť Twitter žalobu za rozsiahle porušovanie autorských práv. Žiadajú odškodné vo výške 250 miliónov dolárov zhruba v 1700 prípadoch porušení. Twitter na informáciu o žalobe nereagoval. Medzi subjektmi, ktoré podali žalobu na súd v štáte Tennessee, sú aj veľké vydavateľstvá ako Sony Music Publishing či Universal Music Publishing Group. Podľa nich správcovia twitteru umožňujú na sieti zverejňovať videá s hudbou bez riadne zakúpenej licencie a ignorujú porušovanie autorských práv. Podľa vydavateľstva tým Twitter získava nespravodlivú výhodu oproti ďalším sociálnym sieťam, ktoré konajú korektne. 

Zdroj: ČTK

 FIFA - Medzinárodná futbalová organizácia pomôže všetkým členským zväzom |  Slovenský futbalový zväz



Medzinárodná futbalová federácia (FIFA) ukončila patovú situáciu s vysielateľmi na piatich hlavných európskych televíznych trhoch, keď súhlasila s dohodou o právach na ženské majstrovstvá sveta, ktoré sa začnú už o päť týždňov. Dohoda ukončila deväťmesačné ťahanice, keďže šéfovi FIFA Giannimu Infantinovi sa nepáčilo, že vysielatelia v Anglicku, Francúzsku, Nemecku, Španielsku a Taliansku ponúkli za televízne práva iba 1 percento z poplatkov, ktoré zaplatili za mužské majstrovstvá sveta.
Ženský "mundial" sa uskutoční v Austrálii a na Novom Zélande od 20. júla do 20. augusta, pričom mnoho zápasov skupinovej časti bolo z pohľadu Európy naplánovaných na nočné a skoré ranné hodiny. Žiadna zo strán neoznámila cenu, za ktorú sa spomenutých päť krajín a Ukrajina pridali k dohode o právach, do ktorej je zapojených 28 štátov a ktorú FIFA minulý rok uzavrela s Európskou vysielacou úniou (EBU). FIFA uvítala zámer európskych vysielateľov, ktorí sa zaviazali, že od budúcej sezóny budú "púšťať" viac ženského futbalu.
Napätie medzi FIFA a vysielateľmi ako je britská BBC, nemecká ZDF či talianska Rai, sa minulý mesiac vystupňovalo, keď Infantino navrhol, že turnaj by mohol byť v týchto krajinách vypnutý, čo by poškodilo rýchlo sa rozvíjajúci ženský futbal. Napokon sa však podarilo zažehnať negatívny scenár.
"V rámci tejto dohody sa EBU zaviazala pracovať na vysielaní aspoň jednej hodiny týždenne venovanej ženskému futbalu na svojej vlastnej digitálnej platforme a vysielacej sieti," uviedol Infantino vo vyhlásení. Podľa FIFA to predstavuje "podstatný dodatočný záväzok, ktorý pomôže k ďalšiemu rastu tohto odvetvia". "Ženský futbal vnímame ako ústredný bod našej obsahovej stratégie a jeden zo základných kameňov novej digitálnej platformy, ktorú, dúfajme, spustíme v budúcom roku," povedal generálny riaditeľ EBU Noel Curran.



Zdroj: SITA