11. 8. 2023

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS




Udeľovanie prestížnych amerických televíznych cien Emmy sa z dôvodu štrajkov hollywoodskych hercov a scenáristov presúva z pôvodne plánovaného septembra na 15. január 2024. Takmer štvormesačný odklad oznámila vo štvrtok americká Akadémia televíznych umení a vied (ATAS), ktorá ceny udeľuje, a tiež televízna stanica Fox, ktorá má z galavečera vysielať priamy prenos.
Aktuálny štrajk je prvým takýmto spoločným protestom hollywoodskych hercov a scenáristov. Snažia sa ním dosiahnuť lepšie pracovné podmienky a vyššie platy a brániť sa voči hrozbám, ktoré pre ich odvetvie predstavuje umelá inteligencia.
Hollywoodske hviezdy by sa pre prebiehajúci štrajk zrejme nemohli zúčastniť na slávnostnom odovzdávaní cien Emmy, ak by sa podujatie konalo v pôvodnom septembrovom termíne. Scenáristi by zase nemohli pripraviť podklady ani vtipy pre moderátora galavečera.
Dlhý odklad odovzdávania cien má teraz obom stranám poskytnúť dostatočný čas na vyriešenie nezhôd. Agentúra AFP však v tejto súvislosti pripomína, že od začiatku už takmer 100 dní trvajúceho štrajku spolu oficiálne takmer nerokovali.
O možnom odklade galavečera sa špekulovalo už celé týždne, až teraz však bol oficiálne potvrdený. Odovzdávanie Emmys sa v novom januárovom termíne ocitne priamo uprostred nabitej sezóny udeľovania hollywoodskych filmových cien. Ceny Emmy sa totiž teraz budú udeľovať týždeň po Zlatých glóbusoch a len 24 hodín po Critics Choice Awards, a teda cenách Združenia amerických a kanadských kritikov.
Ceny Emmy sú považované za "televíznych Oscarov". ATAS ich udeľuje už od roku 1949. Naposledy bolo ich odovzdávanie presunuté v roku 2001 v dôsledku teroristických útokov z 11. septembra.

                

Ruský technologický gigant VK v piatok oznámil, že presúva svoje aktivity z Britských Panenských ostrovov späť do Ruska. Reaguje tým na výzvu Moskvy, aby sa spoločnosti registrované v "nepriateľských krajinách" vrátili domov. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.
VK, po spoločnosti Yandex druhá najväčšia ruská internetová firma, prevádzkuje populárne sociálne siete VKontakte a Odnoklassniki, ktoré mesačne navštevuje viac ako 100 miliónov používateľov. Ruské spoločnosti čelia čoraz väčším obmedzeniam a kontrolám zo strany zahraničných orgánov, odkedy Moskva minulý rok zaútočila na Ukrajinu.
VK vo vyhlásení uviedla, že jej akcionári a predstavenstvo schválili rozhodnutie, na základe ktorého bude spoločnosť pôsobiť v Rusku "ako medzinárodná akciová spoločnosť v súlade s ruským právom".
VK tiež v piatok oznámila stiahnutie svojich depozitných certifikátov (GDR) z londýnskej burzy cenných papierov. V apríli 2022 Rusko prijalo zákon, ktorý zakazuje ruským spoločnostiam obchodovať so svojimi akciami v zahraničí prostredníctvom týchto nástrojov, teda cenných papierov predstavujúcich podiel v zahraničnej spoločnosti, s cieľom obmedziť zahraničnú kontrolu nad ruskými spoločnosťami.
Spoločnosť bude teraz primárne kótovaná v Moskve a registrovaná na ostrove Okťabrskij v Kaliningradskej oblasti, ktorý je jednou z dvoch osobitných daňových zón zriadených s cieľom prilákať späť offshore spoločnosti, ako aj získať zahraničné investície.


                         


Vláda Burkiny Faso, ktorú vedie junta, pozastavila vysielanie jednej z najpopulárnejších rozhlasových staníc v krajine po tom, ako odvysielala rozhovor, ktorý bol považovaný za "urážlivý" voči novým vojenským predstaviteľom susedného Nigeru. TASR informáciu prevzala z piatkovej správy tlačovej agentúry AFP.
Činnosť rozhlasovej stanice Radio Omega pozastavili vo štvrtok s okamžitou platnosťou "až do odvolania", uviedol vo vyhlásení burkinský minister komunikácií Rimtalba Jean Emmanuel Ouedraogo. Dodal, že toto opatrenie je "vo vyššom záujme štátu".
Stanica, ktorá je súčasťou mediálnej skupiny Omega vlastnenej burkinským novinárom a bývalým ministrom zahraničných vecí Alphom Barrym, prestala vysielať po vydaní daného vyhlásenia vo štvrtok neskoro večer.
Kanál odvysielal rozhovor s Ousmanom Abdoulom Moumounim, hovorcom novozaloženej nigerskej skupiny, ktorá vedie kampaň za návrat nigerského prezidenta Mohameda Bazouma k moci. Tohto demokraticky zvoleného lídra zvrhli 26. júla príslušníci prezidentskej gardy.
Moumouni sa vyjadril "urážlivo na adresu nových nigerských orgánov", povedal Ouedraogo, ktorý je zároveň hovorcom burkinskej vlády.
Moumouniho organizácia "jasne vedie kampaň za násilie a vojnu proti suverénnemu nigerskému ľudu" a "všetkými prostriedkami" sa snaží obnoviť vládnutie Bazouma, vyhlásil ďalej Ouedraogo.
V Burkine Faso došlo minulý rok k dvom vojenským prevratom. Oba – podobne ako v Mali a Nigeri – čiastočne vyvolala nespokojnosťou s neúspechmi pri potláčaní džihádistického povstania.
Burkina Faso pohotovo vyjadrila solidaritu s novými nigerskými lídrami a pridala sa k Mali, ktoré varovalo, že akýkoľvek vojenský zásah zameraný na obnovenie moci Bazouma bude považovať za "vyhlásenie vojny" proti sebe.
Burkinské orgány v uplynulých mesiacoch pozastavili vysielanie francúzskych spravodajských televíznych staníc La Chaine Info (LCI) a France24, ako aj rozhlasovej stanice Radio France Internationale (RFI). Vyhostili tiež korešpondentov francúzskych denníkov Libération a Le Monde.






Copyright  © TASR 2023

 



Moment explózie bezpilotného lietadla v Moskve, ktorý podľa ruských úradov zneškodnila protivzdušná obrana, sa objavil v priamom prenose z národného šampionátu vo veslovaní. Referuje o tom web Ukrajinská pravda s odvolaním sa na ruské nezávislé médium Meduza a viaceré telegramové kanály.
Propagandisti uvádzajú, že dron smeroval na jeden z objektov v ruskom hlavnom meste. Telegramový kanál „Shot“ s odvolaním sa na zdroj zasa naznačil, že cieľom bola Karamyševská vodná elektráreň. Ruské ministerstvo obrany uviedlo, že ukrajinské bezpilotné lietadlo sa pri lete k cieľu v Moskve zaseklo, čo spôsobilo jeho pád.


                            


Muž v Bosne a Hercegovine v piatok zabil svoju bývalú manželku a jej vraždu naživo vysielal na platforme Instagram. Na úteku potom zabil ďalších dvoch ľudí a napokon sa sám pripravil o život. Polícia v meste Tuzla informovala, že okrem troch mŕtvych si mužovo vyčíňanie vyžiadalo aj troch zranených.
Prokuratúra v Tuzle uviedla, že po tom, čo zabil exmanželku, muž vyzbrojený pištoľou zabil muža a jeho syna na ulici v neďalekom meste Gradačac. Na ďalších lokalitách v meste zranil policajta, ďalšieho muža a ženu. Úrady zatiaľ neposkytli viac detailov ani možné motívy činu.
Miestne médiá muža identifikovali ako Nermina Sulejmanovića z mesta Gradačac. Muž najprv ráno zverejnil na Instagrame video, v ktorom divákom povedal, že v živom prenose uvidia vraždu. Následne ukazuje ako berie zbraň a strelí ženu do čela, zatiaľ čo je neďaleko počuť plačúce dieťa. Keď po ňom pátrala polícia, zverejnil ďalšie video, v ktorom povedal, že na úteku strelil najmenej dvoch ďalších ľudí.

  

SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.