7. 8. 2023

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS






Iracká vláda v nedeľu oznámila, že v celej krajine zakazuje používanie aplikácie Telegram na posielanie správ. Ako dôvod uviedla "obavy o štátnu bezpečnosť". TASR správu prevzala z agentúry AFP.
Aplikáciu Telegram v Iraku zablokovali od nedeľného poludnia. Používatelia, ktorí sa k Telegramu pripájali prostredníctvom VPN (virtuálnej privátnej siete), sa však do aplikácie stále mohli prihlásiť.
Iracké ministerstvo pre komunikáciu uviedlo, že zákaz Telegramu je potrebný na "ochranu osobných údajov (irackých) občanov", ktoré aplikácia údajne nedodržiava. Vláda dodala, že Telegram neodpovedal na žiadosti o vyriešenie "úniku údajov od jednotlivcov a štátnych inštitúcií, ktoré predstavujú riziko pre národnú bezpečnosť".
Agentúra AFP poznamenala, že aplikácia Telegram je v Iraku mimoriadne populárna. Ako propagandistickú platformu ju tiež využívajú kanály napojené na proiránske politické strany či ozbrojené skupiny. Jeden z takýchto kanálov vyhlásil, že Bagdad zákazom Telegramu "konfiškuje slobodu".
Po desaťročiach konfliktov dosiahol Irak relatívnu stabilitu, no mimovládne organizácie a ľudskoprávni aktivisti tamojšiu vládu stále obviňujú z obmedzovania slobody prejavu. V júli organizácia Amnesty International (AI) vyjadrila znepokojenie nad dvoma návrhmi zákonov irackej vlády, ktoré by "výrazným spôsobom obmedzili právo na slobodu vyjadrovania a pokojné zhromaždenia".











Prvýkrát od začiatku invázie ruských síl Ukrajinu vyšlo tlačené vydanie časopisu Playboy. Na obálke je modelka a televízna moderátorka Iryna Bilocerkovecová, ktorá bola ťažko zranená v prvých dňoch vojny v Kyjevskej oblasti a absolvovala niekoľko operácií, informovala v nedeľu na svojej stránke nemecká spravodajská televízia n-tv.
"Lekári na Ukrajine povedali, že pravdepodobne zomriem. Ale ja som s nimi nesúhlasila," hovorí v rozhovore Bilocerkovecová, ktorej manžel pracoval pre starostu Kyjeva Vitalija Klička. Jej deti mali šťastie a z ostreľovania vyviazli bez zranení.
Priviezli ju do Berlína a niekoľkokrát operovali. "Nešlo o to, aby som zostala krásna. Otázka znela, či budem žiť, alebo nie," uviedla. Pohľad do zrkadla bol vtedy ťažký: "Chýbalo mi jedno oko, všade trčali hadičky a pre operáciu som mala oholené vlasy. Všade stehy, jazvy, rany: Bola som ako Frankensteinova príšera."
Nové číslo obsahuje rozhovory aj s ďalšími účastníčkami projektu Women stay strong (Ženy zostávajú silné). Je venované ženám, ktoré boli zranené v dôsledku ruskej agresie.
Číslo nepôjde do bežného predaja, ale bude zaslané armáde, nemocniciam a tylovým veliteľským stanovištiam, píše sa na webovej stránke Playboya.
"Vojna nás všetkých navždy zmenila. Niektorých z nás postihla menej, iných viac, ale nikto nezostal rovnaký," píše ďalej Playboy. "To, ako prežijeme tragické zmeny, závisí od každého z nás. Bez ohľadu na to, čo sa stane, musíme sa navzájom podporovať a kráčať touto temnotou spoločne."




Zdroj: TASR






Možný súboj medzi technologickými magnátmi Elonom Muskom a Markom Zuckerbergom by mohli vysielať prostredníctvom sociálnej siete X, predtým známej ako Twitter. Podľa spravodajského portálu CNN to tvrdí Musk. Majiteľ platformy v nedeľných tweetoch uviedol, že „v rámci prípravy na súboj počas dňa dvíha činky“ a dodal, že „všetky výnosy poputujú na charitu pre veteránov“. Žiadne ďalšie detaily neposkytol. Dvojica technologických miliardárov sa ešte v júni zdanlivo dohodla na vzájomnom zápase v klietke. CNN pritom pripomína, že minulý mesiac sa stávky na potenciálny súboj zvýšili, keď Zuckerbergova Meta predstavila konkurenta Twitteru s názvom Threads. Zuckerberg v nedeľu popoludní na Muska prostredníctvom Threads reagoval otázkou, či by „nemali použiť spoľahlivejšiu platformu, ktorá dokáže skutočne získať peniaze pre charitu“. „Ja som pripravený. Keď ma (Musk) prvý raz vyzval, navrhol som 26. augusta, ale nepotvrdil to,“ dodal, pričom naznačil, že neočakáva, že by sa súboj naozaj uskutočnil. Od prevzatia Twitteru Muskom v októbri 2022 mnohých používateľov prekvapili zmeny v politike, technické problémy a postoj platformy k obťažovaniu a nenávistným prejavom. Keď preto Meta zverejnila aplikáciu Threads, niektorí ju vnímali ako životaschopnú alternatívu, ktorá by mohla konkurenta odstaviť. Aplikácia zároveň zaznamenala obrovský počiatočný úspech. Právnik zastupujúci Twitter dokonca Mete pohrozil žalobou. Televízia CNN oslovila spoločnosti Twitter a Meta so žiadosťou o komentár, ale zatiaľ nedostala odpovede. 

 Zdroj: SITA