18. 10. 2023

Členovia Filmka Stunt Team získali cenu Taurus, kaskadérskeho Oscar


Členovia Filmka Stunt Team získali

 cenu Taurus, kaskadérskeho Oscar




Členovia českej kaskadérskej skupiny Filmka Stunt Team získali cenu Taurus v kategórii Najlepšia špeciálna kaskadérska akcia za výkon vo filme Na západnom fronte pokoj nemeckého režiséra Edwarda Bergera. Film sa natáčal okrem iného v lokalitách v Českej republike. Víťaza takzvaných kaskadérskych Oscarov cez víkend oznámili na slávnostnom vyhlásení v Hollywoode. ČTK o tom informoval Ladislav Lahoda z kaskadérskej spoločnosti Filmka Stunt Team.


"Osobné odovzdávanie cien sa kvôli štrajku hollywoodskych hercov a predstaviteľov veľkých štúdií nekonalo, malo by sa uskutočniť budúci rok," povedal Lahoda.

Ocenená scéna je niekoľkominútovou časťou minuloročného filmu natočeného podľa slávneho románu Ericha Máriu Remarqua, kedy sa objavia tanky a vojaci s plameňometmi a začnú páliť svojich nepriateľov v zákopoch. Cenu Taurus za túto scénu získali Marel Svitek, Pavel Bousek, Jozef Jelínek, Ján Laukota a Kamil Sghaier. Podľa pravidiel Taurus je limit pre udelenie ceny tímu päť osôb, na celej ocenenej akcii pracovalo približne 45 ľudí pod vedením Marka Svitka. Víťazná scéna bola natočená a zostrihaná s minimálnou počítačovou postprodukčnou úpravou.

"Celá scéna s ohňom bola natočená počas troch natáčacích dní. Hlavná časť scény, kde sú vojaci upaľovaní v zákopoch, bola natočená v dvoch záberoch spojených dohromady. Benzínové plameňomety poskytnuté SFX tímom obsluhovali traja rôzni kaskadéri," uviedol Lahoda. Dohromady podľa neho horelo 16 kaskadérov.

V uplynulých rokoch boli členovia Filmka Stunt Teamu nominovaní za výkony v amerických filmoch Ponorka U-571 a Šanghajskí rytieri. Tvrdí muži z Filmky sa podieľali aj na snímkach Hartova vojna, Van Helsing, Blade, Červený barón a sériu Mladý Indiana Jones. Triumfovali v americkom filme Príbeh rytiera, kedy potvrdili svoje umenie v súbojových scénach. Dvojníci hercov padali z koňa pod priamym nárazom – a keďže sa americkí kaskadéri zranili, spočívala hlavná ťažoba na tých českých.

Výkony Čechov ocenil pred rokmi režisér veľkofilmu Titanic James Cameron. Spolu s anglickými, americkými a mexickými kaskadérmi sa vtedy natáčania zúčastnilo aj 20 členov pražskej Filmky. Išli tam pôvodne na tri týždne a nakoniec zostali šesť mesiacov. Možné nebezpečenstvá podľa tvorcov eliminovala napríklad aj dvojtýždňová príprava. Lahoda pred premiérou Titaniku v Prahe uviedol, že boli využívaní v najnebezpečnejších scénach, predovšetkým na pády do vody. Práve tieto výkony im otvorili dvere k hollywoodskym produkciám.

Českí kaskadéri sa koncom 90. rokov objavili aj v bondovke Jeden svet nestačí a hrali aj v pokračovaní Casino Royale. Spolupracovali na historickom filme Johanka z Arku francúzskeho režiséra Luka Bessona.

Korene Filmka Stunt Teamu v Čechách siahajú do roku 1962, kedy sa pri nakrúcaní filmu Limonádový Joe sformovala skupina kaskadérov pod vedením Jaroslava Tomsu. V súčasnosti má cez sto členov. V tíme sú kaskadéri, vodiči, šermiari, špecialisti na bojové umenia, potápači, jazdci na koňoch a vycvičení kone, tím má pestrú škálu technického vybavenia.

Zdroj: ČTK