19. 4. 2024

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

                  

Americká vláda poskytla záruky v spojitosti s právami zakladateľa portálu WikiLeaks Juliana Assangea v prípade jeho vydania z Británie do USA. TASR informuje podľa utorkových správ agentúr DPA a Reuters.
USA zaručili, že Austrálčan Assange bude pod ochranou prvého dodatku ústavy - ktorý v USA zaisťuje slobodu prejavu -, na súde voči nemu nebudú predsudky z dôvodu jeho národnosti a nebude mu udelený trest smrti, píše AP.
Vrchný súd v Londýne v marci rozhodol, že Assange nemôže byť do USA vydaný bez konkrétnych záruk, pripomína Reuters. Spojeným štátom dal čas do 16. apríla na to, aby poskytli záruky týkajúce sa práv Assangea na základe prvého dodatku americkej ústavy.
Washington žiada o vydanie Assangea do USA za údajné sprisahanie po tom, ako zverejnil státisíce uniknutých tajných dokumentov týkajúcich sa aktivít Spojených štátov okolo vojen v Afganistane a Iraku.
Ďalšie vypočúvanie v spojitosti s Assangeovým vydaním je na londýnskom súde naplánované na 20. mája. Sudcovia tam majú posúdiť návrh USA i reakcie zo strany Assangeových právnikov. Tí však v minulosti v iných prípadoch záruky Spojených štátov kritizovali, píše Reuters.
Assangeova manželka Stella Assangeová záruky zo strany USA označila za očividne úskočné slová. USA podľa jej slov v spojitosti s prvým dodatkom neudelili žiadnu záruku a v prípade trestu smrti poskytli len štandardnú záruku. Americkú vládu vyzvala, aby zrušila stíhanie jej manžela.
Americký prezident Joe Biden minulú stredu (10. apríla) uviedol, že zrušenie trestného stíhania zvažuje. Reagoval tak na februárový návrh austrálskeho parlamentu, ktorý vyzval na ukončenie právnej ságy okolo tohto Austrálčana.
Assange sa proti vydaniu do USA bráni už viac než desať rokov. Sedem rokov strávil na veľvyslanectve Ekvádoru v Londýne, posledných päť rokov v prísne stráženom britskom väzení Belmarsh.






Americký streamovací gigant Netflix oznámil za 1. štvrťrok 2024 nárast zisku aj počtu predplatiteľov vďaka bohatej ponuke seriálov a filmov. TASR o tom informuje na základe správ AFP a RTTNews.
Celkový zisk spoločnosti za prvé tri mesiace 2024 sa zvýšil na 2,33 miliardy USD (2,18 miliardy eur) alebo 5,28 USD na akciu z 1,31 miliardy USD alebo 2,88 USD/akciu v rovnakom období vlani. Analytici v priemere očakávali, že spoločnosť zarobí 4,26 USD na akciu.
Tržby spoločnosti v 1. štvrťroku vzrástli o 14,8 % na 9,37 miliardy USD z 8,16 miliardy USD v minulom roku.
Netflix uviedol, že v uplynulom štvrťrok získal 9,3 milióna predplatiteľov, čím sa ich celkový počet zvýšil na 269,6 milióna osôb.
V aktuálnom štvrťroku predpokladá tržby 9,49 miliardy USD, zatiaľ čo analytici mu predpovedajú tržby v priemere 9,54 miliardy USD.












Platforma sociálnej siete X vo štvrtok uviedla, že bude spolupracovať s pakistanskou vládou, aby "pochopila jej obavy". Reaguje tak na informácie úradov, podľa ktorých bola sieť X v krajine zakázaná na dva mesiace z bezpečnostných dôvodov. TASR sa odvoláva na agentúru AFP.
Používatelia v Pakistane hlásili problémy s používaním siete X (predtým Twitter) od polovice februára. Tamojšia vláda sa k tomu dlho nevyjadrovala. Až v stredu (17.4.) pakistanské ministerstvo vnútra oficiálne potvrdilo, že vo februári zablokovalo prístup na túto sociálnu sieť pre obavy o národnú bezpečnosť. V ten istý deň najvyšší pakistanský súd nariadil vláde, aby prístup na sieť X do týždňa obnovila.
"Je veľmi vhodné spomenúť, že nedodržiavanie smerníc pakistanskej vlády zo strany Twitteru/X a neriešenie obáv týkajúcich sa zneužívania tejto platformy si vyžiadalo zavedenie zákazu," uviedla vláda v písomnom podaní na súd, do ktorého nahliadla agentúra Reuters.
Islamabad tvrdí, že so svojimi obavami priamo konfrontoval sociálnu sieť X, ktorá neprejavila ochotu o ich vyriešenie.
"Rozhodnutie zakázať Twitter/X v Pakistane bolo prijaté v záujme zachovania národnej bezpečnosti a udržania verejného poriadku," uviedlo pakistanské ministerstvo vnútra. Dodalo, že tento krok prijalo po zvážení dôverných správ od pakistanských spravodajských a bezpečnostných služieb.
Pakistanský rezort vnútra tvrdí, že "nepriateľské elementy pôsobiace na Twitteri/X majú nekalé úmysly vytvoriť prostredie chaosu a nestability s cieľom destabilizovať krajinu a uvrhnúť ju do určitej formy anarchie".

Copyright  © TASR 2024

 

 






Európska únia zriaďuje dočasnú pracovnú skupinu pre boj proti zahraničnému zasahovaniu do eurovolieb. Plán predstavil belgický premiér De Croo.
Krátko pred samitom český premiér Petr Fiala a De Croo informovali lídrov členských krajín i únijových inštitúcií o záveroch vyšetrovania ruských pokusov zasahovať do chodu Európskeho parlamentu a do volieb.
„Chceme veľmi často vyhodnocovať zaznamenané dezinformačné kampane, deliť sa s týmito informáciami s členskými štátmi a spolupracovať s národnými justičnými orgánmi na prijatí opatrení,“ uviedol De Croo.
Sľúbil tiež, že spoluprácu bude koordinovať Belgicko ako predsednícka krajina a začne fungovať okamžite, aby bola efektívna v čase júnových volieb do Európskeho parlamentu

Copyright  © ČTK 2024