16. 4. 2024

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS





Britská vláda v utorok oznámila, že prijme návrh zákona, ktorý bude kriminalizovať vytváranie sexuálne explicitných deepfake materiálov. TASR správu prevzala z tlačovej agentúry AFP a stanice BBC News.
Každému, kto bude uznaný za vinného z vytvorenia falošných sexuálnych snímok ľudí bez ich súhlasu, bude podľa vlády hroziť záznam v registri trestov, neobmedzená pokuta a dokonca aj väzenie, ak snímka bude verejne rozširovaná.
Zákon sa bude uplatňovať bez ohľadu na to, či mal tvorca snímky v úmysle ju zdieľať, spresnil rezort spravodlivosti.
"Je to ďalší príklad toho, ako sa niektorí ľudia snažia ponižovať a dehumanizovať iných - najmä ženy," povedala štátna tajomníčka pre ochranu obetí Laura Farrisová.
"Ak sa takýto materiál rozšíri, môže mať katastrofálne následky. Táto vláda to netoleruje. Tento nový trestný čin vysiela jasný signál, že výroba takéhoto materiálu je nemorálna, často mizogýnna a zločinná," dodala. Nový trestný čin zavedie novela zákona o trestnom konaní, ktorá v súčasnosti prechádza parlamentom.
Tieňová ministerka vnútra Yvette Cooperová z opozičnej Labouristickej strany toto oznámenie privítala.
"Digitálne skombinovanie niekoho podobizne so sexuálne explicitnými fotografiami alebo videami je hrubým porušením jeho autonómie a súkromia, čo môže spôsobiť obrovské škody, a to sa nesmie tolerovať," povedala Cooperová.
Zdieľanie akýchkoľvek deepfake materiálov je v Británii nezákonné od vlaňajška podľa zákona o online bezpečnosti.
Deepfake je obrázok alebo video, ktoré bolo digitálne upravené pomocou umelej inteligencie (AI) s cieľom nahradiť tvár jednej osoby tvárou inej osoby. Týka sa to i zámeny hlasu.
V uplynulých rokoch sa táto technológia čoraz častejšie využíva na pridávanie tvárí celebrít alebo verejných činiteľov - najčastejšie žien - do pornografických filmov.





Súd v Moskve vyhovel žiadosti vyšetrovateľov a v neprítomnosti nariadil vziať do väzby známeho ruského novinára Michaila Zygara, ktorý je stíhaný v prípade šírenia dezinformácií o ruskej armáde.
Ak by sa Zygar vrátil do Ruska, môže byť zadržaný priamo na letisku a prevezený do vyšetrovacej väzby. Súdom nariadené dva mesiace väzby sa budú počítať od jeho vydania na ruské územie alebo od jeho zadržania.
Za šírenie dezinformácií o ruskej armáde mu hrozí do desať rokov väzenia.
S odvolaním sa na ruskú tlačovú agentúru TASS o tom v utorok informovala stanica Rádio Sloboda (RFE/RL) monitorovaná agentúrou TASR.
Zygar sa aj mimo Ruska stal známym vďaka svojmu bestselleru Všetci mocní Kremľa. V najnovšej knihe, ktorá vyšla v slovenskom preklade pod názvom Vojna a trest, sa zamýšľa nad koreňmi ruskej nenávisti voči Ukrajine.
Správy o tom, že voči Zygarovi sa v Rusku vedie trestné konanie, sa objavili ešte v marci. Začiatkom apríla po ňom v neprítomnosti vyhlásili pátranie. Jeho meno od októbra 2022 figuruje na zozname tzv. zahraničných agentov.
Presný dôvod začatia trestného konania nie je známy, ale Zygarov bývalý kolega, šéfredaktor spravodajstva nezávislej televízie Dožď Tichon Dziadko na sociálnych sieťach - bez uvedenia zdroja - napísal, že príčinou je "ako vo väčšine prípadov informovanie o zločinoch ruskej armády v meste Buča na predmestí Kyjeva". Samotný Zygar tieto tvrdenia nekomentoval.
Zygar momentálne nežije v Rusku. Pôsobí v exile, kde aktívne vystupuje proti ruskej invázii na Ukrajinu, zúčastňuje sa na diskusiách o možnej budúcnosti Ruska a potrebe prehodnotiť jeho minulosť.
Podľa odhadov ľudskoprávnej organizácie OVD-Info sa v Rusku začalo trestné konanie za protivojnové vyjadrenie proti najmenej 875 ľuďom. Medzi nimi je aj viac ako 270 osôb obvinených v súvislosti s dezinformáciami o ruskej armáde.
Za dezinformácie považujú ruské súdy všetky tvrdenia o vojne na Ukrajine, ktoré sa nezhodujú s verziou ruského ministerstva obrany.


Copyright  © TASR 2024

 




 

Sociálna sieť Instagram zavádza nové funkcie cieľom chrániť neplnoletých ľudí a bojovať proti sexuálnemu vydieraniu. K novým nástrojom patrí aj automatické rozmazávanie obrázkov nahoty v súkromných správach. Platforma vo štvrtok na svojom blogu uviedla, že tieto funkcie testuje v rámci kampane proti zneužívaniu obrázkov intimity a s cieľom sťažiť kontaktovanie mladistvých zločincami. Táto funkcia bude celosvetovo predvolene zapnutá pre osoby mladšie ako 18 rokov.

 






Televízia Movistar ukončila spoluprácu s expertom Germánom Burgosom, ktorý pred stredajším prvým zápasom štvrťfinále Ligy majstrov medzi Parížom Saint-Germain a FC Barcelona urazil stredopoliara katalánskeho tímu Lamina Yamala. Burgos v priamom prenose na adresu mladíka uviedol, že "ak sa mu nebude dariť vo futbale, skončí na semaforoch". Päťdesiattriročný Argentínčan nevhodný komentár vyriekol v štúdiu v priamom prenose pri záberoch na 16-ročného futbalistu. Movistar je na území Španielska držiteľom televíznych práv na vysielanie Ligy majstrov. Informáciu priniesol španielsky denník Mundo Deportivo.
Fanúšikovia a diváci na toto vyhlásenie reagovali prejavmi pohoršenia, ktoré deklarovali najmä na sociálnych sieťach. Oveľa viac však zarezonovala skutočnosť, že hráči oboch tímov odmietli po zápase poskytovať akékoľvek rozhovory televízii Movistar. Tá sa už stihla za Burgosov výrok Yamalovi a ďalším dotknutým stranám ospravedlniť. "Movistar odsudzuje akýkoľvek druh diskriminácie a nedovolí tento typ komentára od žiadneho zo zamestnancov alebo spolupracovníkov televízie," uviedla televízia, ktorá je tiež vlastníkom televíznych vysielacích práv aj na najvyššiu domácu súťaž La Ligu.
Slovné spojenie "skončiť na semaforoch",ktoré Burgos použil, naráža na umývačov okien, predajcov hygienických vreckoviek, časopisov a iných predmetov nízkej hodnoty priamo na križovatkách miest v Španielsku. Za svoj výrok sa ospravedlnil už aj bývalý asistent trénera Diega Simeoneho v klube Atlético Madrid. “Chcel by som mať schopnosti Lamina. Bol to komentár, ktorý nechcel nikoho uraziť. Ak sa cítil urazený, ospravedlňujem sa. Ospravedlňujem sa. Nebol to môj zámer. Žartovanie občas dostáva ľudí do problémov,“ povedal bývalý brankár Mallorcy, Atlética Madrid ale aj argentínskej reprezentácie.
"Dobré ráno do sveta, prosím len o rešpekt k deťom iných ľudí. Ďakujem," reagoval na urážku Lamina Yamala jeho otec Mounir na svojom instagrame. Jeho syn sa v stredu pri triumfe FC Barcelona 3:2 na ihrisku PSG stal historicky najmladším hráčom Ligy majstrov, ktorý zasiahol do štvrťfinálovej časti tejto súťaže. Španielovi s marockými koreňmi sa to podarilo vo veku 16 rokov a 272 dní.

Copyright  © SITA 2024

 






Platforma Google Arts & Culture umožňuje virtuálnu návštevu Národnej knižnice v Prahe. Vďaka moderným metódam snímkovania a možnostiam virtuálnych prehliadok môžu ľudia prostredníctvom Street View kedykoľvek nahliadnuť do jej barokových priestorov. Ďalej môžu on-line vidieť historické dokumenty zo zbierok Národnej knižnice, vrátane Kódexu vyšehradského, a štyri digitálne výstavy. Projekt venovaný Národnej knižnici ČR, Slovanskej knižnici a areálu Klementina zástupcovia knižnice predstavili novinárom.
Cieľom projektu je rozšíriť možnosti prezentácie a zachovania kultúrneho dedičstva s využitím technológií a sprístupniť ho v češtine aj v angličtine širokému publiku doma aj v zahraničí. Národná knižnica a Google Arts & Culture týmto pri príležitosti 100. výročia vzniku Slovanskej knižnice, odbornej knižnice zameranej na slavistiku, oficiálne zahájili spoluprácu.
"Partnerstvo so spoločnosťou Google pre nás nie je ničím novým. Spoločne sme v uplynulých rokoch zdigitalizovali takmer 200.000 starých tlačí, ktoré sú teraz prístupné verejnosti prostredníctvom Google Books. Spolupráca s projektom Google Arts & Culture je tak ďalšou etapou vzájomnej spolupráce," uviedol generálny riaditeľ Národnej knižnice Tomáš Foltýn. "Baroková knižnica pražského Klementina je výnimočný priestor s unikátnym géniom loci, ktorý do dnešnej doby uchováva odkaz jezuitskej kultúry. Národná knižnica sa stará v zbierkach o takmer osem miliónov zväzkov. Niektoré z nich majú štatút národných kultúrnych pamiatok, ďalšie z nich sú registrované v programe UNESCO Pamäť sveta, a patrí tak k svetovému kultúrnemu dedičstvu,“ dodal.
Návštevníci môžu napríklad preskúmať príbeh Hviezdneho glóbusu Caspara Pfliegera, na ktorom je možné študovať historické názvy súhvezdia. Ďalším z mnohých digitalizovaných pokladov Národnej knižnice je aj Mapa Nového sveta Sebastiana Münstera zobrazujúca Ameriku na základe poznatkov moreplavcov, akými boli Krištof Kolumbus a Amerigo Vespucci.
Google Arts & Culture spolupracuje s kultúrnymi inštitúciami a umelcami po celom svete. Jej poslaním je uchovávať a sprístupňovať svetové umenie a kultúru na internete tak, aby boli dostupné komukoľvek a kdekoľvek. Spoločne s viac ako 2500 partnermi z približne 80 krajín skúma inovatívne prístupy ku kultúre a interakciám s ňou.
V rokoch 2011 až 2018 sa Slovanská knižnica zúčastnila rozsiahleho projektu Národnej knižnice a spoločnosti Google nazvaného Hromadná digitalizácia historických a vzácnych dokumentov v spolupráci so spoločnosťou Google. Jeho cieľom bolo digitalizovať vybrané časti knižného historického fondu Národnej knižnice. Platforma spolupracuje okrem iného aj s Národným múzeom alebo Národnou galériou Praha.





Český miliardár Daniel Křetínský zvažuje predaj francúzskeho časopisu Marianne. Podľa denníka Le Monde mu nevyhovuje smerovanie pod šéfredaktorkou Natachou Polonyovou. Magazín často kritizuje prezidenta Emmanuela Macrona aj premiéra Gabriela Attala.
Marianne prechádza zásadnými zmenami. Počet stránok klesol z 92 na 52 a mierne sa znížila aj predajná cena výtlačku zo 4,4 na 3,5 eura.
Kretínský časopis kúpil v roku 2018, patrí pod francúzsku pobočku jeho mediálneho domu Czech Media Invest.
Vlani Marianne s obratom 12 miliónov eur vykázala stratu tri milióny eur. Možnými kupcami sú miliardár Vincent Bolloré či skupina Lagardère.

Copyright  © ČTK 2024