15. 4. 2024

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS



Reportér tureckej štátnej televízie utrpel v piatok v Pásme Gazy ťažké zranenia, ďalší sa zranil ľahko. Vyplýva to z oznámenia televízie TRT, podľa ktorej sa jej tím stal cieľom izraelského útoku. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.
"Vozidlo tímu kanála TRT Arabic, ktorý sa pripravoval na vysielanie z (utečeneckého) tábora... sa stalo cieľom izraelského útoku. Kameraman Sami Šahada utrpel vážne zranenia," uviedla televízia. TRT Arabic je kanál tureckej štátnej televízie vysielajúci v arabskom jazyku.
Šahada pri útoku prišiel o chodidlo a podrobil sa operačnému zákroku, uviedol šéf TRT Zahid Sobaci. Útok označil za "izraelskú brutalitu". Ďalší novinári boli podľa televízie zranení priamo v tábore.
Výbor na ochranu novinárov (CPJ) sídliaci v New Yorku zaznamenal od začiatku vojny Izraela a Hamasu 7. októbra minulého roka celkovo 95 obetí z radov mediálnych pracovníkov, 90 z nich boli Palestínčania.
Izrael spustil vojenskú operáciu v Pásme Gazy v reakcii na útok Hamasu na izraelské územie zo 7. októbra 2023, pri ktorom zahynulo vyše 1200 ľudí. Ďalších najmenej 250 ľudí podľa izraelských úradov uniesli do Gazy. Odvetné kroky izraelskej armády v Pásme Gazy si odvtedy vyžiadali už viac ako 33.600 obetí, vyplýva z údajov ministerstva zdravotníctva v Gaze.






Je "dobrým znamením", že americký prezident Joe Biden zvažuje zrušenie trestného stíhania zakladateľa portálu WikiLeaks Juliana Assangea, uviedla vo štvrtok jeho manželka. TASR informuje na základe správy agentúry AFP.
"Zdá sa, že veci by sa mohli pohnúť správnym smerom," povedala Stella Assangeová pre BBC. Ďalej uviedla, že jej manžel sa cíti "veľmi zle" a je "zjavne vystresovaný, pretože by mohol byť vydaný do Spojených štátov, kde by mu hrozilo 175 rokov väzenia".
Joe Biden v stredu uviedol, že zvažuje zrušenie trestného stíhania Assangea. Reagoval tak na februárový návrh austrálskeho parlamentu, ktorý vyzval na ukončenie právnej ságy okolo tohto Austrálčana.
Americkí žalobcovia vinia 52-ročného Assangea, že spravodajskej analytičke americkej armády Chelsei Manningovej pomáhal pri krádeži dokumentov, ktoré neskôr zverejnil.
Austrália tvrdí, že Spojené štáty používajú na Assangea a Manningovú dvojitý meter. Manningová bola pôvodne odsúdená na 35 rokov, americký prezident Barrack Obama jej trest skrátil na sedem rokov a v roku 2017 ju prepustili z väzenia.
Assange sa proti vydaniu do USA bráni už viac než desať rokov. Sedem rokov strávil na veľvyslanectve Ekvádoru v Londýne, posledných päť rokov v prísne stráženom britskom väzení Belmarsh.
Veľké mediálne organizácie, obhajcova slobody tlače či napríklad aj austrálsky parlament odsudzujú stíhanie Assangea na základe amerického zákona o špionáži z roku 1917, ktorý nikdy predtým za zverejnenie tajných informácií nepoužili.




Výbor na ochranu novinárov (CPJ) žiada ruské úrady, aby zrušili všetky obvinenia voči novinárovi a zakladateľovi internetovej televízie Dožď Michailovi Zygarovi. Rusko na neho vydalo zatykač, TASR sa odvoláva na vyhlásenie CPJ.
CPJ ruské úrady žiada, aby prestali obťažovať pracovníkov médií žijúcich v exile. "Hanebné vydanie zatykača na Michaila Zygara ruskými úradmi potvrdzuje ich odhodlanie zastrašovať novinárov v exile a aj ich strach z nezávislosti informácií," uviedla Gulnoza Saidová, programová koordinátorka CPJ pre Európu a Strednú Áziu.
"Úrady musia bezprostredne stiahnuť všetky obvinenia vznesené voči Zygarovi, stiahnuť ho zo zoznamu hľadaných osôb a prestať trestne stíhať hlasy ozývajúce sa zo zahraničia proti vojne na Ukrajine," dodala.
Ruská agentúra RIA Novosti 13. marca oznámila, že voči Zygarovi bolo začaté trestné stíhanie za šírenie falošných informácií o ruskej armáde, píše CPJ. Novinár pre CPJ uviedol, že zatykač má spojitosť s týmito konkrétnymi obvineniami. V prípade odsúdenia mu podľa ruského trestného zákona hrozí desať rokov vo väzení.
Rusko od začiatku invázie na Ukrajine prenasleduje viacerých novinárov žijúcich v exile, ktorí spravodajsky pokrývajú vojnu, pripomína CPJ.
Zygar v roku 2010 založil internetovú televíziu Dožď a bol jej šéfredaktorom. Ruské úrady ju zaradili na zoznam zahraničných agentov. Zygar sa venoval aj spisovateľskej činnosti a dnes žije v exile v Berlíne, uvádza na svojej webovej stránke týždenník Der Spiegel.



Copyright  © TASR 2023