11. 4. 2024

Mediálny výbor o zmene pri rozhodovaní o dotáciách FPU napokon nerokoval

Mediálny výbor o zmene pri rozhodovaní 


o dotáciách FPU napokon nerokoval

O dodatočnom poslaneckom návrhu, ktorý má pozmeniť spôsob rozdeľovania dotácií vo Fonde na podporu umenia (FPU) sa na štvrtkovom zasadnutí Výboru Národnej rady pre kultúru a médiá nerokovalo. Predkladateľ návrhu, predseda parlamentného výboru Roman Michelko (SNS) vysvetlil stiahnutie tohto bodu potrebou dodatočnej diskusie v koalícii.
"Na základe dohody s viacerými poslanci sťahujem tento bod, pretože potrebujem v ňom doladiť ešte nejaké veci," uviedol. Návrhu, ktorým má prejsť finálne rozhodovanie o udelení dotácií FPU z odborných hodnotiacich komisií na rozšírenú radu fondu, chce Michelko venovať samostatné rokovanie výboru.
Na štvrtkovom rokovaní mediálneho výboru prerokovali jeho členovia návrh zmeny zákona o múzeách a galériách a ochrane predmetov kultúrnej hodnoty. Navrhovaná zmena by umožnila zriaďovateľom vynechať verejné vypočutia pri výberových konaniach, rovnako odvolať šéfa kultúrnej inštitúcie bez udania dôvodu.
Opozícia hodnotí tento návrh ako krok späť smerom k netransparentnosti a centralistickému riadeniu, ktoré ohrozuje aj umeleckú nezávislosť kultúrnych inštitúcií. Obáva sa aj toho, že riziko odvolania bez udania dôvodu môže znemožňovať naplnenie koncepcie, s ktorou sa vybraný kandidát uchádzal o funkciu.
Koalícia okrem už argumentov uvedených v dôvodovej správe k návrhu legislatívnej zmeny oponuje tým, že každý zriaďovateľ, ktorý má zodpovednosť za danú inštitúciu, si je vedomý dôsledkov, ktoré môže mať menovanie nevhodného kandidáta, a má preto logický záujem vybrať a menovať do tejto pozície odborne i ľudsky najlepšieho uchádzača. Koaliční poslanci poukazujú tiež na to, že verejné vypočutie ešte nezaručuje výber toho najlepšieho a zabránenie tomu, aby nebol vybraný "náš" kandidát.


Zdroj: TASR