11. 6. 2006

ART Film NEWS

ART Film NEWS
Goran Paskaljevič
Pre návštevníkov 14. ročníka Medzinárodného filmového festivalu Art Film čaká počas deviatich dní päť odborných seminárov a workshopov. Viesť ich budú poprední svetoví filmári a teoretici. Na nedeľu 25. júna pripravili organizátori hneď dva semináre - Priestor pre režiséra (Director's space) a Mníchovskú filmovú školu. Doobeda bude viesť európsky režisér Goran Paskaljevič diskusiu na tému režisér má predovšetkým nakrúcať a nečakať na ideálny rozpočet. K nej budú premietať filmy Ako sa Harry stal stromom a San zimske noci. Hosťami seminára budú - herec Colm Meaney a scenárista Stephen Walsh. Mníchovskú filmovú školu formou troch až štyroch absolventských krátkych filmov predstaví ten istý deň poobede režisér Peter Carpentier. Svoj workshop zameria prevažne na televíznu dokumentárnu a dramatickú tvorbu, kde bude hlavnou témou fungovanie ARD, ZDF a komerčných televízií v Nemecku. V pondelok 26. júna sa bude Thom Palmen, riaditeľ filmového festivalu Umea vo Švédsku, zhovárať s mladými režisérmi o ich dokumentárnych filmoch. Workshop tematicky zameraný na produkciu a finančné zabezpečenie filmov vo Fínsku sa uskutoční vo štvrtok 29. júna. Parížania Nathalie Hénon a Jean-François Rettig predstavia v predposledný festivalový deň najnovšie smery a tendencie videoartu aj s jeho európskym výberom.

Známy švédsky režisér Josef Fares navštívi v dňoch 23. až 26. júna MFF Art Film. V Trenčianskych Tepliciach uvedie svoj nový film Zozo (2005). Snímku predstavia v rámci prehliadky švédskych filmov Lesné jahody (Wild strawberries), ktorú zostavil riaditeľ MFF Umea Thom Palmem. Josef Fares sa narodil v roku 1977 v Libanone. V desiatich rokoch sa s rodinou presťahoval do Švédska, kde vyštudoval vysokú filmovú školu - Dramatiska Institutet. Vo svete sa preslávil ako režisér a scenárista komédií Kops (2003) a Jalla! Jalla! (2000), v ktorých stavia mladých "mäkkých" mužov zoči-voči tvrdému svetu silnejšieho pohlavia. Obidva filmy mali možnosť vidieť diváci vo viac ako dvadsiatich krajinách.

Herečka Jacqueline Bisset otvorí 14. ročník Medzinárodného filmového festivalu Art Film. Urobí tak v piatok 23. júna o 19:30 v trenčianskom Kultúrnom a metodickom centre Ozbrojených síl SR pred premietaním klasického filmu Françoisa Truffauta Americká noc, v ktorom hrá hlavnú úlohu. V sobotu o 15:30 si Bisset preberie na Moste slávy v Trenčianskych Tepliciach cenu Hercova misia. V ten istý deň o 16:30 Art Film uvedie v kine Kúpeľná dvorana jej najnovšiu snímku Vybrané umenie lásky, ktorá vznikla v roku 2005 v réžii Johna Irvina. Jacqueline Bisset, vlastným menom Winnifred Jacqueline Fraser-Bisset, sa narodila 13. septembra 1944 vo Veľkej Británii v rodine lekára a advokátky francúzskeho pôvodu. Počas štúdia na francúzskom lýceu v Londýne sa začala venovať tancu, po roku 1962 pracovala ako fotomodelka. V druhej polovici 60. rokov sa začala objavovať vo filmoch, medzi jej prvé patrí Fortieľ a ako ho získať z roku 1965. Po úspechu snímky Aféra v Kapskom Meste odišla do Hollywoodu, kde zažiarila vo filmoch Detektív, Bullitov prípad, Letisko, Život a doba sudcu Roy Beana a podobne. Medzi jej náročnejšie úlohy patrí Julie Baker v psychologickej dráme Americká noc. Publikum ju však pozná najmä zo snímok Muž z Acapulca, Vražda v Orient exprese, či Sudca a jeho kat. Za herecké výkony vo filmoch The Sweet Ride, Kto zabíja najlepších európskych šéfkuchárov?, Pod sopkou a Johanka z Arcu bola nominovaná na Zlaté glóbusy.