24. 2. 2007

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Podozrivého vraha tureckého novinára arménskeho pôvodu Hranta Dinka v noci zo stredy na štvrtok hospitalizovali v meste Izmit na severozápade Turecka, kde podstúpil operáciu slepého čreva. Informovali o tom vo štvrtok lekári. 17-ročného Ogüna Samasta previezli do nemocnice za prísnych bezpečnostných opatrení, dodala tlačová agentúra Anatolia. Samast sa po operácii dobre zotavuje a cez víkend by ho mohli z nemocnice prepustiť, uviedol hlavný lekár Senol Erguney. Samasta, ktorý sa priznal k vražde Dinka pred istanbulskou kanceláriou turecko-arménskeho bilingválneho týždenníka Agos 19. januára, umiestnili do prísne stráženého väzenia v meste Kandira, asi 100 km východne od Istanbulu. V súvislosti s vraždou zadržali sedem ďalších osôb. 52-ročný novinár čelil odporu tureckých nacionalistov za označovanie masakier Arménov počas 1. svetovej vojny za genocídu a za výzvy na otvorenú debatu o tomto kontroverznom období histórie krajiny. Podľa doterajších výsledkov vyšetrovania podozriví zrejme nepatria k žiadnej známej zakázanej organizácii a konali na základe ultranacionalistických názorov, pričom chceli vziať zákon do vlastných rúk.

Tomasz Schafernaker

Britská spravodajská stanica BBC sa ospravedlnila po tom, ako hlásateľ predpovede počasia opísal Západne ostrovy Škótska ako "zapadákov". Meteorológ Tomasz Schafernaker použil takýto opis počas predpovede počasia na kanáloch BBC1 a BBC News 24. Najprv oznámil, že na severozápade Škótska bude pršať, ale vzápätí dodal, že to bude "prevažne na Západných ostrovoch, prevažne v zapadákove". Poslanec Západných ostrovoch Angus MacNeil povedal, že ho kontaktovalo niekoľko nahnevaných voličov, ktorých urazilo, ako hlásateľ vykreslil túto časť Británie. Doplnil, že jeden sťažovateľ označil poznámku pána Schafernakera za "urážlivú, nezdvorilú a samoľúbu". "Mojím úmyslom bolo iba oznámiť, že veľmi málo ľudí pravdepodobne stihne v ten deň prehánka. Nebola to nijaká poznámka alebo názor na región alebo ľudí, ktorí tam žijú. Hlboko ľutujem svoj výber slov a úplne rozumiem, prečo to divákov nahnevalo," citoval Schafernakerovu obhajobu spravodajský server Ananova.

Egyptský súd odsúdil internetového bloggera na štyri roky väzenia za útok na islam a prezidenta. Takýto výsledok procesu s Abdelom Kareem Nailom je vôbec prvým svojho druhu v krajine. Na svojej stránke http://karam903.blogspot.com/ kritizoval najvyššiu islamskú inštanciu v Egypte - univerzitu al-Azhar a prezidenta Hosniho Mubaraka, ktorého označil za diktátora. Organizácie pre ochranu ľudských práv označili tento verdikt za "príliš tvrdý". Hovoria pritom o veľmi zlom "odkaze" egyptskej vlády smerom k tisíckam bloggerov. Dvadsaťdvaročného Nabila súdili v jeho rodnom meste Alexandria. Bývalý študent al-Azhar, označil inštitúciu za "univerzitu terorizmu", pričom ju obvinil z potláčania slobody vôle. Zo školy ho vyhodili v roku 2006. Potom jej vedenie tlačilo na prokurátorov, aby ho obvinili. Počas päťminútového zasadania, sudca prehlásil Nabila za vinného. Tri roky si odsedí za útok na islam a rok za urážku Mubaraka. Egyptské úrady zatkli podľa internetovej stránky spoločnosti BBC v roku 2006 množstvo bloggerov kritických ku vláde. Všetkých ich však po čase prepustili.

Po malej demonštrácii v mjanmarskom Jangone zatkla vo štvrtok polícia okrem lídra protestu aj dvoch miestnych novinárov pracujúcich pre japonské médiá. Korešpondent AFP uviedol, že polícia skonfiškovala kamery reportérovi z tlačovej agentúry Kjódo a korešpondentke televízie Nippon Network Television (NTV) a oboch ich zatkla. Do väzenia poslali aj 40-ročného vodcu malého protestu. O 15:00 miestneho času sa pri trhu v centre Jangonu zhromaždilo asi 25 ľudí, ktorí požadovali lepšie životné podmienky. Niesli transparenty, prostredníctvom ktorých volali po nižších cenách za základné produkty, pracovných príležitostiach a 24-hodinovom elektrickom prúde. Demonštranti, údajne členovia organizácie Mjanmarského výboru pre rozvoj, hlasno kričali: "Žiadame vás o to v mieri". V Mjanmarsku / bývalá Barma / nie sú demonštrácie práve najčastejšie. Miestna vláda totiž tvrdo trestá a prenasleduje miestnych disidentov. Niektorí z protestujúcich boli údajne aj členmi Národnej ligy pre demokraciu, politickej strany vedenej laureátkou Nobelovej ceny mieru Aun San Su Ťij, ktorá väčšinu času z posledných dvoch desaťročí strávila v domácom väzení. "Chceme iba základné ľudské práva. Chceme ukázať ľuďom, že o niektoré veci môžete požiadať aj slušne. Už to viac nedokážeme vydržať," vyhlásil jeden z demonštrantov Mjint Šawe.

Americká herečka Tori Spellingová nainštalovala do spální svojho penziónu tajné kamery. Tori sa v súčasnosti spolu so svojím manželom Deanom McDermottom venuje novej reality šou s názvom Tori a Dean: Penzión lásky / Tori and Dean: Inn Love /, v ktorej spoločne prevádzkujú hotel. Herečka pritom dúfa, že kamery na izbách zachytia ubytované páriky v tých najchúlostivejších situáciách. "Na toaletách kamery nie sú. Ale zato sú v spálniach. Myslím si, že spálňa je pre manželov najintímnejším miestom," teší sa Tori.V šou sa objaví aj bývalá hrdinka seriálu Beverly Hills 90210, Shannen Dohertyová (33). V seriáli stvárňovala postavu neposlušnej Brandy Walshovej. "Ak sa pýtate, či Shannen Dohertyová bude mojím hosťom, tak áno. Je to pravda. Budeme mať veľkolepú otváraciu ceremóniu s celým Hollywoodom," povedala nadšená Tori.Herečka takisto prezradila, že vzťah s jej mamou Candy je od smrti otca Aarona stále na bode mrazu. "Prajem si, aby to bolo inak, ale v súčasnosti je všetko po starom," vraví Tori stručne. Televízny producent Aaron Spelling zomrel minulý rok. Show bude na jar vysielať americká káblová Oxygen Networks.

Herec Lillo Brancato Jr. zo seriálu Sopranovci, ktorý čelí obvineniu z vraždy policajta o sebe hovorí, že nie je zločinec, za ktorého ho považujú. "Nie som netvor, chladnokrvný vrah a neviem čo ešte, za čo ma označujú v novinách. Vôbec nie som taký," uviedol v rozhovore z väzby, ktorý odvysielala televízna stanica WCBS-TV. Obžalovaný Brancato a spolupáchateľ Steven Armento čakajú na súd v súvislosti s vraždou strážnika Daniela Enchauteguia, ktorého zastrelili v decembri 2005 mimo výkonu služby. Prokuratúra tvrdí, že Enchautegui prichytil Brancata a Armenta pri ich pokuse vlámať sa do bytu v newyorskej štvrti Bronx, hľadajúc lieky na predpis. Armento je obvinený s fatálneho výstrelu. "Vo svojom srdci viem, že v žiadnom prípade nenesiem zodpovednosť za smrť toho policajta," hovorí Brancato. Jeho právnik nepovolil v rozhovore akékoľvek otázky o streľbe. Brancato sa objavil po boku Roberta de Nira vo filme Príbeh z Bronxu (1993). Okrem ďalších snímok vynikol úlohou v seriáli Sopranovci.