4. 6. 2007

Art Film 2007 News

Art Film 2007 News
Hlavnou nesúťažnou prehliadkou dlhometrážnych filmov na XV. ročníku medzinárodného filmového festivalu Artfilm bude Panoráma súčasného svetového filmu. Jej ambíciou je, podľa organizátorov, priniesť slovenským divákom najzaujímavejšie snímky z celého sveta a dokumentovať najaktuálnejšie trendy svetovej kinematografie. Potvrdené je zatiaľ uvedenie siedmich filmov.
Jafar Panahi
Porotca hlavnej medzinárodnej súťaže tohtoročného Artfilmu - iránsky režisér a scenárista Jafar Panahi predstaví svoju sociálne ladenú snímku Offside (2006) o iránskych ženách, ktoré podľahli čaru futbalu, ale podľa prísnych moslimských zákonov nemajú povolený vstup na futbalové štadióny. Film získal na minuloročnom Medzinárodnom filmovom festivale v Berlíne Grand Prix poroty Strieborného medveďa. Maďarskú kinematografiu bude reprezentovať vzťahová dráma režiséra a scenáristu Pétera Mészárosa o umieraní lásky v šedi všedných dní s názvom Kythera (2006). Vlani uviedol Artfilm snímku Slnko (2005) jedného z najvýznamnejších ruských filmárov súčasnosti Alexandra Sokurova. Pätnásty ročník festivalu ponúkne jeho najnovšie dielo - dokumentárny film Elegia žizni: Rostropovič, Višnevskaja (Elégia života: Rostropovič, Višnevskaja, 2006) o ruskom hudobnom skladateľovi Mstislavovi Rostropovičovi a jeho manželke Galine Višnevskej. Diváci sa môžu tešiť aj na drámu švajčiarskej režisérky Andrey Staka s názvom Das Fräulein (Slečna, 2006), ktorá si odniesla spolu štyri ocenenia z minuloročného festivalu v Locarne. Scenáristka a režisérka získala aj švajčiarsku národnú filmovú cenu za scenár. Osobitnú Grand Prix poroty benátskeho filmového festivalu a ďalšie štyri ceny si z benátskeho Lida vlani odniesol film čadského scenáristu a režiséra Mahmata-Saleha Harouna Daratt (Vyprahnutosť, 2006). V hlavnej súťaži benátskeho festivalu uviedli vlani aj ďalšiu snímku z Panorámy - drámu Sang sattawat (Syndrómy a storočie, 2006) thajského filmára Apichatponga Weerasethakula. Scenárista a režisér si v ňom spomína na svojich rodičov - lekárov a detstvo v nemocnici. Program tohtoročného Artfilmu obohatí aj indonézska filmová opera scenáristu a režiséra Garina Nugroha, držiteľa cien z festivalov v Berlíne, Locarne, Singapure a Tokiu, s názvom Opera Jawa (2006). Režisér Nugroho sa inšpiroval eposom Ramajána a vo svojej snímke o ľúbostnom trojuholníku dedinských hrnčiarov spája tradičnú hudbu, choreografiu a filmovú scénografiu s modernými prvkami.
Marina Razbežkinová
Pätnásty medzinárodný filmový festival Artfilm Trenčín - Trenčianske Teplice uvedie nesúťažnú prehliadku Nový ruský film - New Russian Cinema. Divákom ponúkne deväť snímok mladých ruských režisérov z rokov 2003 až 2006, oceňovaných na festivaloch doma i v zahraničí. Medzi inými uvedú aj drámu 4 (2005) Ilju Chržanovského, ktorá Rusko úspešne reprezentovala na festivale v Benátkach. Diváci sa Mariny Razbežkinovejmôžu tešiť aj na drámu Vremja žatvy (Čas žatvy, 2003) , ktorú nominovali na Európsku filmovú cenu v kategórii Objav roka, či drámu s prvkami fantastiky Živý (2006) Alexandra Veledinského o veteránovi čečenskej vojny Kirovi, ktorého v jeho novom živote sprevádzajú duchovia dvoch zabitých kamarátov. Artfilm uvedie aj romantickú drámu Alexeja Učiteľa Progulka (Prechádzka, 2003), ktorá si odniesla tri ceny z festivalu v Cottbuse. Známy ruský divadelný režisér Kirill Serebrennikov nakrútil tri filmy. Na festivale uvedú zatiaľ najnovší z nich - čiernu komédiu Izobražaja žertvu (V úlohe obete, 2006), ktorej vlani na festivale v Soči udelili Grand Prix. K výrazným mladým ruským tvorcom patrí scenárista, režisér a strihač Sergej Loznica. Jeho dokument Portret (2002) ocenili v Karlových Varoch, Oberhausene a Lipsku. V prehliadke Nový ruský film sa nachádza jeho dokument z ruského vidieka Pejzaž (Krajina) z roku 2003. Dráma Koktebeľ z roku 2003 o ceste ovdoveného leteckého inžiniera a jeho syna z Moskvy do čiernomorského letoviska Koktebeľ za novým životom, je spoločným dielom dvojice ruských scenáristov a režisérov Borisa Chlebnikova a Alexeja Popogrebského. Nízkorozpočtová komediálna dráma Pyľ (Prach) je režijným debutom Sergeja Lobana. Na moskovskom medzinárodnom filmovom festivale v roku 2005 jej udelili Cenu ruskej kritiky. Publiku medzinárodných filmových festivalov je známa i scenáristka a režisérka Larisa Sadilovová. Jej komediálna melodráma S ľubovju. Lilja (S láskou, Lilia) si v roku 2003 odniesla ceny z festivalov v Rotterdame, Bruseli a Varšave.
Alain Bergala
Na pôde XV. MFF Artfilm sa uskutočnia tri odborné stretnutia s uznávanými filmovými teoretikmi určené poslucháčom a pedagógom filmových škôl, ako aj odbornej verejnosti a záujemcom o filmové umenie. V sobotu 23. júna bude Jacques Comets a jeho hostia z parížskej La Fémis diskutovať na tému Filmový strih v akte filmovej tvorby. V nedeľu 24. júna porozpráva riaditeľ filmovej školy v Londýne, viceprezident EFA a producent Nik Powell o Jedenástich fatálnych chybách, ktorých sa dopúšťajú mladí scenáristi v Európe. Z pohľadu producenta a scenáristu sa bude rozprávať s mladými scenáristami o súčasnom európskom filmovom príbehu. Vo štvrtok 28. júna napokon francúzsky režisér, pedagóg a filmový teoretik Alain Bergala priblíži Úlohu herca v akte filmovej tvorby. Bergala je v súčasnosti vedúcim katedry kultúry a filmovej analýzy na La Fémis.