16. 12. 2007

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS
Ozbrojení muži v somálskom severnom regióne Puntland uniesli dnes francúzskeho novinára, uviedol zástupca guvernéra tejto oblasti. "Francúzskeho novinára uniesli neznámi muži. Predstavitelia bezpečnostných síl majú teraz poradu o tomto incidente," uviedol Júsuf Mumín Biddí pre tlačovú agentúru Reuters. Zástupca guvernéra nemal žiadne ďalšie informácie o totožnosti žurnalistu a nevedel ani to, pre ktoré médium pracoval. Novinárov šofér Umar Ahmad tlačovej agentúre povedal, že k útoku došlo približne 70 kilometrov východne od Bosassa, hlavného mesta Puntlandu. Únoscovia boli traja a mali pri sebe pušky AK-47. "Ja spolu s tlmočníkom sme sa snažili dohodnúť s ozbrojencami, ktorí požadovali výkupné 70.000 dolárov (1,63 milióna Sk)," uviedol Ahmad. Podľa jeho slov novinár pracoval na reportáži o somálskych migrantoch pašovaných do Jemenu a zdalo sa, že sa s ozbrojenými mužmi skontaktoval ohľadom tejto témy. Ich pracovná dohoda však mala nakoniec trpký zvrat. Poloautonómna oblasť Puntland je známa ako pomerne stabilná v porovnaní so zvyškom krajiny, kde vládne nezákonnosť a zločinnosť. Napriek tomu tam pribúdajú prípady únosov a pri jej pobreží aj pirátstva.
Nezávislá gruzínska televízna stanica Imedi včera obnovila svoje vysielanie. Stalo sa tak mesiac po tom, ako ju miestne úrady zatvorili v čase zásahov proti opozičným demonštráciám. Ako pripomína tlačová agentúra Associated Press, gruzínska opozícia a vlády západných štátov vyzývali prezidenta Michaila Saakašviliho, aby pred prezidentskými voľbami plánovanými na 5. januára umožnil návrat Imedi do televízneho éteru. Televízia Imedi nevysielala od policajného zákroku v rámci potlačenia novembrových opozičných protestov. Západní spojenci Gruzínska varovali, že prezidentské voľby nebudú slobodné, ak nebude môcť vysielať najväčšie opozičné médium. Gruzínske orgány obvinili Imedi z vyzývania na revolúciu.

Akcionári Dow Jones & Co. dali zelenú prevzatiu spoločnosťou News Corp. mediálneho magnáta Rupert Murdocha. Murdoch zaplatí za vydavateľa Wall Street Journal 5 miliárd USD, v prepočte 113,05 miliardy SKK. Akcionári prijali Murdochovu ponuku výraznou väčšinou hlasov, informovala o tom vlajková loď spoločnosti Wall Street Journal. Murdoch si už predtým zaistil súhlas vlastníkov kontrolného podielu v Dow Jones rodiny Bancroftovych. Sedemdesiatšesťročný mediálny magnát chce podporiť rozvoj Wall Street Journalu, dokonca aj na medzinárodnej úrovni. Denník by mal tvrdšie konkurovať londýnskemu Financial Times na európskom trhu. Na americkom trhu chce Murdoch tlačiť zasa na tradičný denník New York Times. Okrem toho sa očakáva, že miliardár zruší spoplatnenie on-line ponuky Wall Street Journalu a zvýši príjmy z reklamy. Murdoch informoval o najdôležitejších personálnych zmenách už minulý týždeň. Doterajší šéf jeho vydavateľstva News International Les Hinton sa presunie z Londýna do New Yorku a vystrieda Richarda Zannino v kresle šéfa spoločnosti Dow Jones. Vydavateľom Wall Street Journalu sa stane doterajší šéfredaktor londýnskych novín The Times Robert Thomson. Spoločnosti Dow Jones tiež patrí burzový týždenník Barron's, poskytovateľ hospodárskych správ Dow Jones News Wires, burzový webový portál MarketWatch a databanka správ Factiva.

Talianska polícia urobila vo štvrtok domovú prehliadku u reportéra rímskeho denníka La Repubblica, ktorý v stredu zverejnil odpočúvané telefónne rozhovory opozičného lídra Silvia Berlusconiho. Na zverejnenie záznamov z protokolov nemal novinár povolenie. Berlusconiho vyšetrujú v súvislosti s údajnou korupčnou politickou aférou a polícia chce zistiť, ako sa novinár Giuseppe D'Avanzo dostal k protokolom. Bývalého talianskeho premiéra a šéfa opozície obviňujú z toho, že sa snažil presvedčiť senátora vládnej koalície Nina Randazzu, aby prestúpil k opozícii, za čo mu mal byť ponúknutý post v možnej novej vláde pod vedením Berlusconiho. Prestup mohol viesť k pádu stredoľavého kabinetu Romana Prodiho.

Americký cech režisérov (DGA) odložil začiatok rokovaní s Alianciou filmových a televíznych producentov (AMPTP) o novej kolektívnej zmluve až na rok 2008. Uviedol to vo svojom vyhlásení prezident cechu Michael Apted. Cech tak reagoval na stroskotanie vyjednávaní medzi scenáristami a producentmi. "Nechceme sa predbiehať s Americkým cechom scenáristov (WGA). Sme sesterské organizácie a máme rovnakú agendu," vysvetlil pre denník Los Angeles Times prezident cechu. Kontrakt režisérov končí 30. júna budúceho roka. Profesijná organizácia režisérov však začína rokovania vždy v predstihu. "Vždy sme sa domnievali, že skorý začiatok vyjednávaní je veľkým prínosom. To potvrdilo aj 20 rokov našich dobrých skúseností. Tento rok to bude inak," uvádza Apted vo vyhlásení. Režiséri majú s producentmi o niečo lepšie vzťahy ako scenáristi, o čom svedčí aj fakt, že od svojho založenia v roku 1936 cech štrajkoval iba raz, v roku 1987. Protest vtedy trval iba niečo vyše troch hodín a jeho dôvodom bol podobný spor, aký dnes riešia scenáristi. Producenti vtedy chceli zrušiť honoráre za šírenie prostredníctvom "pay per view". Vyhlásenie režisérov o odložení rokovaní iba o pár týždňov je zároveň istým tlakom na scenáristov, aby sa s producentmi dohodli na ďalšom postupe. Mnohí členovia cechu režisérov by s rokovaniami radi začali. Za ich odloženie sa prihovárali najmä režiséri, ktorí píšu aj scenáre, prípadne sú členmi oboch stavovských organizácií. Podľa denníka Los Angeles Times skupinu 300 režisérov-scenáristov, lobujúcich za neskoršie rozhovory, reprezentovali bratia Joel a Ethan Coenovci a Sean Penn. DGA združuje vyše 13 400 režisérov, ktorých reprezentuje ako odborová organizácia. Bez členstva v tejto organizácii režiséri prakticky nemajú možnosť pracovať pre veľké hollywoodske štúdiá. Známymi režisérmi, ktorí odmietli s cechom spolupracovať alebo z neho vystúpili, sú George Lucas, Quentin Tarantino či Roberto Rodriguez. Štrajk scenáristov sa začal 5. novembra, keď sa WGA nedohodla na podobe novej zmluvy s AMPTP. Jadrom sporu sú honoráre za vysielanie cez nové digitálne médiá a internet, ako aj nízke tantiémy za šírenie tvorby prostredníctvom DVD. Koncom novembra boli rokovania WGA s AMPTP obnovené, avšak po dvoch týždňoch opäť stroskotali. Napätie medzi oboma stranami zvýšila aj následná sťažnosť scenáristov na producentov, ktorú podali vo štvrtok na Federálnu radu pre pracovné vzťahy.

Ruské úrady vykázali dnes z krajiny moldavskú žurnalistku Nataliu Morarovú, ktorá má kritický postoj ku Kremľu. Tento krok odsúdili organizácie na ochranu novinárov. Natalia Morarová písala pre ruský mesačník Novoje Vremja články, v ktorých tvrdila, že ruské parlamentné voľby 2. decembra boli sfalšované a zmanipulované, a písala tiež o pohybe peňazí kremeľských predstaviteľov, ktoré skončili v zahraničných bankách. Morarová študovala a pracovala v Moskve, ale po prílete na letisko ruskej metropoly Domodedevo z pracovnej cesty v Izraeli spolu s ďalšími novinármi ju odviedli a zadržiavali dovtedy, kým nebolo pripravené lietadlo, ktorým ju dopravili do moldavského hlavného mesta Kišiňov. "Toto je určite reakcia na investigatívnu prácu časopisu ako celku a na prácu Natalie Morarovej," uviedla zástupkyňa šéfredaktora magazínu Jevgenija Albatsová pre rádio Echo Moskvy. Podľa časopisu Morarová prešla pasovou kontrolou, ale potom ju zastavili colníci a oznámili jej, že na základe príkazu ruskej bezpečnostnej služby FSB nemá povolený vstup do krajiny. "Toto je pokus ukázať, že majú proti nám donucovacie prostriedky," uviedla Albatsová pre Echo Moskvy, ktoré patrí k hŕstke médií v Rusku zverejňujúcich kritické správy o Kremli. Medzinárodná federácia novinárov (IFJ) vyzvala Organizáciu pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) aj Radu Európy (RE), aby prípad prešetrili. "Ide o šokujúce porušenie slobody tlače a jasné varovanie pre ostatných, aby sa nepokúšali odhaľovať temnú stránku politiky v modernom Rusku," uviedol dnes generálny tajomník IFJ Aidan White.

Copyright © TASR 2007
Podľa amerického albumového rebríčka Billboardu je najobľúbenejším albumom roka debut finalistu piatej série súťaže American Idol Chrisa Daughtryho. I keď v populárnej súťaži skončil štvrtý, jeho kapela predala 3,2 milióna kópií nahrávky s názvom Daughtry. Po ňom nasleduje Akon s albumom Konvicted, ktorý predal 2,7 milióna kópií. Bývalá speváčka skupiny Black eyed peas Fergie skončila tretia s 2,4 miliónmi predaných albumov The Dutchess. Singlom číslo jeden je v rebríčku skladba Irreplaceable speváčky Beyonce, druhá skončila Rihanna s piesňou Umbrella. Obe majú nomináciu na cenu Grammy za nahrávku roka. V prvej päťke sa umiestnili aj Gwen Stefani so singlom Sweet Escape a Fergie s Big girls don't cry. Turné roka, ktoré zarobilo 212 miliónov dolárov (asi 4,9 miliardy slovenských korún) je projekt anglo-americkej rokovej skupiny The Police The Police's reunion tour.
Copyright © SITA 2007