10. 2. 2008

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS
DIRECTV, Inc. a spoločnosť TNS oznámili, že začínajú budovať výberový národný panel na meranie sledovanosti televízií v USA. Panel bude pozostávať zo 100 000 predplatiteľov služieb spoločnosti DIRECTV. Tento panel bude zároveň najväčším národným panelom v histórii USA, ktorý sa bude využívať na meranie sledovanosti televízií. Služba TNS DIRECTVIEW by sa mala zaviesť v roku 2008. TNS bude merať celkovú sledovanosť, ktorá bude zahŕňať sledovanosť programov aj reklám (naživo aj prostredníctvom digitálnych videorekordérov - DVR) v sekundových intervaloch na vzorke 100 000 domácností spoločnosti DIRECTV. Spoločnosť TNS začala s DIRECTV spolupracovať minulý rok, kedy sa spustilo meranie sledovanosti televízií zamerané na domácností, ktoré majú predplatené interaktívne služby spoločnosti DIRECTV. DIRECTV už vyžíva služby merania spoločnosti TNS na to, aby lepšie pochopila svojich zákazníkov a ich anonymné využívanie interaktívnych aplikácií zo svojej ponuky. „Našim cieľom je spolu s TNS vytvoriť taký panel, ktorý poskytne dôležitý prehľad o reklamnej platforme,“ povedal Eric Shanks zo spoločnosti DIRECTV Entertainment. „Takýto prehľad bude našim zadávateľom reklamy a programovým partnerom poskytovať jedinečnú úroveň presnosti a zodpovednosti merania.“ „Za ostatných osemnásť mesiacov si obe spoločnosti vybudovali solídne partnerstvo a dnes spolu poskytujú hĺbkové analýzy a rôzne štúdie na podporu reklamného priestoru a ďalšieho programmingu,“ povedal George Shababb zo spoločnosti TNS. „Sme radi, že sme si s DIRECTV vybudovali silný vzťah, a tak vytvorili platformu, ktorá posúva meranie sledovanosti v USA do ďalšej úrovne.“ „Toto je ďalší dôkaz, že digitálny vývoj neustále poháňa aj vývoj v oblasti merania sledovanosti televízií,“ povedal Tracey Scheppach, viceprezident a riaditeľ inovácií z agentúry Starcom Worldwide. „So službou TNS DIRECTView urobí naša spoločnosť ďalší dôležitý krok vpred. Pomocou tejto služby lepšie pochopíme a využijeme sekundové dáta, a tak získame viac znalostí a preberieme väčšiu zodpovednosť za našich zadávateľov reklamy.“
Vedenie Asociácie amerických scenáristov Writers Guild of America (WGA) oznámilo svojim členom, že dosiahli predbežnú dohodu, ktorá by mohla ukončiť ich trojmesačný štrajk. "I keď dohoda nie je dokonalá a neobsahuje všetko, čo si zaslúžime, náš štrajk bol úspešný," oznámili členom asociácie e-mailom. Ak dôjde k zhode so štúdiami, scenáristi sa vrátia do práce už v pondelok. Členovia WGA v sobotu diskutovali o možnej dohode na stretnutiach v New Yorku a Los Angeles. "Bola to veľmi živá diskusia, som naozaj šťastný," uviedol prezident WGA East Michael Winship po stretnutí v New Yorku. "V tejto chvíli cítim naozaj silnú šancu problém prekonať," povedal Winship, ktorý sa zaviazal, že nedôjde k podpísaniu zmluvy, kým ju neschvália všetci členovia WGA. Medzi 500 scenáristami, ktorí sa diskusie zúčastnili, boli pozitívne ohlasy. "Cítiť tu obrovský úspech, mám z toho radosť," povedal televízny scenárista John Simmons. "Súhlasíme s tým, že to vyzerá veľmi dobre. Veští to sľubnú budúcnosť," dodal Simmons.Asi 10 500 členov WGA vstúpilo do ostrého štrajku 5. novembra 2007 - štyri dni po vypršaní platnosti ich starej zmluvy, čím ukončili 20-ročné pokojné obdobie v Hollywoode. Zastavenie práce spôsobilo zmätok v americkom televíznom priemysle a oneskorilo niekoľko filmových produkcií. Finančné straty, ktoré spôsobil štrajk v oblasti Los Angeles, sa odhadujú asi na dve miliardy dolárov. Aj keby sa štrajk skončil okamžite, trvalo by podľa odborníkov ďalšie štyri až šesť týždňov, kým by sa produkcia televíznych šou vrátila do starých koľají a znovu sa naplno rozbehla. Podľa Daily Variety stanovili televízie 15. február, ako posledný termín na návrat scenáristov do práce tak, aby zachránili aspoň to, čo zostalo z aktuálnej sezóny a prípravu nových šou na jeseň. Pre filmové štúdiá je poslednou šancou, ako sa vyhnúť problémom v roku 2009, začiatok marca.
Yahoo chce odmietnuť nevyžiadanú ponuku na prevzatie, ktorú predložil Microsoft. Informoval o tom nemenovaný zdroj blízky situácii. Predstavenstvo Yahoo od piatka 1. februára týždeň rokovalo a hodnotilo ponuku v hodnote takmer 42 miliárd USD, v prepočte asi 970,5 miliardy SKK. Osoba, ktorá nechcela byť identifikovaná, pretože rokovania nie sú verejné, tvrdí, že predstavenstvo v pondelok odmietne ponuku 31 USD za akciu predloženú Microsoftom ako nízku. Ponuka podľa predstavenstva výrazne podhodnocuje spoločnosť. Yahoo vraj v pondelok zašle Microsoftu list, v ktorom objasní svoje stanovisko, vrátane obáv, že každý pokus o prevzatie by mohol byť zamietnutý regulačnými orgánmi. Koncern s najväčšou pravdepodobnosťou nebude seriózne uvažovať o ponuke pod 40 USD na akciu. Akcia Yahoo v piatok uzatvorila na 29,20 USD. Rozhodnutie tiež zvyšuje tlak na spoluzakladateľa Yahoo Jerryho Yanga, aby investorom predstavil stratégiu na oživenie rastu spoločnosti, čo by viedlo k posilneniu jej akcie, ktorá v priebehu posledných dvoch rokov stratili polovicu svojej hodnoty. Yahoo v posledných 8 kvartáloch zaznamenalo pokles zisku a márne sa snaží zvýšiť svoju konkurencieschopnosť v porovnaní s jednotkou v brandži Google. Yang môže napríklad usporiť prostriedky tým, že vyhľadávanie bude outsourcovať cez Google. Alebo sa môže pokúsiť nájsť iného kupca, čo je ale nepravdepodobné, pretože Microsoft môže vždy predložiť vyššiu ponuku. Hovorkyňa Yahoo Diana Wongová v sobotu uviedla, že spoločnosť nebude komentovať fámy a špekulácie.
Jeden z popredných chorvátskych denníkov sa v nedeľu ospravedlnil premiérovi Ivovi Sanaderovi za zverejnenie rozhovoru, ktorý bol vymyslený. V sobotu nezávislý denník Jutarnji List priniesol celostranový rozhovor so Sanaderom, v ktorom odpovedal na otázky týkajúce sa úsilia Chorvátska o vstup do Európskej únie a NATO. Ešte v ten deň vláda vydala vyhlásenie, podľa ktorého premiér vôbec nebol v kontakte s autorom článku Davorom Butkovičom a interview bolo "úplne vymyslené." Butkovič, známy chorvátsky novinár a komentátor, vysvetlil, že o rozhovor požiadal textovou správou cez mobil, po čom dostal odpoveď, aby e-mailom poslal otázky. Ako dodal, zverejnil odpovede, ktoré dostal cez internet. Noviny Večernji List v nedeľu priniesli rozhovor s 23-ročným mužom zo Záhrebu, ktorý povedal, že on je ten premiér, ktorý odpovedal na otázky. Mladý muž, ktorého totožnosť noviny nezverejnili, povedal, že od Butkoviča, s ktorým si raz poslali sms, dostal žiadosť o interview. Súhlasil a poslal mu e-mailovú adresu, na ktorú dostal otázky o NATO a EÚ s oslovením "Milý Ivo." Myslel si, že ide o vtip a na otázky odpovedal, pričom odpovede poslal zo svojej súkromnej adresy. "Všetko to vyznieva úplne šialene. Chcel som iba vidieť, kam až do môže zájsť," povedal. Ako dodal, bol šokovaný, keď na titulnej strane Jutarnji List uvidel ohlásenie rozhovoru so Sanaderom.
© 2007, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.