2. 10. 2008

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS
Česká tlačová kancelária (ČTK) si v utorok v Obecnom dome v Prahe pripomenula 90 rokov od vzniku svojej československej predchodkyne Československej tlačovej kancelárie (ČSTK). Oficiálnym dátumom vzniku tlačovej agentúry prvej Československej republiky, ktorá je aj predchodkyňou Tlačovej agentúry Slovenskej republiky (TASR), je však až 28. október 1918. Nová éra sa pre agentúru ČSTK začala pádom komunistického režimu v novembri 1989 a januári 1993, keď s rozdelením československej federácie a vznikom samostatnej Českej republiky vzniká ČTK v dnešnej podobe. Cestu ČTK medzi popredné tlačové agentúry Európy vyzdvihol v utorok na slávnostnej recepcii prezident Európskej aliancie tlačových agentúr a šéf rakúskej tlačovej agentúry APA Wolfgang Vyslozil. V rozhovore pre TASR však vysoko ocenil aj zmeny, ktoré sa v ostatnom čase udiali v Tlačovej agentúre SR. "Dnes všetci hovoria, že nový manažment agentúru TASR úplne zmenil. Nedávno sme sa stretli na schôdzke aliancie tlačových agentúr v Nice s riaditeľom Jaroslavom Rezníkom, ktorý tieto informácie potvrdil a predstavil nové plány rozvoja tejto agentúry," povedal Vyslozil na margo TASR a jej generálneho riaditeľa, ktorý bol jedným z oficiálnych hostí slávnostnej recepcie v Prahe. ČTK má dnes 370 zamestnancov, 16 pobočiek v Česku a spravodajcov v deviatich krajinách. Česká tlačová kancelária, reprezentovaná už od polovice 90. rokov generálnym riaditeľom Milanom Stibralom, má záujem na dobrých vzťahoch s TASR. Česká agentúra pôsobí síce aj na slovenskom mediálnom trhu, ale uznáva, že jednotkou je tam TASR. "Na Slovensku zatiaľ nemienime nejako upravovať svoj postup. Ako je zrejmé, ČTK sa nesnaží byť dominantnou agentúrou. Myslíme si, že aj vysoko kvalitná tzv. doplnková agentúra má svoje právo na existenciu," povedal Stibral v rozhovore pre TASR. "Rozsah (zahraničných) pobočiek je optimálny a nemienime ho rozširovať. Samozrejme, je otázkou, či by nemalo dôjsť k preskupeniu miest, kde máme spravodajcov. Tým mám na mysli, že dynamicky sa rozvíja Čína alebo India a stávajú sa novými centrami svetového vývoja. Nie je to len otázka toho, čo by sme chceli, ale aj toho, čo si môžeme dovoliť," dodal. "Četka", ako v Česku zdomácnelo pomenovanie pre agentúru ČTK, sa chce v ďalších rokoch sústrediť na hlavný predmet svojej činnosti - multimediálne spravodajstvo pre médiá. "V tom by sme chceli byť dobrí a nechceli by sme rozdrobovať svoje sily na iné aktivity, ktoré nám nie sú vlastné a ktoré až tak dobre robiť nevieme. Čo však neznamená, že nechceme našu produkciu diverzifikovať, rozvíjať a inovovať," uzavrel Milan Stibral pre TASR.

Copyright © TASR 2008

Filmoví a televízni herci v stredu zvýšili tlak na veľké hollywoodske štúdiá. Vyjednávači zainteresovaní v rokovaniach s producentmi totiž požiadali členov hereckej asociácie a jej predsedníctvo o podporu štrajku. Vyjednávači hereckej asociácie Screen Actors Guild (SAG), ktorá je s približne 120-tisíc členmi najväčším združením hercov v USA, žiadajú členov o hlasovanie, či súhlasia s vyhlásením štrajku, ktorý by už po druhý raz v tomto roku prerušil prácu vo filme a televízii. Aliancia filmových a televíznych producentov (AMPTP), ktorá zastupuje veľké štúdiá, však reagovala vlastným vyhlásením otázkou: "Skutočne je čas, aby niekto v zábavnom priemysle rozprával o vyhlásení štrajku?" Podľa SAG je však podpora možnosti štrajkovať "nevyhnutná pre prekonanie nekompromisnosti zamestnávateľov". V hlasovaní podľa nich nejde o rozhodnutie začať štrajkovať, ale o to, aby malo vedenie únie výhodu pri rokovaní o novej kolektívnej zmluve. To stroskotalo v júli, keď AMPTP predložila svoju poslednú ponuku. Zábavný priemysel sa tak ocitá na pokraji ďalšieho zastavenia práce po štrajku scenáristov z prelomu rokov 2007 a 2008, ktorý ochromil televíznu i filmovú produkciu. Štrajk, týkajúci sa najmä šírenia práce scenáristov na internete, trval vyše 14 týždňov a miestnu ekonomiku stál podľa odhadov asi tri miliardy dolárov. Na začiatku tohto týždňa požiadali herci AMPTP o obnovenie rokovaní. Štúdiá však odpovedali tým, že ich posledná ponuka je porovnateľná so zmluvami, ktoré uzavreli so scenáristami a režisérmi a nové rokovania by boli preto zbytočné. V stredu AMPTP vo svojom stanovisku skonštatovala, že požiadavky SAG na lepšie podmienky, ako majú členovia ostatných asociácií, sú nereálne.
© 2008, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.