28. 9. 2008

San Sebastian International Film Festival

San Sebastian International Film Festival
Hlavnú cenu Zlatá mušľa si v sobotu z 56. ročníka Medzinárodného filmového festivalu v španielskom San Sebastiane odniesol turecký film Pandora's Box (v origináli Pandoranin Kutusu). Snímka režiséra Yesima Ustaoglua rozprávajúca príbeh o súrodeneckej rivalite uspela v konkurencii 15 filmov. Jedna z ústredných postáv snímky, deväťdesiatročná francúzska herečka Tsilla Chelton si odniesla cenu za najlepší ženský herecký výkon. Porotcov presvedčila stvárnením starej matky, ktorá trpí Alzheimerovou chorobou. Spoločne s ňou ocenili Striebornou mušľou aj Američanku Melissu Leo. Tá si cenu vyslúžila za postavu ženy, ktorú opustil jej manžel v snímke Frozen River. Porota vedená oscarovým hercom Jonathanom Demmom si za najlepšieho režiséra zvolila Brita Michaela Winterbottoma. Najlepším hercom sa na festivale v Baskicku stal Argentínčan Oscar Martinez za úlohu vo filme The Empty Nest (v origináli El Nido Vacio). Počas záverečného ceremoniálu sa nezabudlo ani na Paula Newmana, ktorý v piatok po ťažkej chorobe zomrel. "Bol to herec, ktorý ovplyvnil celú generáciu," povedal scenárista Edurne Ormazabal.
Americká herečka Meryl Streep získala cenu za celoživotné dielo na Medzinárodnom filmovom festivale v San Sebastiane. Streep udelili ocenenie Donosti, čo v baskickom jazyku znamená San Sebastian. Rovnakú cenu získal aj španielsky herec Javier Bardem, ktorému tento rok udelili aj Oscara za vedľajšiu úlohu vo filme Táto krajina nie je pre starých (2007).
© 2008, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.