29. 9. 2008

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Ibrahim Eissa

Egyptský odvolací súd v nedeľu rozhodol, že novinár Ibrahim Eissa pôjde na dva mesiace do väzenia za články o zdravotnom stave prezidenta Husního Mubaraka. Eissu, šéfredaktora nezávislého denníka Al-Dustur, obvinili zo "šírenia nepravdivých správ, čo poškodilo záujmy krajiny a národnú stabilitu". Eissov článok o zhoršujúcom sa Mubarakovom stave podľa obvinení odradil investorov a Egyptu spôsobil ekonomické škody. V marci Eissu odsúdil súd na šesť mesiacov väzenia, no odvolací súd dnes verdikt zmenil na dva mesiace väzby. Organizácia Reportéri bez hraníc (RSF) v piatok kritizovala situáciu v bieloruských médiách pred nedeľňajšími parlamentnými voľbami. Vo svojom vyhlásení na internetovej stránke uviedla, že pred voľbami nedošlo k zlepšeniu práce médií. "Politické programy a diskusie v médiách sú naďalej ignorované a všetci pozorovatelia kritizovali tento očividný nedostatok," uviedla organizácia RSF a dodala, že zo štúdie Bieloruskej asociácie žurnalistov vyplýva, že štátne médiá sú naklonené prezidentovi Alexandrovi Lukašenkovi. Bieloruský prezident Lukašenko vo svojej krajine vládne už od roku 1994 a Spojené štáty ho označujú za "posledného diktátora v Európe". Európska únia sľubuje, že zruší sankcie voči Bielorusku a poskytne mu finančnú pomoc, ak krajina zväčší transparentnosť a demokraciu.

© 2008, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané. Nielen o novinkách v žurnalistickej práci, ale aj o širokom spektre európskych tém budú diskutovať mladí novinári v polovici októbra v Bruseli. V centrále Európskej únie sa 200 mladých novinárov z 27 členských krajín únie zíde od 15. do 17. októbra na seminári, ktorý organizuje Európsky parlament (EP). Účastníci 2. ročníka European Youth Media Days sa budú môcť zapojiť do odborných debát o mediálnej tvorbe. Napríklad o neustálej potrebe prekonávať hranice národných štátov v médiách a tým prispievať k vytvoreniu európskej verejnej a politickej sféry budú diskutovať s poslancami EP a korešpondentmi európskych médií. Ako ďalej informovalo Tlačové oddelenie EP, cieľom stretnutia mladých novinárov zo všetkých členských štátov únie je rozprúdiť širokú diskusiu o európskych témach z rôznych uhlov pohľadu a perspektív. Súčasťou seminára je tiež slávnostné udelenie novinárskej ceny EP, ktorú víťazom udelí predseda europarlamentu Hans-Gert Pöttering 17. októbra. Seminár o nových médiách a nových trendoch v masmédiách organizuje EP v spolupráci s European Youth Press. Účastníci seminára sa na podujatie mohli prihlásiť osobne. Viac informácií na http://www.youthmediadays.eu.

Robert Ménard

Zakladateľ a líder organizácie Reportéri bez hraníc (RSF) Robert Ménard v utorok 30. septembra rezignuje na svoju funkciu. Päťdesiatpäťročný Francúz chce podľa vlastných slov "robiť niečo iné". Organizácia Reportéri bez hraníc bola zriadená pred 23 rokmi vo francúzskom meste Montpellier. Zasadzuje sa o slobodu tlače a angažuje proti potlačovaniu novinárov na celom svete. Ménardovým nástupcom na čele Reportérov bez hraníc sa stane jeho krajan Jean-Francois Julliard (35), ktorý je v službách organizácie od roku 1998. Aktivisti Reportérov bez hraníc dali o sebe hlasito vedieť aj nedávno, v období pred OH 2008 v Pekingu, keď napríklad v čase, keď olympijský oheň dorazil do francúzskej metropoly Paríž vyliezli na Eiffelovu vežu a rozvinuli tam čierny pútač s olympijskými kruhmi v podobe pút na znak protestu proti prejavom neslobody tlače v hostiteľskej krajine olympiády. Ich akcia vyvolala dočasné napätie vo francúzsko-čínskych vzťahoch. Copyright © TASR 2008

Bolo len otázkou času, kedy sa francúzsky prezident Nicolas Sarkozy a ženy okolo neho stanú námetom na telenovelu. Vyrobiť ju chce spoločnosť Endemol, ktorá je známa produkciou rôznych reality šou vrátane tej prvej a najznámejšej - Big Brother. Začiatkom septembra sa objavili prvé špekulácie o projekte, ale až teraz zámer potvrdil riaditeľ talianskej pobočky Endemolu Paolo Bassetti. Firma hľadá partnerskú televíziu, ktorá by miniseriál o trikrát ženatom šéfovi francúzskeho štátu vysielala. O Sarkozyho milostnom živote sa už napísali stohy papiera, nahovorili tisíce slov v rozhlase a televízii. Sfilmovanie príbehu, nad ktorým si rada poplače žena nad žehliacou doskou, sa teda priam ponúka. Prezidentov život je totiž podľa Endemolu prešpikovaný "romantickými epizódami“. Sarkozy najskôr opustil svoju prvú ženu, aby sa vzápätí oženil s Céciliou, bývalou manželkou Jacqua Martina. Vtedajší starosta parížskeho predmestia Meuilly Jacques Martin ich dokonca sobášil - scéna ako vystrihnutá z telenovely. Sarkozy sa potom so svojou druhou ženou vydal dobyť politickú moc. Cécilia mu stála verne po boku vo víťaznom ťažení do Elyzejského paláca. Potom sa však vzbúrila a nechala ho samého, aby prechádzal nástrahami prezidentovania. Nakoniec prichádza happyend v podobe jeho lásky na prvý pohľad s bývalou modelkou a relatívne úspešnou talianskou speváčkou Carlou Bruniovou. Producentská firma využije ako predlohu na telenovelu dve knihy, ktoré o Sarkozym a jeho osobnom živote vyšli. Jedna z nich sa volá Carla a Nicolas, skutočný príbeh, druhá má názov Rozchody. Sfilmovanie Sarkozyho života však vôbec nerobí radosť prezidentovým spolupracovníkom, ktorí, ako napísal francúzsky denník Le Parisien, so škrípaním zubov tvrdia, že rozbroje s Céciliou a medové týždne s Carlou už aj tak veľmi uškodili povesti hlavy štátu v prieskumoch verejnej mienky. Obľuba Sarkozyho totiž od minuloročného príchodu do Elyzejského paláca výrazne klesla. Podľa politológov to má na svedomí aj prílišné pretriasanie jeho osobného života v médiách na úkor riešenia politických a sociálnych problémov, ktoré trápia Francúzsko.

Copyright © ČTK 2008