28. 5. 2009

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS
Hollywoodska herečka Demi Moore s manželom Ashtonom Kutcherom pravdepodobne pricestujú do Londýna, aby v sobotňajšom finále súťaže Britain's Got Talent podporili internetovú spevácku senzáciu Susan Boyle. Ako informoval spravodajský portál news.bbc.co.uk, prominentný pár pozvala porotkyňa Amanda Holden prostredníctvom mikroblogovacieho systému Twitter. Moore sa totiž zaradila k slávnym fanúšikom 48-ročnej Škótky po jej prvom verejnom vystúpení, ktoré si ľudia na celom svete cez YouTube pozreli vyše 58-miliónkrát. Amanda Holden sa teda 46-ročnej Moore cez Twitter spýtala, či by nechcela priletieť do Londýna na sobotňajšie finále. Herečka odpovedala, že áno, v prípade, že jej Simon Cowell ponúkne odvoz svojím súkromným lietadlom. Ten napokon hereckému páru ponúkol letenky prvou triedou. "Žiadne súkromné lietadlo? Aj tak je to veľkorysá ponuka! Ďakujem! Aj Simonovi! Kedy je finále?" reagovala Moore na ponuku leteniek. Víťaz alebo víťazka súťaže Britain's Got Talent vystúpi na tohtoročnej Royal Variety Show pred kráľovskou rodinou a získa 100-tisíc libier (v prepočte vyše 114-tisíc eur).
Fotograf Robert Rosen podal žalobu na Chrisa Browna a LA Fitness International. Tvrdí, že keď v priestoroch telocvične v Universal City odfotografoval r'n'b speváka, napadol a zbil ho jeho bodyguard. Požaduje nešpecifikovanú náhradu škody za viaceré ujmy, vrátane napadnutia, ublíženia na zdraví, zámerného spôsobenia citovej traumy a nedbanlivosti. Podľa žaloby Roses fotil Browna a jeho priateľov 13. mája na basketbalovom ihrisku LA Fitness. Fotograf tvrdí, že keď ho naháňal Brownov bodyguard, ktorý na neho zaútočil, spadol zo schodov. O žiadnom násilí zo strany 20-ročného speváka však žaloba nehovorí. Jeden zo zamestnancov fitcentra vraj potom Rosenovi zabránil v odchode z ich priestorov. Podľa Brownovho právneho zástupcu Marka Geragosa je žaloba len výmyslom "paparazza, ktorý sa snaží o publicitu a výplatu". Ako doplnil, o niečo podobné sa už v minulosti pokúsil a neuspel. "Budeme sa rázne brániť," uzavrel. Paparazzo s rovnakým menom totiž v roku 2007 podal podobnú žalobu na Piercea Brosnana. Tú však neskôr zamietli. Žalobu na Browna pritom Rosen podal v ten istý deň, ako spevák zverejnil video, v ktorom sa obhajuje, a tvrdí, že nie je "monštrum". Brown sa skláňa a hovorí priamo do kamery, ktorá je umiestnená pred bowlingovou dráhou. Svojim "skutočným fanúšikom" odkazuje, že v obvineniach ide len o nenávisť voči nemu a nie je "monštrum". Rozpráva aj o svojom novom albume Graffiti a singli, ktorý by mal vyjsť v lete. Chris Brown v súčasnosti čelí obvineniu z vyhrážania sa a fyzického napadnutia speváčky Rihanny.
© 2009, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.
Spoločnosť Tiscali International Network, bývalá zložka Tiscali Group, dnes oznámila, že jej kúpa spoločnosťou BS Private Equity SpA, jednou z najväčších talianskych private equity firiem, bola dokončená. Keďže spoločnosť je teraz nezávislá od Tiscali Group, zmení svoj názov na "Tinet". BS Private Equity je odhodlaná presadzovať úspešný podnikateľský model spoločnosti Tinet a naďalej bude podporovať jej stratégiu globálneho rastu na veľkoobchodných trhoch s IP a Ethernetom. Navyše, Tinet posilní výkon svojej siete a zlepší zákaznícke podporné služby. Plánuje tiež sprevádzkovať tretie Network Operations Centre (NOC) v Spojených štátoch. "S podporou významnej private equity firmy sme schopný posilniť náš rast na trhu," hovorí Paolo Susnik, generálny riaditeľ spoločnosti Tinet. "A v dôsledku toho tiež môžeme pokračovať v poskytovaní kvalitných služieb našim zákazníkom." Paolo Pendenza, partner BS Private Equity, sa vyjadril: "Investujeme do spoločností, ktoré majú silný vedúci tím a osvedčený, udržateľný podnikateľský model. Je zrejmé, že spoločnosti Tinet nechýba ani jedno, ani druhé. Naše umenie spočíva v tom, že hľadáme spoločnosti, ktoré sú už silné, a pomáhame im využiť ich celý potenciál. Som presvedčený, že naša účasť pomôže spoločnosti Tinet k dosiahnutiu ešte väčších úspechov."
Facebook včera oznámil, že Digital Sky Technologies (DST), jedna z popredných svetových internetových investičných skupín s významnými akciami vo východoeurópskych a ruských internetových spoločnostiach, investovala do Facebooku 200 mil. USD výmenou za prednostné akcie predstavujúce 1,96 % vlastníckeho podielu, ohodnotené na 10 miliárd USD. Spoločnosť DST okrem toho naznačila, že plánuje odkúpiť kmeňové akcie Facebooku v hodnote minimálne 100 mil. USD, čo by zvýšilo likviditu akcií vlastnených súčasnými a bývalými zamestnancami spoločnosti. Podrobnosti tohto plánu by mali byť oznámené v lete. V súlade s bežnou praxou Facebooku, DST nebude zastúpená vo vedení Facebooku a nebude vlastniť špeciálne právo pozorovateľa. "Táto investícia dokazuje pokračujúci úspech Facebooku vo vytváraní celosvetovej sociálnej siete," uviedol generálny riaditeľ Facebooku Mark Zuckerberg. "Ťažko sme pracovali, aby sme na Facebook prilákali viac ako 200 miliónov ľudí – 70 percent za hranicami USA – ktorí jeho prostredníctvom komunikujú s priateľmi, rodinou a spolupracovníkmi. Oslovilo nás množstvo firiem, ale DST ich prevýšili vďaka globálnej perspektíve, ktorú prinášajú – doloženej pôsobivým rastom a finančnými úspechmi ich internetových investícií. Na spoluprácu s tímom DST sa veľmi tešíme." "Naše skúsenosti s investovaním v ostatných regiónoch odhaľujú obrovskú hodnotu, ktorú vytvárajú spoločnosti budujúce sociálne siete, pretože nanovo definujú spôsob, akým ľudia spolu komunikujú," uviedol Yuri Milner, výkonný riaditeľ DST. "Podľa všetkých dôležitých meradiel – užívateľský rast a účasť, technologické inovácie a finančný výkon – je Facebook na podobnej trajektórii, aj keď v oveľa globálnejšom meradle. Veľmi radi investujeme do Facebooku Marka a jeho tímu, pretože robia svet otvorenejší a prepojenejší." Spoločnosť DST, ktorá má sídlo v Londýne a Moskve, je uznávaný investor mnohých úspešných internetových spoločností, pričom vlastní významné podiely v Rusku a vo východnej Európe, napr. v Mail.ru, Forticom a v Kontakte. Hlavné aktíva DST predstavujú viac ako 70 percent všetkých prezretí stránok v ruskom jazyku a jej sociálne siete sú lídrom na trhu vo viac ako 13 krajinách, pričom oslovujú viac ako 350 miliónov ľudí. Spoločnosť DST prevádzkujú traja partneri, ktorí majú zázemie v prevádzke, investíciách a financovaní: Juri Milner, v minulosti generálny riaditeľ Mail.ru, webovej stránky v ruskom jazyku č. 1; Gregory Finger, bývalý šéf moskovskej kancelárie NCH, multimiliardového hedžového fondu; a Alexander Tamas, bývalý šéf oddelenia investičného bankovníctva americkej investičnej banky Goldman Sachs. Vďaka pokrokovému chápaniu príležitostí v oblasti technológií a sociálnych médií je spoločnosť DST pre Facebook výborným partnerom, ktorý mu môže pomôcť otvoriť ďalšie možnosti rastu.
Núrí al-Malíkí
Iracká spravodajská služba zažalovala britské noviny The Guardian za urážku na cti po tom, ako tento denník vo svojej správe označil vládu irackého premiéra Núrího al-Malíkího za "čoraz autokratickejšiu". Informoval o tom dnes samotný denník. Podľa správy Malíkí požadoval žalobu po tom, čo Guardian citoval vyjadrenie troch nemenovaných príslušníkov Irackej národnej spravodajskej služby (INIS), že niektoré "prvky Malíkího vlády pripomínajú diktatúru". "Sme sklamaní, že premiér Malíkí inicioval túto mylnú žalobu proti Guardianu. Samozrejme sa budeme brániť," uviedol šéfredaktor Alan Rusbridger. INIS žiada odškodné milión dolárov (vyše 719.000 eur) a prezradenie nemenovaných zdrojov, uviedli noviny, ktoré to odmietajú a najali si už irackého právnika. Súdne pojednávanie odložili na 23. júna. Iracká vláda pôvodne nariadila uzavretie bagdadskej kancelárie Guardianu, túto hrozbu však medzičasom stiahla. Hovorca irackej vlády dištancoval premiéra od žaloby INIS, povedal však, že Malíkí si želá riešenie prípadu v súlade so zákonom. "Veľmi rešpektujeme Guardian, avšak musí dodržiavať profesionálne normy," vyhlásil s tým, že Malíkí sa zasadil za neuzavretie kancelárie týchto britských novín v irackej metropole. Iracké úrady už v minulosti nariadili uzavretie pobočiek médií a často im hrozia právnymi krokmi, keď ich rozhnevajú ich správy. Často však ostane len pri hrozbách, konštatovala agentúra Reuters. Malíkí v sobotu vo vystúpení na konferencii novinárskych odborov v Bagdade vyzdvihol slobodu tlače v dnešnom Iraku. "Vláda neuvaľuje reštrikcie na médiá, pokiaľ nepodnecujú náboženskú neznášanlivosť, nepriateľstvo a nenávisť, a krajina zaručuje slobodu novinárov, pokiaľ pracujú v rámci zákonov," vyhlásil.
Copyright © TASR 2009