5. 10. 2009

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS
Prokremeľská organizácia mládežníkov používa pri útokoch na známeho ruského novinára metódy, ktoré pripomínajú prenasledovanie disidentov z čias Sovietskeho zväzu, uviedli v pondelok poradcovia prezidenta Dmitrija Medvedeva. Rada pre občiansku spoločnosť a ľudské práva vydala stanovisko, v ktorom odsúdila prenasledovanie Alexandra Podrabineka kontroverznou organizáciou mládežníkov Naši. Po napísaní článku, v ktorom kritizoval vojnových veteránov za bránenie "hanebnej sovietskej minulosti", dostal novinár vyhrážky a skupina členov Naši zorganizovala každodenné demonštrácie pred jeho domom. "Perzekučná kampaň proti novinárovi presahuje hranicu zákona a nesie zjavné znaky extrémizmu," uviedla prezidentova rada v stanovisku na svojej webovej stránke. "Akcie organizácie Naši pripomínajú hanebnú sovietsku perzekučnú kampaň proti ľuďom iného názoru... a dávajú mladým ľuďom príklad na popieranie ustálených spoločenských a právnych hodnôt." Vyhlásenie prezidentovej rady je v súlade so sľubom Medvedeva pred nástupom na post prezidenta, že "skončí s právnym nihilizmom" v Rusku. Organizácia Naši vznikla v čase prezidentovania Vladimira Putina (2000-2008) a stala sa známou hlučnými demonštráciami proti všetkým, ktorých považovala za nevlasteneckých. Naši organizovala aj demonštrácie pred veľvyslanectvami krajín, ktoré považovala za nepriateľov Ruska. V reakcii na Podrabinkov článok organizácia prokremeľskej mládeže uviedla, že novinára bude žalovať za hanobenie a dodala, že "ľudia, ktorí urážajú veteránov, nemajú právo žiť v Rusku." Alexander Podrabinek strávil v minulosti za texty kritizujúce komunistický režim niekoľko rokov v sovietskom väzení. V posledných rokoch publikoval 56-ročný aktivista v opozičných médiách, denníku Novaja Gazeta a viedol aj vlastný informačný internetový server Prima-news.ru.
Na scenári k filmovej adaptácii Arrested Development (2003 - 2006) pracuje tvorca tohto komediálneho seriálu Mitchell Hurwitz spolu s producentom Jamesom Vallelym. Ako pred časom povedal Hurwitz, na celovečernom filme, ktorý by mal byť hotový na jar, nezačne pracovať, kým svoju účasť nepotvrdia všetci hlavní predstavitelia a predstaviteľky, teda Jason Bateman, Michael Cera, David Cross, Will Arnett, Alia Shawkat, Portia de Rossi a Jeffrey Tambor. Snímku bude režírovať Mitchell Hurwitz. Mitchell Hurwitz má vďaka Arrested Development na konte tri ocenenia Emmy. Sošku za scenár získal pritom dvakrát, raz spolu s Jamesom Vallelym. Informáciu zverejnila webová stránka www.hollywoodreporter.com.
Americký herec Chris Noth, známy ako Pán Božský zo seriálu Sex v meste (1998), sa zasnúbil so svojou dlhoročnou priateľkou Tarou Wilson. Noth to prezradil pre televízny program Entertainment Tonight Canada v nedeľu. Pár spolu vychováva syna Oriona Christophera Notha. Herec pritom ešte v polovici septembra správy o údajných zásnubách poprel. Chris Noth sa okrem seriálu Sex v meste, za ktorý ho nominovali na Zlatý glóbus, objavil aj v rovnomennom filme z roku 2008 a pracuje na pokračovaní. Zahral si tiež v seriáli Zákon a poriadok (1990). Informovala o tom webová stránka www.people.com.

© 2009, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

Dlhé obdobie získaval český televízny trh detailné informácie o sledovanosti len za štyri plnoformátové televízie. Od začiatku októbra tohto roka sú k dispozícií už výsledky za všetkých dvadsaťdva staníc v ČR.
Asociácia televíznych organizácií (ATO) rozširuje rozsah dát Elektronického merania televíznej sledovanosti. Od 1.októbra 2009 sa odberateľom dát stáva tiež AT Media. Prostredníctvom nej tak trh získava prístup k dátam o sledovanosti ďalších 13 staníc, ktoré spoločnosť zastupuje. Ide o stanice Spektrum, Minimax, Sport1, TV Paprika, AXN, Film+, Disney Channel, Hallmark, TV Deko, Zone Romantica, MGM, Public TV a CS Film. Dodávateľom projektu elektronického merania je od apríla 2002 výskumná agentúra Mediaresearch. Panel o 1 833 domácnostiach (cca 4 216 jednotlivcov) je vzhľadom k veľkosti populácie Českej republiky v medzinárodnom porovnaní nadštandardným.