6. 10. 2009

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS
Iránske úrady zrušili tri opozičné noviny, ktoré sa kriticky vyjadrovali o prezidentovi Mahmúdovi Ahmadínedžádovi. V utorok o tom informovali štátne agentúry, oficiálne dôvody zakázania denníkov však neuviedli. Všetky tri zrušené denníky však údajne sympatizovali s prívržencami opozície a s protestmi, ktoré sa uskutočnili po júnových prezidentských voľbách. Rušenie opozičných médií je v Iráne bežnou praxou, za posledných desať rokov úrady zakázali vyše sto nezávislých a liberálnych denníkov a časopisov.
Americký seriál Californication (2007) televízie CBS bude pokračovať štvrtou sériou. V pondelok večer o tom jeho tvorcovia informovali prostredníctvom stručného odkazu na sociálnej sieti Facebook. Primárnym dôvodom na pokračovanie je rekordná sledovanosť prvej časti tretej série, ktorú si 27. septembra pozrelo o 57 percent viac ľudí ako začiatok prvej série. Rovnako ako všetky doterajšie sezóny, aj štvrtá bude mať 12 častí, ktoré bude televízia CBS vysielať pravidelne raz do týždňa. Hlavnú úlohu v seriáli Californication stvárňuje herec David Duchovny známy najmä zo sci-fi seriálu Akty X (1993). Hrá v ňom spisovateľa Hanka Moodyho, ktorý prechádza životnou krízou po tom, čo sa rozišiel so svojou životnou láskou Karen (Natascha McElhone). Oboch ale neustále spája ich dcéra Becca (Madeleine Martin). Duchovny získal za stvárnenie titulnej postavy v januári 2008 ocenenie Zlatý glóbus. Seriál Californication má na konte aj dve televízne ceny Emmy.
© 2009, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.
Ruské orgány činné v trestnom konaní sa v kauze Politkovská venujú údajne novým podozrivým. Vyplýva to zo slov Sergeja Sokolova, šéfredaktora denníka Novaja gazeta, o ktorých informovali dnes, deň pred stredajším tretím výročím vraždy ruskej investigatívnej novinárky tamojšie médiá. Pravdepodobný vrah renomovanej kritickej novinárky sa podľa Sokolova zdržiava v istej členskej krajine Európskej únie, kde sa voľne pohybuje. Šéfredaktor v tejto súvislosti neuviedol žiadne meno, ani žiadny zdroj tejto informácie. Ruské orgány označovali v minulosti za vraha Čečenca Rustama Machmudova, ktorý bol vedno s bratmi a ďalším komplicom obžalovaný zo zločinu. Najvyšší súd Ruskej federácie zrušil, ako je známe, predchádzajúce oslobodzujúce verdikty justície v prípade dvoch Machmudovových bratov a ďalšieho komplica, pričom nariadil opakovanie procesu. Ruskí aktivisti v oblasti ľudských práv zostávajú však naďalej skeptikmi pri otázke objasnenia tohto prípadu. Podľa slov jedného z nich Leva Ponomarieva je dôležitý tlak spoločnosti, aby vyšetrovanie neustalo. V Berlíne zverejnili dnes vyhlásenie 17 ruských a nemeckých mimovládnych organizácií, v ktorom signatári požadujú objasnenie vrážd aktivistov za ľudské práva v Rusku. Obeťou jedného z takýchto hrdelných zločinov sa v júli stala Politkovskej priateľka Natalia Estemirovová, ktorú po únose z Čečenska našli zastrelenú v okolí ingušskej metropoly Nazraň.

Copyright © TASR 2009