13. 10. 2010

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS
Irán v utorok potvrdili, že zadržal dvoch Nemcov, ktorí chceli urobiť rozhovor so synom ženy odsúdenej na ukameňovanie za cudzoložstvo. Hovorca ministerstva zahraničia Ramín Mehmanparast obvinil oboch Nemcov z napojenia na protirevolučné iránske skupiny v zahraniční, ktoré chcú zvrhnúť iránsky islamský režim. Nemecká Asociácia novinárov v pondelok uviedla, že iránske úrady zatkli dvoch novinárov, keď robili rozhovoril so Sajjádom Kádirzadíhom, synom Sakíni Mohammadíovej-Aštiáníovej, ktorú majú popraviť tradičným krutým spôsobom. Mená žurnalistov nie sú známe. "Keďže obaja Nemci, nie je isté, či sú to novinári, majú napojenie na kontrarevolučné siete v zahraničí, zatkli sme ich a ich prípad sa vyšetruje," vyhlásil Mehmanparast, podľa ktorého "falošní novinári" prišli do krajiny ako turisti a nemajú novinárske preukazy. Prípad Iránky Sakíni Mohammadíovej-Aštiáníovej, ktorú majú popraviť ukameňovaním, vyvolal pobúrenie v západnom svete, odkiaľ prichádzajú početné výzvy na zmenu rozsudku. Iránka už dostala 99 rán bičom - za "nedovolený vzťah mimo manželstva. Priznala sa k nemu verejne v televízii, jej právnik však uviedol, že jeho klientku, matku dvoch detí, k tomu úrady prinútili mučením.
Svetové finále súťaže Eurovision Song Contest 2011 sa uskutoční v Düsseldorfe. Toto mesto zvíťazilo v silnej konkurencii Hamburgu, Hannoveru a Berlína. Nemecko dostalo právo usporiadať nasledujúci ročník populárnej súťaž po tom, ako tento rok v Osle zvíťazila ich tínedžerská hviezda Lena so skladbou Satellite. Nemci zorganizujú toto podujatie po druhý raz. Naposledy to bolo v roku 1983 v Mníchove. Túto možnosť im rok predtým vyhrala speváčka Nicole s piesňou Ein bißchen Frieden.

Skupina bývalých vysokopostavených predstaviteľov čínskeho komunistického aparátu žiada súčasné vedenie štátu, aby zrušilo alebo aspoň obmedzilo cenzúru. Medzi signatármi výzvy, ktorá koluje po internete, je okrem iných Mao Ce-tungov námestník Li Žui ako aj ľudia, ktorí v minulosti sami pracovali na vysokých pozíciách v cenzorských inštitúciách. Obežník vyzýva na zrušenie či obmedzenie právomocí Centrálneho oddelenia propagandy, čo je inštitúcia, ktorá je najvyššou autoritou v krajine v oblasti cenzúry. Signatári podľa agentúry AP pripomínajú, že táto inštitúcia je dokonca v určitom zmysle nadradená predstaviteľom štátu, keďže napríklad pravidelne vymazáva celé pasáže z prejavov premiéra Wena Ťia-paa, ktorý v poslednom čase často hovorí o slobode slova a potrebe rozširovania slobody. Čínska ústava z roku 1982 síce garantuje slobodu slova, no táto garancia je iba na papieri, píšu bývalí predstavitelia komunistického aparátu. "Tento druh falošnej demokracie, keď sa sloboda deklaruje, no v skutočnosti sa potiera, je škandálom v dejinách demokracie," píše sa v otvorenom liste komunistickému vedeniu. Bývalí čínski politici vyzývajú svojich nasledovníkov, aby systém cenzúry nahradili systémom dodatočnej Kontroly písomných a verbálnych prejavov a materiálov, ako je to bežné v iných krajinách. "Náš súčasný systém cenzúry správ a publikácií je 315 rokov pozadu za Veľkou Britániou a 129 rokov za Francúzskom," konštatujú signatári výzvy. Medzinárodné organizácie ochraňujúce práva novinárov po celom svete v utorok kritizovali mediálne prostredie v Kazachstane, ktorý aj napriek sľubom stále nedodržuje dohodnuté záväzky smerujúce k posilneniu slobody médií. Nespokojnosť na utorkovej konferencii organizovanej Medzinárodným tlačovým inštitútom (IPI) vo Viedni vyjadrila aj Komisia pre ochranu novinárov (CPJ). Ako povedal šéf IPI pre slobodu prejavu a komunikáciu Anthony Mills, Kazachstan nesplnil svoje záväzky, ktoré mu umožnili prevziať rotujúce predsedníctvo v Organizácii pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe. Postsovietsku krajinu podrobila kritike najmä Nina Ognianovová, koordinátorka CPJ pre Európu a strednú Áziu. Ognianovová poukázala na tvrdé kazašské zákony týkajúce sa mediálneho priestoru. Ten je podľa jej slov deformovaný zastrašovaním nezávislých médií, čo vedie k ich zrušeniu. Dôvodom sú likvidačné pokuty a nákladné súdne spory pre obvinenia z "utŕhania na cti". Ognianovová pripomenula, že v Kazachstane síce prišlo k istému zlepšeniu, no existujúca neprehľadnosť ohľadom vlastníkov médií situáciu sťažuje. Faktom zostáva, že existujú súkromné médiá, no pluralita názorov je na veľmi nízkej úrovni, dodala koordinátorka CPJ.

© 2010, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.