12. 4. 2011

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS
Krajinský súd v nemeckom meste Koblenz poslal včera deviatich z 18 prevádzkovateľov nacisticky orientovanej rozhlasovej stanice vo veku 20-37 rokov na niekoľko rokov za mreže. Ostávajúcich obvinených odsúdil na podmienečné tresty. Obžalovaných uznal súd vinnými - v súlade s postojom prokuratúry - aj z trestného činu založenia kriminálneho zoskupenia. Cieľom rozhlasovej stanice bolo šírenie ideológie národného socializmu a xenofóbnej, antisemitskej štvavej propagandy. Zainteresovaní na to využívali aj 154 skladieb, ktorých texty boli v rozpore so zákonom. Všetci obžalovaní sa v princípe na súde k činom priznali, čo orgánom činným v trestnom konaní ušetrilo zdĺhavé dôkazové konanie. Copyright
© TASR 2011
Egyptský vojenský súd usvedčil blogera z urážky armády a odsúdil ho na tri roky väzenia. Súd vyniesol rozsudok nad 26-ročným Majkílom Nábilom Sanádom v nedeľu. Odsúdený písal na svojom blogu o zneužívaní zo strany armády a súd ho preto obvinil z lojálnosti k zosadenému prezidentovi Husnímu Mubarakovi. Organizácia Reportéri bez hraníc je rozsudkom pobúrená. Rozsudok, ktorý vyniesli bez prítomnosti obhajcov, vyvolal obavy, že vojenská vláda nebude presadzovať väčšie slobody, ako sľubovala. Znepokojivý je tiež fakt, že vojenská vláda netoleruje kritiku. Člen vládnej vojenskej rady generálmajor Muhammad al-Assár v reakcii na rozhodnutie súdu vyhlásil, že "armáda je kritike otvorená, no len do určitej miery". "Problémom je spochybňovanie úmyslov armády," vyhlásil. Sanáda zadržali pred dvoma týždňami za jeho článok pod názvom Ľud a armáda nikdy nešli ruka v ruke, v ktorom hovoril o "pokračujúcej vernosti a lojálnosti armády k Mubarakovi. Kritizoval tiež povinnú vojenskú službu a armádu vinil zo zneužívania. Armáda vládne v Egypte od 11. februára, keď pod tlakom protestov odstúpil dlhoročný prezident Husní Mubarak.
Izraelskí predstavitelia často dávajú interview pre rozhlasové stanice z domu, no poslucháčom sa naskytla neočakávaná možnosť "nahliadnuť" do priestoru, kde sa práve nachádzal ich minister zahraničia. Izraelská spravodajská internetová stránka Ynet.com v utorok uviedla, že poslucháči začuli nezvyčajný zvuk spláchnutia záchoda potom, ako sa Avigdor Lieberman vyjadril k novovypuknutým sporom s palestínskou militantnou skupinou Hamás. Počas pondelkového interview pre verejnoprávny rozhlas šéf kontroverznej ultranacionalistickej strany Jisrael Beiteinu (Izrael je náš domov) Avigdor Liebermann povedal, že "vieme, s kým máme dočinenia". A potom stiahol splachovač v záchode. Jisrael Beiteinu je tretia najväčšia strana v izraelskom Knessete s 15 kreslami v 120-člennom parlamente. Nedávny prieskum ukázal, že ak by sa voľby konali dnes, strana by získala ďalšie dve kreslá. Lieberman sa často objavuje na prvých stránkach novín pre jeho často nediplomatické vyjadrenia a čelí tiež možnému obvineniu z korupcie.
© 2011, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.