8. 7. 2011

RADA RTVS UPDATED

RADA RTVS UPDATED

Rada RTVS sa nestotožnila so sťažnosťou opozičnej strany Smer-SD na porušenie objektivity v politickej diskusii verejnoprávnej televízie. "Veľmi stručne môžem povedať za RTVS, vysloviť presvedčenie, že nedošlo k porušeniu zákona," uviedla dnes generálna riaditeľka verejnoprávneho média Miloslava Zemková. Strana Smer–SD sa ohradila proti obsadeniu poslanca Národnej rady SR Radoslava Procházku (KDH) do relácie O 5 minút 12, ktorú STV odvysielala 19. júna. "Dramaturgia relácie nepochopiteľne umožnila koaličnému poslancovi diskutovať samému bez oponenta k hlavnej politickej téme posledných dní, ktorou bola voľba generálneho prokurátora. Divákom tak boli prezentované len jednostranné názory," vysvetlil sťažnosť strany komunikačný riaditeľ sociálnych demokratov Erik Tomáš. "Nemám ambíciu, aby Rada RTVS začala nahrádzať správny orgán zo zákona, ktorým je Rada pre vysielanie a retransmisiu," reagoval dnes predseda rady Miroslav Kollár. "Ako bývala aktívna novinárka dokonca som mala taký pocit, že pani Jančkárová (moderátorka, pozn. TASR) bola na môj vkus dosť agresívna. A myslím si, že pán Procházka sa vyjadril v súvislosti s touto problematikou z rôzneho zorného uhla, ako odborník," podporila ho členka Rady RTVS Ildikó Nagy. Rada sa na dnešnom rokovaní zaoberala aj podnetom Slovenského národného divadla (SND), ktoré vyslovilo viacero výhrad voči relácii Reportéri z 30. mája. Podľa sťažovateľov bol obsah spracovaný nekorektne a televízia sa zámerne snažila podať problematiku jednostranne. Aj pri tejto téme sa však Rada RTVS zastala svojich zamestnancov. Divadlo malo údajne vyvíjať tlak na novinárov, aby reportáž neodvysielali a riaditeľ SND Ondrej Šoth niekoľkokrát nevyužil príležitosť vyjadriť sa k odvysielaným informáciám. "Mňa osobne táto situácia mrzí z toho dôvodu, že SND je náš partner v niektorých projektoch a je to národná kultúrna inštitúcia, s ktorou spolupracujeme," uviedla v tejto súvislosti Zemková, ktorá poukázala, že obsah reportáže zodpovedal aj charakteru relácie.

Ak Slovenská televízia (STV) nespraví zásadné programové zmeny, môže mať vážny problém získať si neskôr späť svojich divákov. Uviedol to dnes predseda Rady Rozhlasu a televízie Slovenska (RTVS) Miroslav Kollár na margo nepriaznivých informácií, ktoré odhalili prvé výsledky sledovanosti. STV sa vrátila k peoplemetrom od začiatku júla po tom, ako svoju sledovanosť nepoznala približne štyri mesiace. Tie odhalili, že v priebehu tohto obdobia, televízia stratila v priemere asi 2 percentá divákov. "Ja rozumiem tomu, že sme zdedili nejakú situáciu programovú, finančnú, na druhej strane prešiel polrok," poukázal Kollár. Ako príklad uviedol stredajší program (6.7.), kedy Jednotka s filmom Albert dosiahla sledovanosť okolo 54.000 divákov a trhový share 2,9 percenta. "Oproti telenovele, ktorá ide na Markíze, sa nedá očakávať, že tento typ programu bude mať veľké čísla. Ale aj mňa prekvapilo, že to malo takýto nízky podiel na trhu," priznal sa šéf STV Ľuboš Machaj. Podľa Kollára treba robiť nielen dlhodobé, ale aj operatívne programové rozhodnutia, ktoré by mohli pružne zabrzdiť divácky prepad. "Máte na mysli nahradiť jeden archívny film iným archívnym filmom?" spýtala sa generálna riaditeľka RTVS Miloslava Zemková. Kollár vysvetlil, že vysielané obsahy by mali viac zodpovedať ich časovému zaradeniu a využiť treba aj možnosti promo kampaní, napríklad aj cez verejnoprávny rozhlas. Členovia Rady RTVS sa v súvislosti s touto témou zhodli na potrebe zmien vo vysielaní verejnoprávnej televízie, podľa jej šéfa však radikálne pozitívne zmeny nemožno očakávať ani na jeseň. "To, čo ide z toho obrazu je naozaj veľmi zlé," pripustil Machaj. Podľa neho je však finančná situácia príliš nepriaznivá na to, aby sa dalo zrealizovať všetky zámery alebo konkurovať komerčným televíziám. Významnejšie zmeny vo výkonnosti podľa neho možno čakať od začiatku budúceho kalendárneho roka.

Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS) v priebehu prvých šiestich mesiacov kalendárneho roka splatili približne 2,5 milióna eur zo starých záväzkov, ktoré médium má. Radu RTVS dnes o tom informoval štatutárny zástupca verejnoprávnej televízie Peter Ondro. Verejnoprávne RTVS vyzbieralo v období január až jún na poplatkoch za služby verejnosti 38.578.995 eur. Celkovo bez finančných operácií tvorili príjmy takmer 49,8 milióna eur. Príjmy Slovenskej televízie sa pohybovali na úrovni okolo 27 miliónov eur. "Príjmy STV z reklamy boli vo výške 1,79 milióna eur," uviedol Ondro. Výdavky "telerozhlasu" v tomto období tvorili necelých 44,3 milióna eur, čo predstavuje menej ako 43 percent z predpokladaných výdavkov na celý rok.

Copyright © TASR 2011