23. 5. 2012

Art Film Fest News

Art Film Fest News







Európske filmy k Art Film Festu už tradične patria. Aj na jeho 20. ročník, ktorý sa uskutoční od 16. do 23. júna v Trenčianskych Tepliciach a Trenčíne, prinesie sekcia Európske zákutia silné príbehy, ktoré v ostatnom roku najviac rezonovali na prestížnych filmových festivaloch. Jednou z najlákavejších snímok pre milovníkov a milovníčky filmu je čerstvý víťaz Zlatého medveďa z prestížneho festivalu Berlinale - taliansky film Cézar musí zomrieť z dielne filmových veteránov, bratov Paola a Vittoria Tavianiovcov.
Viac ako 80-roční bratia - režiséri nakrúcali v prísne stráženej väznici na okraji Ríma. Ich hercami boli muži odsúdení na doživotie alebo na dlhoročné tresty za vraždy, spoluprácu s mafiou či drogové dílerstvo. Celý mesiac trávili režiséri za mrežami a nacvičovali s väzňami Shakespearovu divadelnú hru Július Cézar. Snímka teda neukazuje zločiny, ktoré títo väzni spáchali v skutočnom živote. Skôr ponúka paralely medzi klasickou drámou a súčasným svetom. Prostredníctvom divadelného textu však tvorcovia ukazujú aj traumatický život väzňov a základné morálne dilemy. "Snažili sme sa ukázať kontrast medzi temnotou v životoch odsúdených a poetickou silou Shakespearových emócií. Kontrast medzi zradou a priateľstvom, vraždou a mučivosťou náročných rozhodnutí, mocou a silou pravdy," uviedli súrodenci, ktorí majú na konte aj Zlatú palmu z Cannes z roku 1977.
S veľkou cenou poroty, Strieborným medveďom, odchádzala z tohtoročného Berlinale maďarská snímka Iba vietor režiséra Bence Fliegaufa, ktorá bola inšpirovaná nedávnymi sériovými vraždami Rómov v Maďarsku. Snímka zobrazuje pogrom na rómsku komunitu a strach, v ktorom Rómovia žijú po tom, čo sa rozšíria správy o vyvraždení rómskej rodiny. Iná rómska rodina, ktorá žije v blízkosti, sa túži dostať preč z tohto prostredia. Ich otec sa nachádza v Kanade a robí všetko pre to, aby jeho žena, deti a starý otec mohli byť čo najskôr spolu. Film ukáže, či získajú šancu na prežitie alebo ich nádej o únik zostane len ilúziou. Snímka získala na Berlinale aj Cenu za mier a Medzinárodnú filmovú cenu amnestie.
Art Film Fest premietne v sekcii aj ďalší film ocenený v Berlinale a to dvoma Striebornými medveďmi. Dánska snímka Kráľovská aféra získala cenu za najlepší scenár a v mužskej hereckej kategórii si pre víťazstvo prišiel hlavný predstaviteľ Mikkel Boe Fölsgaard. Film rozpráva príbeh vášnivej a zakázanej lásky, ktorá zmenila dánsky národ. Lásky, ktorá vzbĺkla koncom 18. storočia medzi Johanom Struenseeom, nemeckým lekárom pološialeného kráľa Kristiána VII. a jeho manželkou, mladučkou kráľovnou Karolínou Matyldou Hannoverskou. Film predstavuje príťažlivú kombináciu historicko-politického trileru, romantiky a tragédie. Je to dráma o mužovi, ktorý predbehol svoju dobu a pokúsil sa uskutočniť ideály francúzskej revolúcie v Dánsku skôr, ako vôbec vznikli.
Jednou z najatraktívnejších snímok sekcie bude aj francúzska komédia Le Skylab, ktorú režírovala Julie Delpy a stvárnila aj jednu z hlavných úloh. Delpy si môžu diváci pamätať aj ako Báthoryčku z filmu Grófka, ktorý Art Film Fest premietol v roku 2009. Nová snímka je zábavným príbehom, keď sa desaťročná Albertina stane svedkom bláznivého rodinného víkendu, počas ktorého všetci veria, že sa na nich rúti úlomok rakety. Film získal Zvláštnu cenu poroty na festivale v San Sebastiane.

Európske zákutia odkryjú aj smutnú realitu vysokoškoláčok v Paríži, ktoré si na štúdium zarábajú prostitúciou v snímke Ony. Film Pevnina zase zobrazí príbeh rybárskej rodiny na sicílskom ostrove, ktorá sa rozhodne prichýliť ilegálnych emigrantov z Afriky. Snímka získala v Benátkach Cenu za najlepší film a Zvláštnu cenu poroty.
Informácie agentúre SITA poskytla PR manažérka agentúry Forza Zuzana Čižmáriková.


©2012, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.