22. 5. 2012

Zomrel Stanislav Remunda

Zomrel Stanislav Remunda






Vo veku 84 rokov zomrel v pondelok český divadelný a filmový herec a režisér Stanislav Remunda, dlhoročný partner českej herečky Ivy Janžurovej, ktorý pred niekoľkými rokmi utrpel mozgovú mŕtvicu. "Otecko zomrel v pondelok," uviedla pre portál iDNES.cz jeho dcéra Sabina Remundová. Remundov stav sa v uplynulých týždňoch zhoršil, pričom sa oňho starala Janžurová, ktorá pre to obmedzila svoje herecké povinnosti.
Stanislav Remunda sa narodil 22. júla 1927 v Prahe a herectvo študoval na Štátnom konzervatóriu v Brne a na Divadelnej fakulte Akadémie múzických umení (DAMU) v Prahe. Následne začal pôsobiť v Divadle S. K. Neumanna, neskôr sa stal členom súboru Divadla na Vinohradech, kde zostal až do roku 1991. Hral v predstaveniach ako napríklad Cyrano z Bergeracu, Legenda o láske alebo Vojna a mier, od 60. rokov minulého storočia pôsobil aj ako režisér. Účinkoval tiež vo filmoch ako napríklad Král Šumavy (1959), Petrolejové lampy (1971), či Což takhle dát si špenát (1977). Od 70. rokov žil s Janžurovou, s ktorou vychoval dcéry Theodoru a Sabinu.
Informácie pochádzajú z webstránky www.idnes.cz a agentúry Mediafax.




© 2012, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.