24. 5. 2012

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS





Poslanci maďarského parlamentu schválili dnes zmeny mediálneho zákona v súlade s decembrovým verdiktom ústavného súdu. Ako uviedla agentúra MTI, za novely hlasovalo 257 poslancov vládnych strán.
V prípade ustanovení, ktorých zmena si vyžiadala dvojtretinovú väčšinu poslancov, hlasovalo proti návrhu 51 poslancov, a v prípade ustanovení, pre zmenu ktorých stačila väčšina poslancov, bolo proti 52 poslancov. Počet poslancov, ktorí súhlasili s návrhom, sa nemenil.
Úprava sa dotkla ustanovení o ochrane zdroja informácií. Do právnej normy zasadili niekoľko prvkov záruky, v zmysle ktorých nie je možné požadovať redakciu, alebo novinára, aby zverejnil svoj zdroj informácií.
Procesné normy, týkajúce sa informátorov, obsahuje občiansky a aj trestný zákonník a v budúcnosti ochrana zdrojov informácií bude zaradená i do zákona o priestupkoch.
Poslanci odmietli pozmeňujúce návrhy opozície. Poslanec opozičnej Maďarskej socialistickej strany (MSZP) László Mandúr prijatej novele vytkol, že umožňuje nejednoznačný výklad.
Obavy v súvislosti s maďarským mediálnym zákonom opätovne vyjadrila 16. mája európska komisárka pre digitálnu agendu Neelie Kroesová.
Uviedla, že Rada Európy (RE) so sídlom v Štrasburgu vydala expertnú správu o maďarskom mediálnom zákone, a konštatovala, že správa je potvrdením nezávislej strany, že Európska komisia (EK) mala oprávnené obavy.
Správa RE požadovala okrem iného posilnenie pravidiel ochrany informačných zdrojov novinárov, vytvorenie možnosti právneho odvolania sa voči rozhodnutiam komisára pre médiá a odpolitizovanie procesu vymenúvania mediálnych orgánov. EK už predtým považovala za problematickú ochranu zdrojov novinárov, ako aj viazanie možnosti použiť citáty na povolenie.
Maďarský ústavný súd v rozhodnutí vydanom vlani 19. decembra kritizoval okrem iného rozsah právomocí mediálneho orgánu a mediálneho komisára. Tieto právomoci podľa súdu protiústavne obmedzujú slobodu tlačených médií.
Súd zrušil príslušné ustanovenia k 31. máju. Keďže ide o ústavné zákony, k ich úprave je potrebná dvojtretinová väčšina hlasov poslancov.



Opozičná Maďarská socialistická strana (MSZP) očakáva od prezidenta republiky Jánosa Ádera, že novelu mediálneho zákona, ktorú dnes prijali poslanci parlamentu, nepodpíše a obráti sa s ňou na ústavný súd.

Ako uviedla maďarská tlačová agentúra MTI, poslanec za MSZP László Mandúr pred novinármi v Budapešti povedal, že cieľ i obsah prijatej právnej normy, ako aj samotný proces prijatia novely, sú poburujúce. Zdôraznil, že v novelizovanom zákone sú prijaté všeobecné normy, ktorých cieľom je ale znemožnenie opozičnej rozhlasovej stanice Klubrádió.
Ildikó Lendvaiová z MSZP spresnila ustanovenia, na základe ktorých bude možné odmietnuť ďalšie žiadosti Klubrádia o frekvencie a mediálny orgán bude môcť „donekonečna“ odkladať realizáciu verdiktov súdu, ktoré boli vynesené v prospech tohto rozhlasu.
Poslankyňa ďalej vytkla, že novela nerieši kritizované zloženie mediálnej rady.
Socialisti preto žiadajú prezidenta, aby nepodpísal novelu, ktorá je v rozpore s demokratickými normami a očakávajú, že sa obráti s ňou na ústavný súd.
Poslanci maďarského parlamentu dnes schválili zmeny mediálneho zákona, podľa MTI v súlade s decembrovým verdiktom ústavného súdu. Za novely hlasovalo 257 poslancov vládnych strán.
V prípade ustanovení, ktorých zmena si vyžiadala dvojtretinovú väčšinu poslancov, hlasovalo proti návrhu 51 poslancov a v prípade ustanovení, pre zmenu ktorých stačila väčšina poslancov, bolo proti 52 poslancov. Počet poslancov, ktorí súhlasili s návrhom, sa nemenil.
Úprava sa dotkla ustanovení o ochrane zdroja informácií. Do právnej normy zasadili niekoľko prvkov záruky, v zmysle ktorých nie je možné požadovať redakciu, alebo novinára, aby zverejnil svoj zdroj informácií.
K odhaleniu informátorov bude môcť byť zaviazaný novinár iba súdom a iba v presne stanovených prípadoch týkajúcich sa odhaľovania závažných trestných činov, a aj to iba v prípade, ak nebude iná možnosť objasnenia takéhoto činu.
Novelizovaný zákon spresňuje aj právomoci komisára pre médiá a spravodajstvo. Komisár nebude mať právomoci oficiálneho orgánu, ale bude môcť vystupovať iba ako sprostredkovateľ medzi poskytovateľom mediálnych služieb a zákazníkom.
Komisár v prípade tlačených médií bude môcť iba iniciovať rokovania medzi odbornými organizáciami a bude môcť pripravovať hlásenia, ktoré však nebudú zverejňované, zašle ich iba dotknutým stranám.
Proces voči médiám môže komisár začať iba v prípadoch, ak sa sťažnosť dotýka významnej časti divákov, poslucháčov, alebo čitateľov a môže iniciovať aj osobné stretnutie sťažovateľov s odbornými organizáciami a poskytovateľom mediálnych služieb.
Komisár podľa novej právnej normy nebude môcť riešiť ani prípady týkajúcich sa porušenia ľudskej dôstojnosti, práv osoby poskytujúcej vyjadrenie médiám, prípadne ak médiá porušia ľudské práva, či práva na ochranu osobnosti.
Komisár ale bude môcť naďalej v spolupráci s príslušnými orgánmi kontrolovať dodržiavanie zákazu šírenia nenávisti, narušenia ústavného poriadku, prezentovania zraniteľných osôb a ochranu maloletých v tlači.
Obavy v súvislosti s maďarským mediálnym zákonom opätovne vyjadrila 16. mája komisárka Európskej komisie pre digitálnu agendu Neelie Kroesová. Uviedla, že Rada Európy (RE) so sídlom v Štrasburgu vydala expertnú správu o maďarskom mediálnom zákone a konštatovala, že správa je potvrdením nezávislej strany, že EK mala oprávnené obavy. Spáva RE požadovala okrem iného posilnenie pravidiel ochrany informačných zdrojov novinárov, vytvorenie možnosti právneho odvolania sa voči rozhodnutiam komisára pre médiá a odpolitizovanie procesu menovania mediálnych orgánov. EK už predtým považovala za problematickú ochranu zdrojov novinárov, ako aj viazanie možnosti použiť citáty na povolenie.
Maďarský ústavný súd v rozhodnutí vydanom vlani 19. decembra kritizoval okrem iného rozsah právomocí mediálneho orgánu a mediálneho komisára. Tieto právomoci podľa súdu protiústavne obmedzujú slobodu tlačených médií. Súd zrušil príslušné ustanovenia k 31. máju. Keďže ide o ústavné zákony, k ich úprave je potrebná dvojtretinová väčšina hlasov poslancov.



Sedem prestížnych mediálnych nadácií sa rozhodlo založiť Európsku tlačovú cenu, ktorou sa budú odmeňovať špičkové výkony novinárov zo všetkých 47 krajín starého kontinentu.
Organizátori sa chcú zamerať na serióznu žurnalistiku v tlačových aj elektronických médiách. Tá má podľa nich kľúčový význam pri obrane demokratických slobôd.
"Sme hlboko presvedčení, že nesieme zodpovednosť za kvalitu verejnej diskusie v Európe. Touto cenou chceme podporiť vysoko kvalitnú, inovačnú a nezávislú žurnalistiku..." oznámil dnes Adriaan Stoop, predseda Výboru Nadácie Európskej tlačovej ceny. Podľa jeho slov je nevyhnutné podnietiť skutočnú európsku diskusiu v čase, keď celý kontinent prechádza závažnými zmenami.
Prvý rok sa bude ocenenie udeľovať v štyroch kategóriách: najlepší redaktor, komentátor, reportér a inovátor. Víťazstvo v každej z kategórií je spojené s finančnou odmenou 10.000 eur. Nadácia bude prijímať súťažné príspevky od 1. júla do 26. októbra 2012. O víťazoch rozhodne odborná porota pod vedením sira Harolda Evansa, redaktora spoločnosti Thomson Reuters.
Prvé Európske tlačové ceny následne udelia na slávnostnej ceremónii, ktorá sa uskutoční vo februári 2013 v Amsterdame.
TASR o tom informovala Európska aliancia tlačových agentúr (EANA).




Copyright © TASR 2012