8. 9. 2012

69. medzinárodný filmový festival v Benátkach


69. medzinárodný filmový
festival v Benátkach

Zlatého leva na medzinárodnom filmovom festivale v Benátkach získal juhokórejský film Pieta. Snímka v réžii legendárneho Ki-duka Kima bola pritom jedným z favoritov na trofej pre najlepší film.

O cenu pre najlepšieho herca sa podelili Philip Seymour Hoffman a Joaquin Phoenix vďaka hereckým výkonom vo filme The Master o náboženskom kulte, ktorý podľa kritikov jasne pripomína scientológiu. Hoffman priletel do Benátok na poslednú chvíľu pred ceremoniálom, aby prevzal aj cenu v mene svojho hereckého kolegu a tiež Strieborného leva pre režiséra snímky Paula Thomasa Andersona.
Špeciálnu cenu poroty získal rakúsky filmár Ulrich Seidl za film Paradies: Glaube. Trofej pre najlepšiu herečku si vyslúžila Hadas Yaron za výkon v izraelskej dráme Lemale et ha'halal (Fill the Void).
Ocenenie za scenár si vyslúžil Olivier Assayas za politickú drámu Apres Mai. Za kameru drámy E stato il figlio ocenili Daniela Cipriho.

© 2012, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.