16. 10. 2012

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

 

 

Moderátorkami jubilejného 70. slávnostného udeľovania filmových a televíznych cien Zlatý glóbus budú herečky Tina Fey a Amy Poehler. Na tomto poste vystriedajú komika Rickyho Gervaisa, ktorý mal moderovanie na starosti tento rok aj vlani. "Získať Tinu Fey a Amy Poehler pre túto slávnosť je pre nás bravúrnym kúskom," komentoval Paul Telegdy z NBC rozhodnutie angažovať túto dvojicu. Obe podľa neho dokázali, že im to spolu ide počas mnohých rokov v programe Saturday Night Live a tiež v komédii Baby Mama (2008).
Udeľovanie cien Hollywoodskej asociácie zahraničných novinárov (HFPA) sa bude konať 13. januára 2013 v hoteli Beverly Hilton v kalifornskom Beverly Hills. Nominácie budú známe 13. decembra. Meno nového držiteľa ceny Cecila B. DeMillea za prínos zábavnému priemyslu bude známe už 1. novembra.
Štyridsaťjedenročná Amy Poehler si s manželom Willom Arnettom zahrala v seriáli Arrested Development (2003 - 2006), snímkach Ľadovo ostrí (2007), On Broadway (2007) či Jarné prázdniny (2009). Poehler sa objavila aj v seriáli Parks and Recreation (2009) a svoj hlas prepožičala do takých animovaných filmov ako Shrek Tretí (2007), Horton (2008), Monštrá vs. Votrelci (2009), Alvin a Chipmunkovia 2 (2009) alebo Alvin a Chipmunkovia 3 (2011). S Arnettom, s ktorým sa zosobášila v auguste 2003, má dvoch potomkov - v októbri 2008 sa im narodil syn Archibald "Archie" William Emerson, v auguste 2010 komička priviedla na svet druhého chlapca Abela Jamesa. V septembri ich hovorca pre magazín People potvrdil, že sa rozchádzajú.
Štyridsaťdvaročná Tina Fey je držiteľkou siedmich cien Emmy, dvoch Zlatých glóbusov, štyroch Screen Actors Guild Awards a piatich Writers Guild of America Awards. Ako najmladšia komička v histórii získala prestížnu americkú cenu Marka Twaina, ktorú každoročne udeľujú humoristom a humoristkám. Okrem účinkovania a tvorby seriálu Štúdio 30 Rock (2006) a zábavnej šou Saturday Night Live, kde s veľkým úspechom u divákov i kritiky imitovala Sarah Palin, si zahrala napríklad v komédii Nočné rande (2010). Objavila sa aj v snímke Protivné baby (2004) v hlavnej úlohe s Lindsay Lohan a tiež napísala jej scenár. Na konte má aj vtipnú knižnú autobiografiu Bossypants, ktorá na päť týždňov obsadila prvé miesto rebríčka New York Times Best Seller. Audio verzia, ktorú Fey sama nahovorila, jej priniesla nomináciu na Grammy.
Informácie pochádzajú z webstránky people.com a archívu agentúry SITA.


Predbežné vyšetrovanie vraždy novinárky Anny Politkovskej je ukončené. V utorok to oznámila ruská vyšetrovacia komisia. Podľa jej hovorcu Vladimira Markina bolo v prípade obvinených päť ľudí a vyšetrovací tím zozbieral dostatok dôkazov, aby sa začalo súdne konanie. Organizátorom vraždy bol podľa vyšetrovateľov Lom-Ali Gaitukajev, ktorý v roku 2006 zriadil zločineckú skupinu a viedol ju. Politkovskú zastrelil v tomto roku v Moskve Čečenec Rustam Machmudov po tom, čo sa dozvedel informácie o jej mieste pobytu od svojich dvoch bratov Ibragima a Džabraila, uviedla komisia, ktorú citovala agentúra Ria Novosti.
Politkovská bola najznámejšou novinárkou Novej Gazety, ktorá za svoju novinársku činnosť zaplatila životom. Preslávila sa najmä reportážami o zverstvách páchaných ruskou armádou v Čečensku a okrem iného tvrdila, že za útokmi na obytné domy v Moskve a v ďalších ruských mestách, pri ktorých v roku 1999 zahynulo vyše 300 ľudí, stála ruská tajná služba FSB. Vláda z útokov obvinila čečenských separatistov a obnovila ofenzívu v Čečensku.

©2012, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.