18. 10. 2012

SLOVAK MEDIA LAW NEWS

SLOVAK MEDIA LAW

NEWS




Takzvané koncesionárske poplatky za Rozhlas a televíziu Slovenska (RTVS) 31. decembra 2012 nezaniknú, ale budú sa platiť aj naďalej. Poslanci Národnej rady (NR) SR dnes 76 hlasmi schválili zákon o úhrade za služby verejnosti poskytované RTVS, ktorý poplatky ponecháva v platnosti. Výška úhrad za službu verejnosti sa pritom meniť nemá. Fyzická osoba, ktorá odoberá elektrinu, by teda naďalej mala platiť 4,64 eura mesačne.
Zrušenie koncesionárskych poplatkov od januára 2013 presadila ešte koalícia Ivety Radičovej. RTVS sa mal od nového roku financovať zo štátneho rozpočtu sumou minimálne 90 miliónov eur. V budúcom roku by to bolo viac ako 98 miliónov eur. Prijatím predloženého zákona z dielne rezortu kultúry sa však ponechá v platnosti existujúci systém financovania verejnoprávneho vysielateľa. "Právna úprava sa predkladá s cieľom zachovať nezávislosť verejnoprávneho vysielateľa, ktorá by bola do veľkej miery ohrozená v prípade, ak by hlavným príjmom RTVS bol príspevok zo štátneho rozpočtu," vysvetľuje ministerstvo.
Telerozhlas v prvom roku po fúzii Slovenského rozhlasu a Slovenskej televízie vyzbieral na koncesionárskych poplatkoch necelých 74 miliónov eur. Minister kultúry Marek Maďarič (Smer-SD) však už v minulosti naznačil, že by zvyšná suma nevyhnutná na plnohodnotnú existenciu média mohla pochádzať zo zmluvy so štátom.
Vládny Smer-SD zároveň odmietol pozmeňujúci návrh Jána Hudackého (KDH), aby od poplatku boli oslobodení tí, ktorí nemajú signál RTVS. Podľa opozičného poslanca ide celkovo o 265 obcí. "Prečo by mali platiť koncesionárske poplatky občania, ktorí služby RTVS nemôžu využívať, lebo nemajú signál?" pýtal sa Hudacký.
Generálny riaditeľ RTVS Václav Mika dnes na margo ponechania doterajšej výšky poplatkov novinárom povedal, že je realista. "Neočakával som, že by takýto návrh hladko prešiel, ale, samozrejme, je mojou ambíciou pre budúcnosť presvedčiť širokú verejnosť i politikov, že RTVS si zaslúži tento poplatok zvýšiť nielen preto, že to nevyhnutne potrebuje. Uvádzam, že celé politické spektrum uznáva, že sme podfinancovaní, len tá zhoda nie je, aká vesta je správna k financovaniu - či financovanie len zo štátneho rozpočtu, alebo kombináciou rozpočtu a poplatkov, čo je realita, o ktorej teraz hovoríme," povedal.



Nesociálne a nespravodlivé je ponechanie tzv. koncesionárskych poplatkov za RTVS, ktoré chce vláda dosiahnuť zákonom o úhrade za služby verejnosti poskytované RTVS. V parlamentnej rozprave k návrhu právnej normy sa na tom zhodli diskutujúci opoziční poslanci.
"Je to v rozpore s tým, čo ste sľúbili ľuďom pred voľbami a po voľbách, že vaše šetrenie sa dotkne len 12 percent najbohatších. Tieto poplatky však platí sto percent ľudí, ktorí majú elektrinu, a to nikdy nemôže byť 12 percent. Ak je niekto sociálne cítiaci, nikdy nemôže podporovať niečo sociálne nespravodlivé," zdôraznil líder OĽaNO Igor Matovič. Poukázal na to, že 4,64 eura mesačne platia ako chudobní tak aj bohatí. Za nespravodlivé považuje aj to, že poplatky platia aj ľudia, ktorí signál RTVS vôbec nemajú.
Exminister kultúry Daniel Krajcer (SaS) je presvedčený, že ponechanie úhrady je zlé riešenie pre RTVS aj pre občanov. "Pre inštitúciu preto, lebo nepostačuje na jej udržateľné financovanie. Už teraz je v rozpočte ministerstva kultúry na budúci rok 28 miliónov pre RTVS, čo znamená, že je to zlý návrh," zdôraznil. Krajcer poukázal aj na to, že podľa jeho návrhu mala RTVS dostávať peniaze priamo zo zákona, čo by zabezpečilo väčšiu nezávislosť inštitúcie. Návrh Smeru-SD však údajne dosahuje opak. "Vláda musí každý rok rokovať. Je to otázka súboja, dohody a najmä veľkej miery subjektivity. Tým, že sa bude každoročne rozhodovať o výške dodatočných prostriedkov, zvyšuje sa závislosť manažmentu voči vláde," konštatoval Krajcer a s Matovičom sa zhodol, že je nespravodlivé, aby úhradu platili aj tí, ktorý nemajú signál.
Magdaléna Vášáryová (SDKÚ-DS) poukázala na to, že v RTVS nikdy nebudú dopredu vedieť, koľko budú mať peňazí. "Pôjde to od rozpočtu k rozpočtu a bude to na ministrovi, koľko peňazí sa mu podarí priniesť. RTVS si nebude vedieť urobiť plán dopredu. Robiť program podľa toho, aký je rozpočet len na jeden rok, je veľmi ťažké," myslí si poslankyňa.
Predseda mediálneho výboru Dušan Jarjabek (Smer-SD) odkázal, že terajšia opozícia prijala zákon o zrušení poplatkov za RTVS, ale nikdy ho nerealizovala, ale odložila ho na rok 2013. "Prečo, to si môžeme len domýšľať," uviedol. Krajcerovi povedal, že jeho vystúpenie bolo stranícke a nie profesné. "Váš minister financií (Ivan Mikloš, pozn. TASR) nebol ochotný akceptovať tento váš zákon, ktorý ste schválili, aby koalícia vydržala. Za normálnych okolností by určite neprešiel," tvrdí Jarjabek.
Minister kultúry Marek Maďarič (Smer-SD) v reakcii povedal, že opoziční poslanci by sa mali starať o svojich voličov. "Ak mi pán Matovič preukáže, že volil Smer-SD, potom ho môže úprimne mrzieť, či sme alebo nie sme dostatočne sociálno-demokratický," povedal člen kabinetu. Poukázal aj na to, že Smer-SD bol v minulom volebnom období proti zrušeniu poplatkov a teraz sa správa rovnako.
Na margo výčitky, že úhradu platia všetci, Maďarič povedal, že verejnoprávne vysielanie sa týka každého bez ohľadu na to, či ho počúva alebo pozerá. "Verejnoprávne vysielanie je jeden z dôležitých nástrojov demokracie a vytvárania si názor na mnohé problémy. Na budúci rok by sa malo pokrytie RTVS dostať na úroveň 98 až sto percent," avizoval s tým, že v súčasnosti je množstvo domácností od platenia čiastočne alebo úplne oslobodených. Odmietol tiež, že by štát alebo ministerstvo kultúry mohli ovplyvňovať tvorbu RTVS.



Poskytovatelia audiovizuálnych mediálnych služieb budú musieť od januára 2013 na požiadanie povinne mesačne vyhradiť európskym dielam najmenej 20 percent z celkového času programov ponúkaných v ich katalógu. Vyplýva to z novely zákona o vysielaní a retransmisii, ktorú dnes 100 hlasmi schválili poslanci NR SR.
Ministerstvo kultúry ako autor právnej normy pritom nepredpokladá, že by táto zmena finančne zaťažila poskytovateľov mediálnych služieb na požiadanie. Podľa údajov za rok 2010 totiž všetci z 36 poskytovateľov túto podmienku aj tak spĺňali.
Súčasťou novely je aj rozšírenie obmedzenia vysielania telenákupu na lieky a zdravotné výkony. Je to reakcia na európsku smernicu, ktorá už bola transponovaná do slovenskej legislatívy, avšak s niektorými nedostatkami, medzi nimi aj nesprávnym prekladom.
"Výraz 'marketing authorization' je v zmysle smernice Európskeho parlamentu a Európskej rady zo 6. novembra 2001, ktorým sa ustanovuje zákonník spoločenstva o humánnych liekoch, 'povolenie na uvedenie na trh', nie 'marketingové oprávnenie'. Povolenie na uvedenie humánneho lieku na trh upravuje zákon o liekoch a zdravotníckych pomôckach," vysvetľuje rezort kultúry, ktorý právnu zmenu pripravil po pripomienkach Európskej komisie.

Copyright © TASR 2012