18. 10. 2012

RADA RTVS Updated

RADA RTVS Updated
 

 

Verejnoprávne spravodajstvo by malo byť odvážne, objektívne a blízke divákom. Na dnešnom zasadnutí Rady Rozhlasu a televízie Slovenska (RTVS) to povedal nový riaditeľ centier spravodajstva RTVS Lukáš Diko. Dodal, že v prípade televízneho spravodajstva si to vyžiada veľa zmien.
Kým rozhlasové spravodajstvo je podľa Dikových slov viac-menej v poriadku, v prípade spravodajstva Slovenskej televízie je pred ním a pred celým manažmentom RTVS veľa práce. Za jeden z najväčších a kľúčových problémov považuje technickú zastaranosť. Tá podľa Dika výrazne limituje kvalitu spravodajstva.
"Aj v spolupráci s technickým oddelením chceme čo najskôr obmeniť všetku technológiu v celej sekcii televízneho spravodajstva," uviedol Diko. Generálny riaditeľ RTVS Václav Mika k tomu dodal, že kompletná technologická obnova si vyžiada určitý čas, do konca roka by sa však mal zlepšiť aspoň čiastočne obrazový formát spravodajstva. "Pôjde o zmeny v grafike, bude to viditeľné," povedal Mika.
Zlepšiť spravodajstvo by mali nové systémy vnútorného fungovania a nová koncepcia spravodajstva. Ambícia je takisto spravodajskú sekciu personálne doplniť a posilniť. "Chceme pritiahnuť tých najlepších ľudí, ktorí na trhu sú, uvidíme, čo sa nám v tomto smere podarí," povedal Diko. Cieľom technologických, formátových i personálnych zmien je podľa Dika vytvoriť najlepší televízny informačný zdroj, zdôraznil však, že prioritou nie je najsledovanejšie, ale kredibilné spravodajstvo. "Samozrejme musíme mať ambíciu, aby to ľudia chceli pozerať,“ dodal.
Václav Mika dodal, že spravodajstvo v Slovenskej televízii odteraz nesmie byť iba deklarovanou prioritou tak, ako to bolo v minulosti. Tibor Búza, ktorý v pondelok (15.10.) nastúpil na post programového riaditeľa Slovenskej televízie, jeho slová doplnil svojou skúsenosťou po nástupe na nové miesto. "Po 12 rokoch som v televízii na oddelení spravodajstva našiel ten istý priestor, tú istú kanceláriu. Aj podľa toho si nemyslím, že spravodajstvo bolo v minulých rokoch prioritou," uviedol Búza, ktorý v rokoch 1998-2000 pôsobil ako šéf spravodajstva a publicistiky STV.
Rada RTVS na svojom zasadnutí v prípade témy "spravodajstvo" informovala, že verejnoprávny vysielateľ by si rád vychovával akýsi "novinársky dorast". "Radi by sme spolupracovali s katedrami žurnalistiky a pripravovali budúcich novinárov, ktorí by neskôr boli schopní pôsobiť v RTVS," povedal Diko a Mika ho doplnil slovami: "RTVS by určite mala mať takúto ambíciu, chce to však čas a reálny projekt."




 
K prepúšťaniu zamestnancov RTVS by mohlo prísť už pred 1. decembrom, podmienkou je však dohoda manažmentu RTVS s odborovými zväzmi. Generálny riaditeľ RTVS Václav Mika o tom novinárov informoval po dnešnom zasadnutí Rady RTVS.
Na Úrad práce ohlásila RTVS prepustenie 298 ľudí. Podľa slov generálneho riaditeľa RTVS Václava Miku však ide o hraničné číslo. Mika zdôraznil, že pred spojením hromadné prepúšťanie preferuje konštrukciu "redukcia zamestnancov". Pripomenul, že tento krok vychádza z potreby zachovať a aj skvalitniť programovú službu RTVS. "Mohli by sme síce možno fungovať tak ako doteraz, ale ak chceme niečo z RTVS urobiť, tento krok je nevyhnutný," povedal Mika.
Dodal, že vzhľadom ku skutočnostiam a informáciám, ktoré doteraz priniesol benchmarking a personálny audit, sú niektoré funkcie v RTVS nadbytočné. To by mal byť podľa Miku jeden z relevantných podkladov pre prepúšťanie, tak aby redukcia zamestnancov neohrozila činnosť RTVS. "Nechceme robiť redukciu násilne a redukovať to, čo už redukovateľné nie je," uviedol Mika. Prepúšťanie sa podľa neho dotkne najmä ľudí zabezpečujúcich servisné a obslužné činnosti. Mika priznal, že aj on sám si uvedomuje, že tak či tak pôjde o bolestivý proces, no je presvedčený, že pripravovaný spôsob je najlepším riešením.
"Robiť to inak, postupne, tak aby to nespadalo pod hromadné prepúšťanie je menej efektívne a ešte viac traumatizujúce, v konečnom dôsledku je to horšie," uviedol Mika. "Verím, že po polročnom období, keď to celé skončí si povieme, že to bolo síce bolestivé i smutné, ale bolo to riadené efektívne a bude to mať pozitívny efekt v budúcnosti."
K prvej vlne prepúšťania by mohlo prísť už pred 1. decembrom, je to však otázka dohody manažmentu s odborovými zväzmi. S tými sa už Mika stretol 3. októbra, kde im predostrel svoje plány. "Bolo to vecné, profesionálne stretnutie," zhodnotil Mika.
Priestor na redukciu a úspory sa podľa Miku otvára aj v prípade niektorých činností, ktoré by bolo efektívnejšie zabezpečovať z externého prostredia. Aké konkrétne činnosti RTVS sa budú zabezpečovať externými firmami však ešte rozhodnuté nie je. K hromadnému prepúšťaniu v RTVS prišlo už počas éry Mikovej predchodkyne Miloslavy Zemkovej, kedy do konca septembra 2011 prišlo o prácu približne 200 zamestnancov. Médium však pokračovalo v redukcii zamestnancov aj potom.
Copyright © TASR 2012