20. 10. 2012

Chicago International Film Festival

Chicago International
Film Festival


Filmová dráma českého filmára Zdeňka Jiráského Poupata získala na 47. ročníku Medzinárodného filmového festivalu v americkom Chicagu Strieborného Huga. Informovala o tom dnes agentúra Mediafax s odvolaním sa na hovorkyňu snímky Helenu Hejčovú.

Český film ocenili v súťažnej sekcii debutov a druhých filmov s názvom New Director Competition.
Ide o film, ktorý popri štyroch Českých levoch, vrátane ceny za najlepší film, ocenili nedávno aj na najvýznamnejšom filmovom festivale Ázie v juhokórejskom Pusane.
Najstaršie festivalové podujatie na severoamerickom kontinente sa v tomto roku začalo 11. a potrvá do 25. októbra. Uzavrie ho projekcia snímky Flight, ktorú nakrútil chicagský rodák Robert Zemeckis s Denzelom Washingtonom v hlavnej úlohe.
Hlavnú trofej Zlatého Huga v kategórii celovečerných hraných filmov udelili francúzsko-nemeckej koprodukčnej snímke Holy Motors francúzskeho filmára Leosa Caraxa.
Rovnaké ocenenie v kategórii New Director Competition patrí maďarskej snímke A vizsga (Skúška) režiséra Pétera Bergendyho.
Strieborných Hugov za najlepšie herecké výkony si odnášajú Denis Lavant v mužskej kategórii za kreáciu vo filme Holy Motors a Ulla Skogová za účinkovanie v snímke švédskeho režiséra Jana Troella Dom över död man s anglickým distribučným názvom The Last Sentence, vyplýva z informácií na webovej stránke festivalu.

Copyright © TASR 2012