30. 11. 2012

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS



Americká spravodajská televízia CNN vymenovala za svojho nového hlavného manažéra Jeffa Zuckera, bývalého šéfa spoločnosti NBC Universal. Informovala o tom agentúra AP.
Zucker vo funkcii nahradil Jima Waltona, ktorý oznámil svoj odchod koncom leta. CNN bola kedysi prvou spravodajskou televíziou svojho druhu, no neskôr začala v sledovanosti zaostávať za konkurenčnými kanálmi Fox News Channel a MSNBC, pričom CNN už dlhšie hľadala nové vedenie.
Odkedy Zucker pred rokom odišiel z vedúceho postu v spoločnosti NBC Universal, pracoval so známou moderátorkou Katie Couricovou na príprave jej talkshow v Disney-ABC Domestic Television. V minulosti dlhé roky pôsobil ako výkonný producent ranného programu Today na televízii NBC. Svojej novej funkcie v CNN sa Zucker oficiálne ujme od januára.



Británia potrebuje nový, nezávislý orgán na reguláciu médií, aby sa odstránila subkultúra neetického správania, ktoré nakazilo časti britskej tlače. Vyhlásil to dnes vplyvný britský sudca Brian Leveson na záver ročného vyšetrovania etiky a protizákonného konania tlače. Informácie priniesli agentúry AP a Reuters.
Hlavný sudca Leveson ďalej uviedol, že nový regulačný orgán by mal byť zakorenený v zákone - tým by sa zabránilo, aby "správanie tlače, ktoré občas možno označiť za odporné", ublížilo ďalším ľuďom.
Sudca zdôraznil, že politici a britská vláda by nemali hrať žiadnu úlohu v regulovaní tlače, čo by sa dalo docieliť novým orgánom s oveľa silnejšími právomocami, než je súčasná Komisia pre sťažnosti na tlač.
"To, čo potrebujeme, je skutočne nezávislý a účinný systém samoregulácie," uviedol Leveson. "Loptička padá späť na dvorec politikov: teraz musia rozhodnúť, kto bude strážiť strážcov," dodal.
Leveson dnes predstavil záverečnú 2000-stranovú správu z ročného vyšetrovania etiky médií. Toto vyšetrovanie si vynútili odhalenia o prenikaní bulváru do odkazových schránok v telefónoch ľudí. Škandál sa ďalej šíril, až nakoniec pohltil aj vysokopostavených predstaviteľov politiky, polície a mediálnej ríše magnáta Ruperta Murdocha.
Britský premiér David Cameron nariadil vyšetrovanie pod vedením sudcu Levesona po tom, čo odhalenia z protizákonného odpočúvania dnes už neexistujúceho Murdochovho bulvárneho týždenníka New of the World odštartovali trestné vyšetrovanie a vlnu verejného odporu.
Legislatívne zmeny, ktoré správa odporúča, bude musieť schváliť parlament a Cameron sa teraz nachádza pod intenzívnym tlakom oboch strán. Samotný premiér je však poškvrnený škandálom vďaka svojim vlastným vzťahom s hlavnými aktérmi kauzy.
Cameron dnes po predložení sudcovej správy zareagoval aj v parlamente. Uviedol, že podporuje výsledky rozsiahleho vyšetrovania britských médií, ale dodal, že nie je za novú legislatívu na reguláciu médií.
"Prvýkrát by sme tým prekročili Rubikon, keby sme prvky regulácie tlače dali do písomnej podoby zákona," dodal premiér. "Som presvedčený, že by sme si mali dávať pozor pred takouto legislatívou," vyhlásil.
Sudcove závery pravdepodobne privítajú obete nezákonných zásahov tlače a niektorí politici, ktorí chcú, aby bola "nenásytná" tlač viac pod kontrolou. Časť vydavateľov a zákonodarcov sa však obáva, že by akýkoľvek regulačný orgán mohol obmedziť slobodu tlače.
Leveson uviedol, že je "nevyhnutné, aby existovala legislatíva na posilnenie nezávislého samoregulačného systému".
Podľa sudcu by mal nový orgán pozostávať z predstaviteľov verejnosti, vrátane bývalých novinárov a akademikov - ale nemali by sa v ňom nachádzať pracujúci novinári ani politici. Mal by mať právomoc požadovať zásadné opravy v tlači a udeľovať pokuty až do výšky milión libier.
Škandál okolo prenikania do telefónov vypukol v roku 2011, keď vyšlo najavo, že týždenník News of the World odpočúval odkazovú schránku v mobile zavraždenej britskej školáčky Milly Dowlerovej, pričom polícia ešte stále pátrala po tomto 13-ročnom dievčatku.
Murdoch zatvoril 168 rokov vychádzajúci magazín v júli 2011. Jeho britská spoločnosť News International odvtedy zaplatila milióny odškodného desiatkam obetí odpočúvania. Čelí ešte žalobám od desiatok ďalších osôb, ako sú celebrity, politici, športovci a obete zločinov, ktorým novinári magazínu odpočúvali telefóny v snahe získať exkluzívne materiály na pritiahnutie čitateľov.
Leveson si za 12 mesiacov vypočul svedectvá stoviek novinárov, politikov, právnikov a obetí tlače o tom, ako pracovali médiá. Medzi svedkami bola napríklad autorka kníh o čarodejníkovi Harrym Potterovi J.K. Rowlingová a herec Hugh Grant, ale aj rodičia Milly Dowlerovej.


Copyright © TASR 2012