28. 11. 2012

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

 


Úrady v Tadžikistane zablokovali prístup na sociálnu sieť Facebook kvôli údajnému rozširovaniu propagandy zameranej voči režimu tejto stredoázijskej krajiny. Oznámil to v utorok tadžický telekomunikačný úrad.
Šéf úradu Beg Zuchurov podľa agentúry RIA Novosti uviedol, že užívatelia siete Facebook rozširujú "špinu a urážky" na adresu najvyšších predstaviteľoch štátu vrátane prezidenta Emomaliho Rachmona.
"Tí ľudia sú za svoju činnosť očividne dobre platení," vyhlásil šéf telekomunikácií, ktorý tiež spomenul, že prijal mnohé žiadosti "rozhorčených občanov Tadžikistanu o zablokovanie semenišťa urážok".
Všetci traja poskytovatelia internetu a traja operátori mobilných telekomunikačných služieb zablokovali v pondelok prístup na Facebook, ktorý má v postsovietskej republike 41.000 registrovaných užívateľov. Medzi nimi je i tamojšie ministerstvo zahraničných vecí, tlačový odbor prezidentskej kancelárie, starosta metropoly Dušanbe a ďalších čelní predstavitelia a úrady.
Ide už o druhé zablokovanie Facebooku v Tadžikistane; prvému došlo v marci tohto roku.
Telekomunikačný úrad zriadil v auguste osobitnú monitorovaciu skupinu internetovej publikačnej činnosti týkajúcej sa Tadžikistanu, ktorá je zložená z dobrovoľníkov - najmä učiteľov, študentov a dôchodcov, pripomína RIA Novosti.
 

Copyright © TASR 2012


Mladý americký herec Angus T. Jones, ktorý doslova vyrástol v sitkome Dva a pol chlapa (2003), vyzval divákov a diváčky, aby tento seriál nepozerali a radšej prepli na iný kanál. Ako sám povedal, jeho novoobjavené náboženské presvedčenie je v konflikte s jeho prácou. Devätnásťročný Jones pritom Jakea Harpera, syna Alana, ktorého hrá Jon Cryer, stvárňuje už deväť rokov. "Jake z Dva a pol chlapa nič neznamená. Je to neexistujúca postava," hovorí Jones vo videu, ktoré vzniklo pre kresťanskú organizáciu Forerunner Christian Church a zverejnili ho na YouTube.
Herec fanúšikov zároveň vyzýva, aby šou prestali pozerať a nenapĺňali si hlavy odpadom. Vďaka štúdiu Biblie ho vraj začal znepokojovať oplzlý humor, ktorý je typický pre jeden z najsledovanejších televíznych seriálov v USA. "Ak pozeráte Dva a pol chlapa, prosím, prestaňte pozerať Dva a pol chlapa. Ja sám som v Dva a pol chlapa a nechcem byť. Prosím, prestaňte to pozerať a plniť si hlavy špinou. Ľudia hovoria, že je to len zábava. Preštudujte si ale niečo o vplyvoch televízie na váš mozog a prisahám vám, že sa rozhodnete zmeniť svoj postoj k televízii, najmä k tomu, čo pozeráte," vyzýva ďalej rodák z texaského Austinu. "Ak niečím škodím, nechcem tu byť. Nechcem pomáhať plánu zla... Nemôžte byť skutočne bohabojným človekom a zároveň byť v takejto šou," pokračuje s tým, že sa nevie zmieriť s účinkovaním v televíznej šou po tom, čo sa naučil o Biblii.
Televízna sieť CBS aj produkčná spoločnosť Warner Bros Television sa k mladíkovým slovám odmietli vyjadriť. Video pritom môže pre seriál predstavovať ďalšie problémy po medializovanom spore Charlieho Sheena s jeho tvorcami v roku 2011, po ktorom Sheena vyhodili, jeho postavu Charlieho Harpera nechali zomrieť a nahradili ho Ashtonom Kutcherom v úlohe miliardára Waldena Schmidta. Komediálny seriál, ktorý je aktuálne vo svojej desiatej sezóne, vysielajú vo viac ako 20 krajinách sveta. Angus T. Jones, ktorý za úlohu Jakea Harpera získal dve Young Artist Awards (2004 a 2006), zarába podľa magazínu The Hollywood Reporter 350-tisíc dolárov za epizódu.
  

Mladý americký herec Angus T. Jones, ktorý doslova vyrástol v sitkome Dva a pol chlapa (2003), sa v utorok ospravedlnil za svoje výroky osočujúce tento seriál aj jeho tvorcov. Devätnásťročný Jones totiž vo videu, ktoré vzniklo pre kresťanskú organizáciu Forerunner Christian Church, uviedol, že ho začal znepokojovať oplzlý humor jedného z najsledovanejších televíznych seriálov v USA. Zároveň vyzval divákov a diváčky, aby tento seriál nepozerali a radšej prepli na iný kanál.
"Ospravedlňujem sa, ak moje poznámky vyzneli, ako keby som bol ľahostajný a nerešpektoval by som mojich kolegov a nevážil si výnimočnú šancu, ktorú mi dali," povedal v utorok v oficiálnom stanovisku. "To som skutočne nemal v úmysle," uviedol herec, ktorý v seriáli stvárňuje Jakea Harpera. Jones ďalej v stanovisku vyzdvihol celý štáb, televíziu CBS i producenta Warner Bros. Television.
Herec vo videu, ktorá sa na internet dostalo v nedeľu, fanúšikov vyzval, aby šou prestali pozerať a nenapĺňali si hlavy odpadom. Zásluhou štúdia Biblie ho vraj začal znepokojovať oplzlý humor seriálu. "Ak pozeráte Dva a pol chlapa, prosím, prestaňte pozerať Dva a pol chlapa. Ja sám som v Dva a pol chlapa a nechcem byť. Prosím, prestaňte to pozerať a plniť si hlavy špinou. Ľudia hovoria, že je to len zábava. Preštudujte si ale niečo o vplyvoch televízie na váš mozog a prisahám vám, že sa rozhodnete zmeniť svoj postoj k televízii, najmä k tomu, čo pozeráte," vyzval rodák z texaského Austinu. "Ak niečím škodím, nechcem tu byť. Nechcem pomáhať plánu zla... Nemôžte byť skutočne bohabojným človekom a zároveň byť v takejto šou," pokračoval s tým, že sa nevie zmieriť s účinkovaním v televíznej šou po tom, čo sa naučil o Biblii.
Televízna sieť CBS aj produkčná spoločnosť Warner Bros Television sa k mladíkovým slovám odmietli vyjadriť. Bývalá hviezda šou Charlie Sheen, ktorého zo seriálu vyhodili v roku 2011 pre problémy s tvorcami, však povedal, že po tomto incidente je jasné, že seriál je prekliaty. Okrem toho Angusov výlev nepriamo prirovnal ku správaniu sa prívržencov kultu Heaven's Gate, ktorí v roku 1997 hromadne spáchali samovraždu. Podľa denníka The Daily Mail bola Jonesovými výrokmi znepokojená aj jeho mama, ktorá si myslí, že kresťanská organizácia, ku ktorej sa pridal, má na neho negatívny vplyv.
Angus T. Jones by v seriáli mal pokračovať, aj keď v najbližších dvoch častiach sa neobjaví. Zdroje blízke magazínu The Hollywood Reporter však tvrdia, že jeho absencia nemá nič spoločné s medializovaným incidentom. O jeho neúčasti údajne rozhodli už pred týmto sporom. Seriál Dva a pol chlapa, ktorý je aktuálne vo svojej desiatej sezóne, vysielajú vo viac ako 20 krajinách sveta. Angus T. Jones, ktorý za úlohu Jakea Harpera získal dve Young Artist Awards (2004 a 2006), zarába podľa The Hollywood Reporter 350-tisíc dolárov za epizódu.


©2012, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.