27. 11. 2012

SLOVAK MEDIA NEWS

SLOVAK MEDIA NEWS

 

Parlamentný mediálny výbor odporúča plénu Národnej rady SR neschváliť návrh poslanca Branislava Škripeka (OĽaNO), ktorým zákonodarca bojuje proti nahote v dennej tlači. Rozhodol o tom na dnešnom rokovaní. Škripekov návrh podporili len poslanci za KDH, hoci nie sú spokojní s jeho súčasným znením. V druhom čítaní sa ho ešte pokúsia zmeniť.
"Paragrafové znenie nie je precízne ani najlepšie formulované, ale na druhej strane sme si vedomí, že do tohto priestoru je treba nejakým spôsobom vstúpiť a v priebehu druhého čítania sme pripravení predložiť pozmeňovacie návrhy, ktoré by toto znenie mohli vylepšiť," povedal poslanec Pavol Abrhan (KDH). Dodal, že do periodickej tlače treba zahrnúť určité etické princípy.
Väčšina výboru nesúhlasí so Škripekovým návrhom. Novela sa nepozdáva ani šéfovi výboru Dušanovi Jarjabkovi (Smer-SD). "Tak ako je formulovaný návrh zákona, najmä ten prvý paragraf, tak je nevykonateľný," povedal. Podľa neho je ťažké "baviť sa o morálke a erotike, ktoré nie sú špecifikované". Jarjabek nesúhlasí so Škripekovým výkladom nahoty, ale erotická reklama mu prekáža, pokiaľ je v časopisoch, v ktorých ju neočakáva. "Ale toto Škripekov zákon nerieši," poznamenal Jarjabek.
Cieľom Škripekovej novely je zakázať predaj a rozširovanie tlače a iných vecí, ktoré môžu ohroziť mravnosť, osobám mladším ako 18 rokov. Novelou chce dosiahnuť, aby v pravidelnej dennej tlači a periodikách, ktoré nie sú označované ako erotické, sa nemohlo vyskytovať obscénne zobrazenie ľudského tela. Poslanec odmietol, že by išlo o cenzúru. "Tak, ako sme schopní akceptovať, že je nesprávne deťom a mladým ľuďom predávať alkohol, rovnako chcem vyvolať túto diskusiu, aby sme rešpektovali, že do 18 rokov nemáme sprístupňovať dehonestujúco podávaný pohľad na ľudské telo a intimitu človeka," uviedol pred časom Škripek.


Copyright © TASR 2012