6. 11. 2012

Pokuty naše každodenné

Pokuty naše každodenné


Televízia Markíza dostala pokuty v celkovej výške 12 500 eur za porušenie zákona v programe Farma. Rozhodla o tom na dnešnom zasadnutí Rada pre vysielanie a retransmisiu (RVR). Markíza podľa licenčnej rady porušila zákon o vysielaní a retransmisii, konkrétne ochranu maloletých, v premiére programu Farma 14. júna o 20:23 a v jej repríze 15. júna približne o 14:13. Za to musí zaplatiť desaťtisíc eur. Rada konštatovala porušenie zákona - ochrany maloletých - aj vo Farme z 12. júna, ktoré vyjde televíziu na 1 500 eur. Agentúru SITA o tom informoval riaditeľ Kancelárie RVR Ľuboš Kukliš.

Markíza musí okrem toho zaplatiť aj štyritisíc eur za porušenie ustanovenia zákona o vysielacom čase vyhradenom reklamným šotom a zákazu priamej podpory predaja, nákupu a prenájmu tovarov a služieb sponzora. K tomu podľa rady došlo 9. mája od 6:00 do 7:00 odvysielaním reklamného bloku, ktorý bol dlhší ako 12 minút a približne o 6:00 odvysielaním sponzorovaného programu Teleráno, ktorý obsahoval propagačné zmienky o produkte podkovičník (ohňovec) mix. Markíze sa ušla ešte jedna sankcia za Farmu vo výške tisíc eur, a to za porušenie zákona, konkrétne podmienky umiestňovania produktov do programov, ku ktorému došlo 16. júna o 20:24. Problémom boli zvukovo-obrazové informácie o kosačke značky John Deere.
Dve sankcie udelila licenčná rada aj televízii JOJ. Pokutu 3 319 eur dostala za vysielanie v mesiacoch máj a jún 2012, keď podľa rady porušila zákona, konkrétne ustanovenia o zabezpečení multimodálneho prístupu – vysielania pre sluchovo a zrakovo postihnutých. Druhá pokuta 1 500 eur je trestom za porušenie zákona v súvislosti s nedodaním súvislého záznamu z vysielania z 27. mája v časovom rozmedzí od 16:30 do 20:30.

© 2012, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.