7. 11. 2012

Zomrel Vladimír Jiránek

Zomrel Vladimír Jiránek


Po vážnej chorobe zomrela dnes vo veku 74 rokov legenda českej karikaturistiky Vladimír Jiránek. Spolupracoval s radom časopisov, ilustroval desiatky kníh a vytvoril tiež rad krátkych filmov. Je autorom napríklad známych animovaných králikov Boba a Bobka.
Vladimír Jiránek sa narodil 6. júna 1938 v Hradci Králové a vyštudoval novinárstvo na Filozofickej fakulte pražskej Karlovej univerzity. Celý život bol kresličom a karikaturistom na voľnej nohe.
Jeho kresby sa objavovali v rade časopisov, napríklad v dikobraz, Mladom svete, Melódiu, Technickom magazíne či Literárnych novinách. V posledných rokoch bola najvýznamnejšia jeho spolupráca s denníky Lidové noviny, Mladá fronta DNES či časopisom Reflex kam prispieval každodennými aktuálnymi kresbami dotýkajúcimi sa verejného života.
Vladimír Jiránek vytvoril aj množstvo krátkych filmov, ktoré boli mnohokrát ocenené na zahraničných filmových súťažiach. Ako scenárista a režisér spolupracoval so štúdiom kresleného filmu Bratia v triku a štúdiom AIF.
Medzi jeho najznámejšie kreslené postavičky patria Bob a Bobek alebo Pat a Mat, ktoré ožili v rovnomenných večerníčkoch.
V roku 1998 získal Vladimír Jiránek cenu Karla Poláčka v kategórii 'Humor múdrych'. V roku 2005 ho vyznamenal prezident Václav Klaus medailí Za zásluhy av roku 2009 mu Slovenská únia karikaturistov udelila Rád Biele opice.


Zdroj : Český rozhlas