21. 11. 2012

SLOVAK MEDIA NEWS UPDATED

SLOVAK MEDIA NEWS

 UPDATED

Výbor Národnej rady SR pre kultúru a médiá nepodporil návrh novely zákona o ochrane mravnosti detí a mládeže poslanca za Obyčajných ľudí a nezávislé osobnosti (OĽaNO) Branislava Škripeka. Diskusiu o téme poslanci mediálneho výboru vítajú, no návrh nepodporili, nehlasoval zaň nik, všetci siedmi prítomní členovia sa zdržali. Škripek na výbore zdôraznil, že nebojuje s nahotou, ale s vulgárnosťou a dehonestáciou.

Predseda výboru Dušan Jarjabek (Smer-SD) si nemyslí, že by bol návrh cenzúrou, filozofia mu vyhovuje, no návrh nedáva problematike dostatočne presný rámec. Problémy so zverejňovaním napríklad reklamy na erotické služby a ďalšieho pre deti a mládež nevhodného obsahu v tlači by podľa Jarjabka mohla riešiť Tlačová rada. Na to, aby bola funkčná, však podľa neho treba prijať zákonné zmeny. Naopak za cenzúru považuje Škripekov návrh podpredseda mediálneho výboru, Škripekov kolega - predseda poslaneckého klubu OĽaNO Jozef Viskupič. Ak je podľa Viskupiča cieľom návrhu chrániť deti a mládež, treba sa zamyslieť nad tým, či tlač je najčastejším typom média, ktorý vyhľadávajú. Skôr sa obáva vplyvu televízie a internetu. Návrh je podľa Viskupiča nevykonateľný.

V návrhu novely zákona o ochrane mravnosti detí a mládeže chce Škripek chrániť deti pred nahotou. Návrh prešiel v parlamente do druhého čítania. Škripek chce dosiahnuť, aby sa v dennej tlači a periodikách, ktoré nie sú označené ako pornografické, nevyskytovali zobrazenia nahého ľudského tela. Ak sa takéto zábery v nich nachádzajú, majú byť podľa návrhu označené ako „erotické“. Návrhom chce Škripek zakázať predaj a rozširovanie tlače a iných vecí, ktoré môžu ohroziť mravnosť mládeže, osobám mladším ako 18 rokov. Novela má presnejšie upraviť, ako môže byť takýto obsah predkladaný.

Novelu kritizujú viaceré novinárske organizácie - Združenie vydavateľov periodickej tlače a aj Medzinárodný tlačový inštitút. Schválenie avizovaných zmien v zákone o ochrane mravnosti detí a mládeže upravujúcom podmienky predaja a rozširovania tlače by podľa nich bolo vážnym zásahom do slobody prejavu a umožnilo by cenzúru, ktorá je v Ústave Slovenskej republiky zakázaná.

Ministerstvo školstva má k návrhu pripomienky. Odmieta novú právomoc, aby rozhodovalo, či v tlači došlo k ohrozeniu mravnosti. Rezort nesúhlasí napríklad ani s povinným označovaním „erotický“ každého denníka alebo časopisu, v ktorom sa objaví nahé ľudské telo. "Ministerstvo školstva odporúča vypustiť navrhovanú novú právomoc rezortu školstva, a to vydávať záväzné stanovisko v jednotlivých konkrétnych prípadoch,“ uviedol pre agentúru SITA hovorca rezortu Michal Kaliňák. Škripek totiž navrhuje, aby obvodný úrad udeľoval pokuty za nedodržanie zákona vo výške od 500 do 10-tisíc eur. Podľa jeho návrhu by si však obvodný úrad pred udelením pokuty musel vyžiadať stanovisko od ministerstva školstva, ktoré by povedalo, či v konkrétnom prípade došlo k ohrozeniu mravnosti. Okrem iného chce ministerstvo školstva rozšírenie navrhovanej definície pojmu ohrozenie mravnosti, jej zameranie na erotický obsah chce rozšíriť aj na iné prípady, napríklad násilie.


©2012, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.
 
 
Zástupcovia opozičných strán s výnimkou Jozefa Viskupiča (OĽaNO) dnes ešte pred začiatkom rokovania opustili parlamentný výbor pre kultúru a médiá s odôvodnením, že sa naň napriek výzvam predsedu výboru Dušana Jarjabka (Smer-SD) na účasť poslancov nedostavili všetci predstavitelia vládnej strany. Týmto krokom protestovali proti rozhodnutiu Smeru-SD blokovať mimoriadnu schôdzu NRSR venovanú návrhu na vyslovenie nedôvery ministrovi spravodlivosti Tomášovi Borecovi a diskusii o súdnictve dovtedy, kým sa na rokovanie nedostaví celá opozícia.
Keďže na dnešnej schôdzi výboru chýbali dvaja opoziční poslanci a Miroslav Číž (Smer-SD), po odchode zvyšku opozície ostal uznášaniaschopný len vďaka Viskupičovmu rozhodnutiu nepripojiť sa k obštrukcii. "Vzhľadom k tomu, že strana Smer-SD nás dva dni trápila s tým, že nestačí tridsať poslancov na mimoriadnu schôdzu, ale musí byť prítomných všetkých 67 poslancov opozície a my sme po príchode na výbor zistili, že strana Smer nie je jednotná a nie sú tu všetci jej poslanci, tak sme z toho istého dôvodu opustili rokovanie výboru," povedal Pavol Abrhan (KDH). "Bola to reakcia na to, čo sa dialo dva dni v parlamente. Včera (20.11) to bola jasná ukážka arogancie," doplnil ho László Solymos (Most - Híd).
Podľa Daniela Krajcera (SaS) je zarážajúci aj dnešný postoj predsedu poslaneckého klubu OĽaNO Viskupiča a celkové správanie Obyčajných ľudí v parlamente. "Ukazuje sa, že Smer-SD zjavne už má koaličného partnera v podobe klubu OĽaNO. Je to trochu zvláštne, ale už sa to ukázalo pri včerajšej (20.11) prezentácii v pléne, ak ste si všimli, tak štyria členovia tohto klubu sa neprezentovali. Treba klásť otázky, čo sa deje, či už ide o koaličné partnerstvo aj nad rámec splnomocnenca pre rómsku problematiku. Treba sa pýtať, či už náhodou Smer-SD nemá ústavnú väčšinu," podčiarkol Krajcer. "SaS jednoducho protestuje proti nedemokratickým spôsobom. To, čo sa dialo včera v parlamente je potvrdením toho, že nie je záujem diskutovať o naozaj veľkom probléme, ktorým je súdnictvo," vyhlásil podpredseda SaS.
Viskupič však gesto opozičných poslancov neschvaľuje. "Z hľadiska otázky, prečo som sfunkčnil výbor pre médiá a kultúru, sú tri dôvody. V prvom rade debata o štátnom rozpočte je dôležitá, malo by sa o nej rokovať na výboroch a trucovanie opozície sa mi nepáči," vysvetlil. Dodal, že podľa neho má predseda parlamentu povinnosť zvolať schôdzu, keď o ňu žiada tridsať poslancov. "Postoj našich štyroch poslancov bol, že oni v práci sú a nikto im nemá právo zasahovať do toho, aby otvorili debatu, ktorá sa mala diať pri mimoriadnej schôdzi. Pán poslanec Krajcer sa veľmi mýli. Nech sa pozrie do vlastných radov, prečo pri vlastných návrhoch zákonov nezabezpečí poslancov nie len na prezentovanie, ale aj hlasovanie," dodal Vikupič. "Náš klub pri registrovaných partnerstvách homosexuálov zabezpečil takmer taký istý počet hlasov 'ZA', ako SaS," upozornil. Tretím dôvodom, prečo chcel byť prítomný na dnešnom rokovaní výboru bola smernica Európskej únie ohľadom autorských práv, ktorým sa profesionálne venuje.
"Niektorí opoziční poslanci si pletú politiku s profesnosťou. My sme sa tu bavili o rýdzo profesných veciach," reagoval predseda výboru Dušan Jarjabek. "Keby sme takýmto spôsobom rozmýšľali do budúcnosti, asi by sme mali zvolávať vždy len koalíciu. Veď to je pri profesných veciach nezmysel," povedal s tým, že poslanec Číž bol dnes ospravedlnený kvôli oficiálnej služobnej ceste.

Copyright © TASR 2012