19. 11. 2012

RTVS NEWS

RTVS NEWS




Systém štátnej podpory pôvodnej tvorby verejnoprávneho Rozhlasu a televízie Slovenska (RTVS) sa zmení. Úpravy zohľadňujú vlaňajšie spojenie Slovenského rozhlasu (SRo) a Slovenskej televízie (STV) do jedného verejnoprávneho média - RTVS ako i časové nároky na výrobu televíznych a filmových diel. Pôvodné zmluvy platné pre STV a SRo do roku 2014 sa rušia a ako pre agentúru SITA povedal generálny riaditeľ RTVS Václav Mika, nahradí ich jedna spoločná zmluva pre RTVS platná pre roky 2013 - 2017. Tak, ako doteraz sa k nej bude každoročne uzatvárať dodatok, ktorý špecifikuje podporu štátu na program, investície a vysielanie do zahraničia. Rámcová zmluva definuje minimálnu ročnú podporu na 15 miliónov, čo je o jeden milión viac ako doteraz a dlhšie lehoty na odvysielanie nových pôvodných programov vo verejnom záujme.

Rokovania RTVS s Ministerstvom kultúry SR o podobe dodatku k zmluve so štátom pre rok 2013 ešte nie sú ukončené. Programy pôvodnej tvorby bude môcť RTVS odvysielať o rok dlhšie, teda po dvoch rokoch od prijatia prostriedkov na ich výrobu od štátu a kinematografické projekty budú mať ešte dlhšiu, až 5-ročnú lehotu na odvysielanie. Šéf RTVS Mika verí, že podoba novej zmluvy so štátom aj dodatku k nej pre budúci rok bude jasná začiatkom decembra. "Finálne číslo bude známe po ukončení rokovaní s ministerstvom kultúry. Investičné priority budú súčasťou záväzného plánu investícií RTVS na rok 2013. Jasnou investičnou prioritou je oblasť spravodajstva," povedal pre SITA začiatkom novembra hovorca RTVS Richard Šümeghy. Spravodajstvo RTVS nutne potrebuje obnoviť svoje technológie, je to dlhodobou snahou vedenia verejnoprávneho média.

Ešte nie je jasné, koľko dá štát na pôvodnú tvorbu v RTVS. Vedenie verejnoprávneho média už informovalo, že je preň pri obhajovaní budúcoročnej podoby dodatku k zmluve so štátom prioritou aj technika pre spravodajstvo. V návrhu štátneho rozpočtu na budúci rok sa predpokladá, že by spojená rádiotelevízia mala dostať cez zmluvu so štátom 28 miliónov eur, teda o sto percent viac ako tento rok. Zvýšenie podľa vládou schváleného návrhu štátneho rozpočtu zohľadňuje opätovné zavedenie úhrad za služby verejnosti, tzv. koncesií od 1. januára 2013. "V oblasti rozhlasového a televízneho vysielania sa programy vo verejnom záujme v roku 2013 plánujú financovať sumou 18 mil. eur. Na realizáciu investičných projektov je určených 10 mil. eur," uvádza sa v návrhu rozpočtu verejnej správy na roky 2013 až 2015.

Nový generálny riaditeľ RTVS opakovane avizoval, že v rokovaniach s MK SR sa snaží na budúci rok dohodnúť v rámci zmluvy so štátom viac ako v tomto roku. Dôvodom je finančná situácia RTVS - nedostačujúci príjem úhrad za vysielanie, tzv. koncesií, a zo zákona klesajúci podiel reklamy vo vysielaní a tým aj nižšie príjmy z nej. Konečnú podobu štátneho rozpočtu pre budúci rok a teda aj výšku dodatku k zmluve medzi RTVS a štátom schváli v decembri parlament.

Plán zaviesť zmluvy medzi štátom a verejnoprávnymi vysielateľmi predstavil počas prvej vlády premiéra Roberta Fica minister kultúry Marek Maďarič koncom mája 2007. Zmluva so štátom (Zmluva o obsahoch, cieľoch a zabezpečení služieb verejnosti v oblasti televízneho vysielania) na roky 2010 - 2014 bola prijatá v roku 2009. Cieľom jej vzniku bolo stabilizovať financovanie a podporiť pôvodnú tvorbu verejnoprávnych médií. Vtedajšia pravicová opozícia sa však obávala, že zmluvy ohrozia ich nezávislosť. Prvé peniaze dostali STV a SRo v roku 2010.

Platná zmluva so štátom má, okrem pôvodnej tvorby, podporovať aj investičné a iné účelové projekty a tiež rozhlasové vysielanie do zahraničia - Radio Slovakia International (RSI). Každoročné dodatky k zmluve predkladali generálni riaditelia STV a SRo, dnes už šéf spojeného RTVS, najprv na radu verejnoprávneho média a až s jej stanoviskom ministerstvu kultúry. Hospodárenie s peniazmi zo zmluvy kontroluje verejnoprávne médium aj ministerstvo kultúry. Peniaze sa nemajú používať medzi inými na výrobu a vysielanie spravodajstva a investigatívnej publicistiky, na akvizície - nákup zahraničných programov a licenčných práv na vysielanie športových podujatí, alebo na dabing. Každý rok mali podľa zmlúv z roku 2009 ísť do SRo minimálne 2 milióny na program a 2 mil. na RSI a do STV minimálne 10 mil. eur.

© 2012, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané