21. 11. 2012

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

 

Demonštranti v centre Káhiry dnes zápalnými fľašami zaútočili na štúdio panarabskej televízie al-Džazíra v blízkosti námestia Tahrír, kde sa odohrávali protestné demonštrácie vedúce k vlaňajšiemu zvrhnutiu režimu prezidenta Husního Mubaraka.
Podľa výpovedí očitých svedkov zaútočili demonštranti na pobočku televízie al-Džazíra dnes v skorých ranných hodinách, uviedla agentúra AP.
Príčinou útoku na sídlo al-Džazíry bolo obvinenie, že televízia podporuje najsilnejšiu politickú silu v Egypte - Moslimské bratstvo, z ktorej vzišiel aj úradujúci prezident Muhammad Mursí.
Protesty v centre Káhiry vypukli v pondelok a veľmi rýchlo prerástli do potýčok medzi demonštrantami, ktorí hádzali kamene a zápalné fľaše do príslušníkov poriadkových jednotiek. Tie reagovali paľbou do vzduchu a slzotvorným plynom.
Zhromaždenie sa začalo v deň prvého výročia vypuknutia pouličných stretov medzi políciou a demonštrantami, v ktorých prišlo o život 42 civilistov.
Vlaňajší konflikt, známy v Egypte ako "Muhammad Mahmúd" - podľa ulice, kde sa odohral - vyvolal niekoľko dní nepretržitého násilia, pričom pri zásahoch polície utrpeli zranenia tisíce ľudí.


Copyright © TASR 2012