23. 11. 2012

UNESCO NEWS

UNESCO NEWS





S cieľom vypracovať konkrétne stratégie v oblasti bezpečnosti pre novinárov a posunúť danú problematiku dopredu sa dnes a v piatok 23. novembra koná vo Viedni druhá schôdza agentúr Organizácie Spojených národov (OSN).

Organizujú ju Organizácia Spojených národov pre vzdelávanie, vedu a kultúru (UNESCO), Úrad OSN pre drogy a kriminalitu (UNDOC), Rozvojový program OSN (UNDP) a Úrad vysokého komisára OSN pre ľudské práva (OHCHR). Rokovanie odborníkov súvisí s Medzinárodným dňom na skoncovanie s beztrestnosťou, ktorý pripadá na 23. novembra.

UNESCO na svojej stránke informovala, že za minulých desať rokov zahynulo vyše 600 novinárov a pracovníkov médií. Vyplýva z toho, že v priemere každý týždeň zomrel novinár za to, že si plnil svoje pracovné povinnosti a verejnosti prinášal nové aktuality a dôležité informácie. S cieľom dosiahnuť, aby sa zastavilo zastrašovanie, ohrozovanie a dokonca i zabíjanie pracovníkov médií, zvolala výkonná rada OSN v apríli 2012 schôdzu, na ktorej spolu s UNESCO účastníci schválili prvý Akčný plán OSN o bezpečnosti novinárov a riešení problematiky beztrestnosti.

Vo Viedni sa 22.-23. novembra koná druhá schôdza agentúr OSN s cieľom posunúť Akčný plán OSN o bezpečnosti novinárov a riešení problematiky beztrestnosti ďalej. UNESCO vypracováva vlastný Plán o bezpečnosti novinárov a o problematike beztrestnosti, pričom dané otázky konzultuje so svojimi členskými štátmi. Plán chce predstaviť na Výkonnej rade na jar 2013.

Medzinárodný deň na skoncovanie s beztrestnosťou vyhlásila Svetová sieť za slobodu vyjadrovania (International Freedom of Expression Exchange, IFEX) v roku 2011. IFEX je sieť 90 miestnych, regionálnych a medzinárodných organizácií.

Medzinárodný deň na skoncovanie s beztrestnosťou vznikol ako reakcia na súčasnú situácie vo svete. Každý deň umelci, spisovatelia, novinári, blogeri, hudobníci a ochrancovia slobody vyjadrovania sú rôznym spôsobom umlčovaní. Pritom sa tým, čo zástancov slobody vyjadrovania akýmkoľvek spôsobom chcú umlčať, nič nestane. Tento deň, ktorý sa po prvý raz pripomínal v roku 2011, je spomienkou na masaker z roku 2009, keď pri útoku na Filipínach prišlo o život vyše 30 novinárov. Pri masakri v Ampatuane 23. novembra 2009 zahynulo celkovo 58 ľudí, ktorí išli predložiť oficiálnu volebnú nomináciu kandidáta na guvernéra. Masové hroby zabitých aktivistov odhalili bezpečnostné zložky. Výbor na ochranu novinárov označil vtedajší masaker za jeden z najhorších v dejinách žurnalistiky.

Cieľom Medzinárodného dňa na skoncovanie s beztrestnosťou je vrátiť spravodlivosť všetkým tým, ktorí boli vystavení neprávosti, boli prenasledovaní, zastrašovaní preto, lebo si plnili pracovné povinnosti a chceli pravdivo informovať. Zároveň sa počas tohto dňa - 23. novembra - má upriamiť pozornosť verejnosti na problematiku beztrestnosti v spoločnosti.

Copyright © TASR 2012