19. 11. 2012

Cena SSN Mercurius veridicus ex Slovakia. Nominácie

Cena SSN Mercurius veridicus ex Slovakia
Nominácie
 
 
Na udelenie Ceny SSN Mercurius veridicus ex Slovakia za novinársky čin roka 2012 sú nominovaní- Peter Bielik, Slavo Kalný a Tom Nicholson a na Cenu Mercurius veridicus ex Slovakia za celoživotné dielo v oblasti žurnalistiky za rok 2012 - Eva Bombová, Július Lőrincz a Ján Sand
BRATISLAVA 19. novembra (SITA) - Slovenský syndikát novinárov (SSN) ohlásil nominácie Cien Mercurius veridicus ex Slovakia za novinársky čin roka 2012 a za celoživotné dielo v oblasti žurnalistiky za rok 2012. Ako ďalej agentúru SITA informovali zo sekretariátu Slovenského syndikátu novinárov, na udelenie Ceny SSN Mercurius veridicus ex Slovakia za novinársky čin roka 2012 sú nominovaní: Peter Bielik, Slavo Kalný a Tom Nicholson. Členovia syndikátu určia aj nositeľa ceny Mercurius veridicus ex Slovakia za celoživotné dielo v oblasti žurnalistiky za rok 2012. Na výber majú z trojice navrhnutých, medzi ktorými sú: Eva Bombová, Július Lőrincz a Ján Sand. Členovia SSN, ktorí sa chcú zapojiť do hlasovania musia svoje návrhy s uvedením čísla členského preukazu SSN doručiť do 31. decembra na adresu: forum@ssn.sk a spraviť tak môžu aj osobne alebo poštou na adresu SSN - Župné námestie 7, 815 69 Bratislava.
O návrhoch rozhodla 6. novembra nominačná komisia zložená z predstaviteľov novinárskeho syndikátu - predsedníčky SSN Tamary Valkovej a členov Petra Kubínyiho, Ivana Podstupku a Dáše Ondruškovej. O nomináciách rozhodla komisia jednomyseľne na základe doručených návrhov a v súlade so štatútom.
Ako ďalej informoval SSN, Peter Bielik nominovaný na Cenu SSN Mercurius veridicus ex Slovakia za novinársky čin roka 2012 dáva dramaturgicky a ako moderátor televízie TA3 v relácii Téma dňa priestor najaktuálnejším otázkam života spoločnosti doma i vo svete. "Výber jeho hostí v štúdiu je novinársky korektný, bez predsudkov a politickej predpojatosti, nepodlieha vulgarizujúcim zjednodušeniam, lebo svojim partnerom poskytuje bez nátlaku priestor pre vyslovenie ich názorov," uvádza sa v texte k nominácii.
Novinár Slavo Kalný je navrhnutý na cenu za jeho tento rok vydanú memoárovú knihu "Svedkovia mojej doby", zameranú na noviny, novinárov a rozhlas. V publikácii Kalný "historicky verne a výstižne opisuje dianie v nedávnej minulosti, najmä roky päťdesiate a šesťdesiate, významné osobnosti tohto obdobia a ich tragédie, aj niektoré kontroverzné osobnosti, pôsobenie novinárov v dennej tlači (Smena) a v Slovenskom rozhlase," uviedol SSN. Podľa syndikátu, "žiadna podobná kniha novinára v roku 2012 nevzbudila taký ohlas a všeobecnú pozornosť".
Novinársky syndikát v nominácii Toma Nicholsona vyzdvihol jeho investigatívnu prácu na kauze Gorila a knihu, ktorú o nej vydal. Tento investigatívny čin nemá podľa syndikátu svojim rozmerom v krátkej histórii Slovenskej republiky obdobu. "Podnietil začiatok trestného konania, vzbudil verejné protestné akcie, otriasol postavením viacerých vrcholových politikov aj finančnej skupiny," pripomína SSN.
V abecednom poradí prvá nominovaná na udelenie Ceny SSN Mercurius veridicus ex Slovakia za celoživotné dielo v oblasti žurnalistiky za rok 2012 je dlhoročná regionálna novinárka Eva Bombová. Bombová ako absolventka žurnalistiky na Filozofickej fakulte Univerzity Komenského (FiF UK) v Bratislave začala svoje novinárske pôsobenie v roku 1964 v týždenníku Prešovské noviny. V rokoch 1966 až 1985 bola vedúcou východoslovenskej redakcie denníka Smena a potom osem rokov regionálnou spravodajkyňou celoštátneho denníka odborov Práce Praha. V roku 1993 sa stala vedúcou regionálnej redakcie denníka SME Bratislava pre východné Slovensko, kde pôsobila až do odchodu do dôchodku. Doteraz prispieva do printových a elektronických médií, je poradkyňou a lektorkou public relations a mediálnej výchovy. Eva Bombová je aktívna v novinárskych organizáciách. V súčasnosti je členkou Kontrolnej rady SSN. Pôsobila aj ako poslankyňa na mestskej a regionálnej úrovni, pracuje i v treťom sektore, dodáva SSN.
Nominovaný za celoživotné dielo je aj Július Lőrincz. Lőrincz "je výrazná novinárska osobnosť, predovšetkým zahraničnopolitického spravodajstva a publicistiky. V jeho spravodajstve, komentároch a reportážach je vždy spojená vysoká odbornosť s vybrúseným novinárskym perom a s postojom k vývoju udalostí v širokých medzinárodných súvislostiach," píše v nominačnom návrhu SSN. Pripomína, že pracoval v Československom rozhlase, v denníku Pravda a publikoval vo viacerých médiách. V 70. rokoch 20. storočia sa ako novinár venoval hlavne bývalej Juhoslávii, jej krízovým rokom aj vojnovému konfliktu v 90. rokoch. "Ako expert na problematiku západného Balkánu pôsobil Lőrincz v rokoch 2002 až 2005 na Ministerstve zahraničných vecí SR a v diplomatickej misii SR v Záhrebe. Venuje sa otázkam európskej integrácie Chorvátska, Kosova a Srbska a aj slovensko-maďarským vzťahom. Je predsedom Klubu novinárov seniorov SSN a predsedom Tlačovej rady SR.
Vysokoškolský pedagóg a publicista Ján Sand vychováva mladých novinárov na Katedre žurnalistiky FiF UK od svojich promócií v roku 1972. "Je zakladateľom špecializácie rozhlasová žurnalistika, v ktorej má bohaté praktické skúsenosti. V roku 1985 sa stal docentom a päť rokov viedol Katedru rozhlasovej a televíznej žurnalistiky. Vedúcim katedry bol aj v rokoch 2007 až 2009," priblížil SSN. Ján Sand publikoval desiatky učebných textov a vedeckých štúdií, stovky novinových článkov, rozhlasových a televíznych relácií. "Bol členom Rady SR pre rozhlasové a televízne vysielanie, členom Rozhlasovej rady a od roku 2009 je členom Správnej rady TASR. Dlhé roky aktívne pracuje v SSN, kde vykonával rôzne funkcie, v súčasnosti (od roku 2005) je členom redakčnej rady časopisu Fórum. Je spoluzakladateľom celoslovenskej súťaže stredoškolských časopisov Štúrovo pero vo Zvolene," dodáva sa v texte o nominovaných na Ceny SSN.
 
©2012, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.