10. 12. 2012

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS


Dvaja austrálski rozhlasoví moderátori, ktorí majú na svedomí falošný telefonát do londýnskej nemocnice, kde ležala tehotná manželka britského princa Williama, sa dnes po troch dňoch mlčania vyjadrili k tragickej smrti zdravotnej sestry, ktorá ich hovor prepojila do nemocničnej izby vojvodkyne z Cambridgeu. Moderátori stanice 2DayFM Mel Greigová a Michael Christian uviedli, že tragédia nimi otriasla a ranila ich.
Ako informovala agentúra Reuters, Greigová pre austrálsku televíziu uviedla, že po tom, ako sa dozvedela, že ošetrovateľka Jacintha Saldanhová zomrela, myslela na jej rodinu. Greigová so slzami v očiach dodala: "Ako prvé som sa pýtala, či mala deti."
"Chcela by som len podísť k nim, objať ich a poprosiť o prepáčenie. Dúfam, že sú v poriadku. Naozaj v to dúfam. Verím, že to prekonajú," uviedla Greigová trasúcim sa hlasom a so slzami v očiach.
Saldanhová prevzala na recepcii falošný telefonát dvojice moderátorov a prepojila ich na inú zdravotnú sestru, ktorá sa starala o vojvodkyňu z Cambridgeu, hospitalizovanú v nemocnici kvôli tehotenských nevoľnostiam od 3. decembra. Saldanhovú, matku dvoch detí v tínedžerskom veku, našli v piatok mŕtvu v ubytovni zamestnancov nemocnice kráľa Eduarda VII.
Záznam falošného telefonátu rozhlasová stanica 2DayFM odvysielala niekoľkokrát. Okamžite sa stal veľkým hitom aj v internete, jeho prepis sa objavil vo viacerých denníkoch. Po správe o Saldanhovej smrti sa však moderátori stali terčom veľmi ostrej kritiky a komentárov na Facebooku a Twitteri.
Moderátor Michael Christian označil za svoje jediné želanie v tejto situácii, aby sa smútiacej rodine dostalo adekvátnej podpory. "Dúfam, že sú obklopení láskou, podporou, starostlivosťou, akú teraz potrebujú," uviedol Christian, ktorý podobne ako Greigová bojoval so slzami.
Obaja moderátori sú tridsiatnici a v rozhlasovej stanici sú relatívne noví: Greigová tam pracuje od marca a Christian začal vysielať len pár dní pred falošným telefonátom.
Greigová na vysvetlenie telefonátu uviedla, že neverili, že im to vyjde. "Mysleli sme, že pred nami sa o to pokúšali stovky ľudí. Bol to taký šialený nápad a my máme taký silný prízvuk, že sme ani na sekundu neverili, že by nás mohli prepojiť ďalej ako na recepciu, nieto ešte ku Kate (vojvodkyni z Cambridgeu," dodala.
Mediálna spoločnosť Southern Cross Austereo (SCA) so sídlom v Sydney, vlastniaca stanicu 2DAY FM, uviedla, že dvaja moderátori, ktorí sa vo falošnom telefonáte vydávali za britskú kráľovnú Alžbetu II. a princa Charlesa, sa "až do odvolania nevrátia do vysielania z rešpektu k vážnej udalosti, ktorú možno označiť jedine za tragédiu". Spoločnosť do dnešného dňa dostala asi 1000 sťažností austrálskych poslucháčov v súvislosti so zlým žartom. Výkonný riaditeľ SCA Rhys Holleran na obranu moderátorov uviedol, že nikto nemohol predpokladať, čo všetko sa v dôsledku telefonátu môže stať. "Ja môžem povedať len toľko, že falošný telefonát nie je vo svete ničím nezvyčajným," uviedol Holleran.

Copyright © TASR 2012