14. 12. 2012

SLOVAK MEDIA NEWS

SLOVAK MEDIA NEWS

 

Neposlušnosť voči Svätému Otcovi je podľa cirkevného právnika Štefana Mordela vždy vážnym previnením. Ako povedal dnes pre agentúru SITA, je veľmi povážlivé, že odvolaný arcibiskup Róbert Bezák opäť prehovoril pred médiami, hoci podľa rozhodnutia Svätej Stolice sa má zdržiavať vyjadrení pre médiá. Už samotný fakt, že vystupuje v médiách, kde opätovne rieši prípad svojho odvolania, je podľa neho prejavom neposlušnosti voči pápežovi. „Ak však v slovách arcibiskupa Bezáka bude znak odporu, ak vzbudí protirečenie proti Svätému Otcovi, je to vážne previnenie, za ktoré sa vyžaduje sankcia," povedal Mordel. Zároveň upozornil na Kánon 1369, ktorý podľa neho hovorí totiž veľmi jasne: „Kto na verejnom zhromaždení alebo vo verejnom prejave, vo verejne rozširovanom spise alebo ináč použijúc spoločenské oznamovacie prostriedky, vysloví rúhanie alebo ťažko naruší dobré mravy, alebo sa dopustí urážky proti náboženstvu či Cirkvi, alebo vyvoláva voči nej nenávisť alebo opovrhovanie ňou, má byť potrestaný spravodlivým trestom“.

Pre laikov sa môže zdať podľa Mordela tento zákaz vystupovať v médiách prísny, ale cirkev tu musí chrániť svoju vnútornú identitu, aby sa vyhlo pohoršeniam, na druhej strane, aby sa chránila dotknutá osoba, ktorá bola postihnutá cirkevným trestom. „Pokiaľ viem, pánovi arcibiskupovi sa medzi iným vytýkalo aj to, že vysvätil muža na kňaza bez dovolenia miestneho biskupa, resp. rehoľného predstaveného, čo cirkevné právo tiež striktne zakazuje v kán. 1383,“ uviedol s tým, že v tomto kánone sa doslovne hovorí: „Biskupovi, ktorý proti predpisu kán. 1015 vysvätil cudzieho podriadeného bez zákonnej prepúšťacej listiny, sa počas jedného roka zakazuje udeľovať posvätný rád. Kto však svätenie prijal, je samým činom od prijatého posvätného rádu suspendovaný“.

Keď teraz arcibiskup Bezák dostal zákaz vystupovať pred médiami, mal sa tohto nariadenia podľa Mordela striktne držať. Aj zotrvávanie v neposlušnosti je totiž delikt, za ktorým nasleduje sankcia. Kán. 1371 v bode 2. hovorí, že spravodlivým trestom má byť potrestaný ten, kto „ináč Apoštolskú stolicu, ordinára alebo predstaveného, keď zákonne prikazujú alebo zakazujú, neposlúcha, a po napomenutí zotrváva v neposlušnosti“.

O treste v prípade previnenia rozhodne Svätá Stolica. Vyšším trestom môže byť suspendácia, teda zákaz vykonávať posvätné úkony. Mordel tiež upozornil, že neposlušný biskup, ktorý koná svojvoľne a nerešpektuje rozhodnutie Svätého Otca, môže pokračovať vo svojej neposlušnosti a svojim konaním môže prispievať k rozbíjaniu vnútornej jednoty katolíckej cirkvi.
Arcibiskup Róbert Bezák sa v týchto dňoch rozhodol prehovoriť vo viacerých médiách. Tento týždeň reportáž o ňom odvysielala rakúska televízia ORF, Česká televízia (ČT) odvysiela rozhovor s odvolaným trnavským arcibiskupom dnes. Cez víkend rozhovory s Bezákom odvysielajú televízie TA3 v sobotu a Markíza v nedeľu.
Svätý Otec Benedikt XVI. začiatkom júla odvolal arcibiskupa Róberta Bezáka z pastoračného riadenia Trnavskej arcidiecézy. Za trnavského arcibiskupa bol Bezák menovaný 18. apríla 2009 a vysvätený 6. júna. Až do vymenovania nového pastiera pre Trnavskú arcidiecézu bude jej pastoračným riadením poverený pomocný biskup Ján Orosch ako apoštolský administrátor „sede vacante“. To znamená, že bude podriadený priamo Svätej stolici. Vymenovanie administrátora je dočasným riešením.

 

©2012, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.