13. 12. 2012

TLAČOVÁ RADA NEWS


TLAČOVÁ RADA NEWS
 

Tlačová rada (TR) SR sa v stredu 12. decembra zaoberala aj niekoľkými sťažnosťami týkajúcimi sa porušenia novinárskej etiky. V jednom prípade rozhodla o porušení kódexu etiky novinára.
Išlo konkrétne o článok "Ako sa žije v extrémnej rodine", uverejnený v regionálnom týždenníku Trnavský hlas. "Aj napriek tomu, že sťažovatelia súhlasili s napísaním článku, médiá prijali vo svojej rodine, tie nemajú právo sa v článku vyjadrovať spôsobom, ktorý znižuje česť, dobré meno a dôstojnosť sťažovateľa," upozornila TR SR.
V sťažnosti na denník SME v súvislosti s článkom "Karikatúry nemajú v spravodajstve miesto" zobrala rada okrem iného do úvahy, že v článku redakcia dala priestor trom zúčastneným stranám na vyjadrenie, a preto podľa nej k porušeniu kódexu etiky novinára nedošlo.
Ďalší prípad, kde nebol porušený predmetný kódex, sa týkal článku "Podvodník radí v televízii", ktorý uverejnil týždenník Život. "Sloboda slova zahŕňa aj právo novinára slobodne si zvoliť tému článku a uverejnenie článku kritizujúceho konkrétnu osobu nie je nikdy podmienené súhlasom dotknutej osoby s jeho uverejnením. Opačný prístup by znamenal popretie slobody slova," konštatovala rada.
Ako ďalej pripomenula, redaktorka v tomto prípade nadviazala na skoršie články uverejnené odporcom a čerpala informácie z verejne dostupných zdrojov, najmä z internetu, televízneho vysielania a autorizáciu by si vyžadoval rozhovor, citácie, ktoré sa však obsahom článku nestali. "Posolstvom článku bolo primárne vyjadriť kritický postoj redaktorky k spoplatneným rozhovorom s osobami zaoberajúcimi sa veštením, jasnovidectvom či numerológiou," podčiarkla TR SR.
Niektoré sťažnosti nemohla prerokovať, keďže nemala k dispozícii kompletnú dokumentáciu. Zaoberať sa nimi bude vo februári budúceho roka.
TASR informovala tajomníčka TR SR Oľga Janíková.

Copyright © TASR 2012